Iván Agulló guanya el primer premi de la Gravity Research Foundation

Iván Agulló i Leonard Parker.

Un jove doctor de la Universitat de València, Iván Agulló Ródenas, ha guanyat el primer premi de la Gravity Research Foundation. Agulló presentava un treball conjunt amb el professor Leonard Parker (Universitat de Wisconsin-Milwaukeee, USA) sobre l'estat quàntic de l'univers abans del Big-Bang i les seues conseqüències observacionals. És la primera vegada, en els seus més de 60 anys d'història, que un científic espanyol guanya el Primer Premi de la Gravity Research Foundation.

Un jove doctor de la Universitat de València, Iván Agulló Ródenas, ha guanyat el primer premi de la Gravity Research Foundation. Agulló ha presentava un treball treball conjunt amb el professor Leonard Parker (Universitat de Wisconsin-Milwaukeee, USA) sobre l'estat quàntic de l'univers abans del Big-Bang i les seues conseqüències observacionals. És la primera vegada, en els seus més de 60 anys d'història, que un científic espanyol guanya el Primer Premi de la Gravity Research Foundation.

Mitjançant aquests premis, la GRF ha estimulat la investigació de la gravitació en molts aspectes. Així, per exemple, en 1971 va obtenir el primer premi Stephen Hawking, en 1975 Roger Penrose, en 1977 Abhay Ashtekar, en 1993 George Smoot (Premi Nobel de Fisica en 2006).

Iván Agulló és actualment investigador postdoctoral en la Universitat de Penn State (USA), en el grup del Prof. Abhay Ashtekar. Va obtenir el doctorat en el Departament de Física Teòrica-IFIC de la Universitat de València en 2009, baix la direcció del Professor José Navarro Salas. Durant 2009 i 2010 va treballar com investigador postdoctoral en la Universitat de Wisconsin-Milwaukee, amb el Professor Leonard Parker.

El treball premiat, titulat “Stimulated creation of quanta during inflation and the observable universe”, estudia com el mecanisme quàntic de producció estimulada de partícules (base teòrica del LASER) aplicat a l'univers molt primitiu pot contribuir a les fluctuacions de temperatura del fons còsmic de microones, especialment a les denominades fluctuacions no-Gaussianes. Els càlculs teòrics que es desprenen d'aquest treball podran ser pròximament contrastats amb les dades observacionals que, en l'actualitat, està captant el satèl•lit Planck de l'ESA (Agència Espacial Europea), amb l'objectiu d’estudiar amb altíssima precisió les minúscules variacions en la temperatura del fons còsmic. Aquests resultats tindran un valor inestimable per dilucidar l'origen de l'univers.

Mes informació en:
http://www.gravityresearchfoundation.org/announcements.html

http://www.gentedigital.es/blogs/cienciadepapel/
 

Last update: 16 de may de 2011 15:37.

News release