Logo de la Universitat de València Logo Col·leció Espanyola de Cultius Tipus Logo del portal

La CECT canvia d'imatge

  • 15 de febrer de 2024
 La CECT canvia d'imatge

La CECT renova la seua imatge de marca, integrant la identitat visual de la Universitat de València, la institució a la qual pertany, en un nou logo que simbolitza cèl·lules microbianes que avancen, estem segurs, cap a un futur ple d'èxits.

Els dies 17-18 de febrer de 2024 es compleixen 25 anys des de la reunió de l'Organització Econòmica per a la Cooperació i el Desenvolupament, que va tindre lloc al Japó, en la qual es va encunyar el terme Centre de Recursos Biològics (BRC), per a referir-se a una part essencial de la infraestructura en la qual es recolza la biotecnologia. En aquesta reunió, d'una banda, es van definir com a centres especialitzats que adquireixen, validen, estudien i distribueixen col·leccions d'organismes vius o les seues parts replicables. Per un altre, es van iniciar una sèrie d'accions per a guiar el desenvolupament i consolidació de BRCs en sintonia amb la comunitat científica internacional. Entre aquestes accions, en 2007 es va publicar la Guia de Bones Pràctiques per a Centres de Recursos Biològics.

La Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus (CECT) és hui dia un Centre de Recursos Biològics els inicis dels quals es remunten a 1960 quan el Prof. Julio R. Villanueva, investigador de l'Institut “Jaime Ferrán” de Microbiologia del CSIC, comença a recopilar i conservar ceps d'investigació de diferents col·laboradors, per a posar-les al servei dels microbiòlegs espanyols.

Durant els seus més de 60 anys d'història, la CECT ha aconseguit fites rellevants que la posicionen entre les col·leccions europees i mundials més reconegudes, entre els quals podem destacar:

  • L'ingrés en la Federació Mundial de Col·leccions de Cultiu (WFCC) en 1977 i en l'Organització Europea de Col·leccions de Cultiu (ECCO) en 1983
  • El reconeixement en 1991 com a servei de la Universitat de València (UV), garantint així la seua sostenibilitat en el temps
  • L'adquisició de l'estatus d'Autoritat Internacional de Depòsit de microorganismes per a fins de patents segons el Tractat de Budapest en 1992
  • L'adhesió de la UV (representada per la CECT) com a soci fundador a la Infraestructura d'Investigació sobre Recursos Microbians — Consorci d'Infraestructures d'Investigació Europees (MIRRI-ERIC), www.mirri.org

Amb els inicis del S XXI i els moviments entorn dels Centres de Recursos Biològics, vam entendre que la consolidació de la CECT a nivell internacional passava per un compromís amb la qualitat i un alineament amb les recomanacions de l'OCDE. Així, fa ara 20 anys que la CECT va obtindre la seua primer certificat ISO 9001 i des de llavors treballem per a aconseguir un sistema de gestió que, a més, integre els principis de Bones Pràctiques recomanats per l'OCDE.

Actualment, la CECT té un paper clau en la consolidació dels BRC com a proveïdors de serveis per a l'avanç de la biotecnologia mitjançant la seua participació en MIRRI-ERIC, on forma part dels seus òrgans de govern, ocupant la vicepresidència del Fòrum de Coordinadors Nacionals i la de l'Assemblea de Membres. Com a part d'aquesta nova etapa, la CECT fa pública hui la seua imatge de marca renovada, integrant la identitat visual de la Universitat de València, la institució a la qual pertany, en un nou logo que simbolitza cèl·lules microbianes que avancen, estem segurs, cap a un futur ple d'èxits.