
Situat en el Parc Científic de la Universitat de València, l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques i de la Universitat de València, ha arribat a un petabyte de capacitat d'emmagatzemament de dades produïdes en el Gran Colisionador d'Hadrons (LHC), el major i més potent accelerador de partícules del món que opera en Ginebra (Suïssa). Aquesta quantitat equival al total de dades recopilades en un any per un dels grans experiments de l’LHC, ATLAS, i a la capacitat d'emmagatzemament d'informació de 200.000 DVD o 1,5 milions de CD.
Està previst que en 2013 el centre d'investigació valencià duplique la seua capacitat d'emmagatzemament d'informació per a seguir albergant la ingent quantitat de dades que es produirà en el LHC quan arribe a la seua màxima potència.
L’IFIC coordina un dels centres distribuïts a Espanya de la xarxa de computadors que emmagatzema les dades produïdes pel LHC en Ginebra (cridada GRID). Aquest centre distribuït, denominat Tier 2, està format per l’IFIC , l'Institut de Física d'Altes Energies de Barcelona (IFAE) i la Universidad Autónoma de Madrid (UAM), i es dedica a emmagatzemar informació produïda per l'experiment ATLAS, un dels dos grans detectors de l’LHC que persegueix, entre altres objectius, la detecció del ‘bosón de Higgs’. A Espanya hi ha altres centres distribuïts similars destinats a emmagatzemar dades d'altres experiments de l’LHC, CMS i LHCb. En total hi ha 140 Tier 2 repartits arreu del món, que donen suport als experiments de l'accelerador, 40 dels quals es dediquen a l'experiment ATLAS.
El centre de recerca valencià, que ha participat també en la construcció de parts d'aquest experiment de l’LHC, i els investigadors que hi participen en l'anàlisi de les dades obtingudes, ha estat el primer a arribar al petabyte de capacitat d'emmagatzemament d'informació en el Tier 2 espanyol dedicat a ATLAS. Aquesta quantitat equival a una capacitat d'emmagatzemament de 200.000 DVD i 1,5 milions de CD. Per a tal finalitat, l’IFIC destina 31 servidors de disc i 1.356 discos durs per a emmagatzemar la informació que es produeix en un dels principals experiments de l'accelerador de partícules més gran i potent del món. D'aquesta manera, l’IFIC aporta més del 50% de la capacitat d'emmagatzemament del Tier 2 espanyol d’ATLAS, una xifra que per a 2011 es fixa en 1,8 petabytes. Els objectius de capacitat d'emmagatzemament dels Tier 2 es fixen d'acord amb la quota de participació de cada país que contribueix a l'experiment.
Aquesta capacitat d'emmagatzemament seguirà augmentant en els pròxims anys, quan s'espera que l’LHC incremente la seua potència fins a arribar a la màxima energia per a la qual està dissenyat, 14 TeV (Teraelectronvolts) d'energia de col•lisió entre les partícules subatòmiques que circulen per l'interior del seu anell de 27 quilòmetres de circumferència. En 2013, quan està previst que l’LHC es detinga completament per a preparar-se per a arribar a aquesta energia, el Tier 2 d’ATLAS a Espanya ha de tindre 3,3 Petabytes de capacitat d'emmagatzemament. En 2014, quan s'espera que l’LHC assolisca la seua màxima potència, es produiran 40 milions de col·lisions entre partícules cada segon, el que suposarà una quantitat d'informació equivalent a 1,7 milions de DVD de doble capa per l'any.
No obstant això, duplicar la capacitat d'emmagatzemament no suposarà duplicar la inversió, ja que, segons els tècnics del Servei d'Informàtica de l’IFIC, la millora gradual de la tecnologia permet arribar a majors capacitats amb un cost menor. A més, les dades emmagatzemades s'aniran renovant, ja que es van copiant del disc a suports més permanents com són les cintes (el que es coneix com “Tape Storage”).
A més dels Tier 2 de ATLAS, CMS i LHCb, Espanya disposa d'un dels 11 Tier 1 distribuïts pel món, el Puerto de Información Científica (PIC), consorci format per la Generalitat de Catalunya, el Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’IFAE. Aquests centres són els primers a rebre la informació de l'origen, el Tier 0 situat en la seu de l’LHC en Ginebra (Suïssa), per a distribuir-la després a la resta de Tier 2. Així, el PIC no està “especialitzat” en un únic experiment de l’LHC, sinó que dóna suport a tots els experiments, a més d'altres de l'àrea de física de partícules com el telescopi de raigs gamma MAGIC.
La participació espanyola en l’LHC es promou de manera coordinada des del Centro Nacional de Física de Partículas, Astropartículas y Nuclear (CPAN), un projecte Consolider-Enginye 2010 gestionat des de l'Institut de Física Corpuscular, on participen 26 grups d'investigació, entre els quals es troben els participants en els Tier 1 i 2. El projecte del Tier 2 està finançat pel Plan Nacional de Física de Altas Energías del Ministeriode Ciencia e Innovación.
http://www.i-cpan.es/lhc.php
http://ific.uv.es/grid/e-science
http://ific.uv.es/grid/ATLAS-CLHC
http://lcg.web.cern.ch/LCG/public/
Last update: 25 de july de 2011 11:56.
News release