L’Observatori Astronòmic crea la primera Lluna tàctil per a persones invidents

Imatge de la Lluna, del fotògraf Vicent Peris.

L’Observatori Astronòmic de la Universitat de València (OAUV) lidera un projecte internacional per a construir la primera Lluna tàctil dirigida a persones invidents. La iniciativa ‘La Lluna en les teues mans’ –en la qual també participa la Universitat de Puerto Rico i experts de Portugal, Anglaterra, Itàlia i França– ha estat finançada per Europlanet, una plataforma d’investigació impulsada per la Unió Europea en la qual s’integren més de 100 laboratoris d’Europa i de la resta del món amb la finalitat de millorar la divulgació científica sobre el Sistema Solar.

La idea d’aquesta iniciativa va sorgir arran de l’èxit de l’espectacle per a planetari ‘El cel en les teues mans’ de l’Observatori, estrenat en l’Any Internacional de l’Astronomia 2009 en l’Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València que permetia a les persones invidents seguir un programa de planetari amb ajuda de sons direccionals i una semiesfera tàctil amb les constel·lacions en relleu. Actualment, aquest guió s’està traduint a diferents idiomes per Astrònoms sense Fronteres amb l’objectiu que puga ser reproduït en planetaris d’arreu del món.

El projecte Lluna tàctil, el qual ha rebut una subvenció de 4.000 euros, consisteix en el disseny i creació d’una esfera de la Lluna en relleu de manera que les persones invidents puguen tocar aquest astre tal com el veiem en el cel nocturn, encara que incloent també la cara oculta. “La Lluna és l’astre més cridaner que des de la infància contemplem en el cel. Absolutament tots l’hem vist moltes vegades i amb aquest projecte pretenem que també les persones invidents tinguin aquesta mateixa experiència de l’únic satèl·lit natural del nostre planeta”, apunta Amelia Ortiz-Gil, responsable de la iniciativa.

D’aquesta manera, a partir del cartografiat complet del satèl·lit realitzat per la sonda Clementine de NASA es dissenyarà el relleu de la superfície lunar i es destacaran els cràters i mars més importants. A més, “tenim previst crear un fitxer de l’esfera lunar en relleu en un format adequat per a la seua impressió en tres dimensions, que serà posat a lliure disposició del públic amb la finalitat que les persones que ho desitgen puguen imprimir-la i acostar la Lluna als seus públics invidents”, explica Ortiz-Gil.

Quant als detalls de la Lluna, amb la finalitat de millorar la seua aproximació, al costat de cada accident important del relleu es col·locarà una lletra en Braille. Alhora, en un document adjunt en llenguatge per a invidents s’inclourà la llegenda corresponent a aquestes lletres, cadascuna d’elles fent referència a un cràter o mar.

El disseny d’aquesta Lluna tàctil serà realitzat en l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, a càrrec d’Amelia Ortiz-Gil i Fernando Ballesteros, i per Alberto Fernández Soto, de l’Institut de Física de Cantàbria-CSIC, amb l’assessorament de Gloria María Isidro de la Universitat de Puerto Rico.

L’Observatori Astronòmic de la Universitat de València imprimirà algunes còpies de l’esfera perquè siga avaluada pel públic invident de les institucions europees col·laboradores, així com per estudiants de la UV i de la Universitat de Puerto Rico. Els resultats d’aquestes revisions permetran la millora del model informàtic final que serà posat a disposició pública. La primera versió estarà disponible a mitjan pròxim juliol i la Lluna tàctil definitiva estarà preparada per a la tardor d’enguany.

La Lluna tàctil és una iniciativa més dintre de les dutes a terme per l’Observatori Astronòmic a favor de les persones amb algun tipus de problema, ja siga físic o intel·lectual. Altres projectes realitzats pel grup de treball ‘Activitats a favor de persones amb Discapacitat’, liderat per la UV, són el desenvolupament d’un programari lliure per a la comunicació i divulgació de l’astronomia per a persones amb paràlisi cerebral, o una xerrada-taller sobre la vida de les estrelles dirigida a persones amb discapacitat intel·lectual.

Last update: 9 de june de 2011 10:55.

News release