
La Universitat de València comptarà amb una nova càtedra per a afavorir la integració laboral de persones amb discapacitat. Es tracta de la Càtedra Indra-Fundació Adecco de Tecnologia Accessible per a la investigació en tecnologies accessibles, creada després del conveni signat aquest matí entre la Universitat de València, Indra Sistemes SA i la Fundació Adecco per a la integració laboral. El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, el president de Fundació Adecco, Emilio Zurutuza, i els directors d'Innovació i de Relacions amb la Universitat de Indra, José Luis Angoso i Carlos Fernández, respectivament, han signat en el rectorat de la Universitat l'acord de col·laboració pel qual es crea la Càtedra.
A l'acte de la signatura ha assistit la vicerectora de Comunicació i Relacionis Insitucionals, Silvia Barona. Per part de la Universitat de València, han estat presents, a més, Vicente Cerveró, director de la Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE) i Marcos Fernández, director de l'Institut. Robòtica i Tecnologia de la Informació i dels Comunicacions de la Universitat de València.
La Càtedra Indra-Fundació Adecco de Tecnologia Accessible tindrà com objectiu realitzar activitats d'investigació, desenvolupament; formació no reglada; divulgació, de conformitat al disposat en l'acord, en l'àmbit de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions (TIC); i sensibilització a la societat sobre el paper facilitador de les Noves Tecnologies en la creació d'entorns laborals adequats que permeten a les persones amb discapacitat accedir a una ocupació. A través d'aquesta Càtedra es realitzaran de forma conjunta projectes d'I+D+i. El primer d'aquests projectes es denomina “Xarxes socials de suport al professional amb discapacitat” i té com objectiu afavorir la integració laboral de les persones amb discapacitat cognitiva.
En aquest sentit, el rector de la Universitat de València, ha mostrat la seua satisfacció perquè “no tots els dies se signen convenis com aquest, amb una empresa com Indra, que és referent mundial en el seu sector, i amb una fundació com Adecco, tan sensibilitzada amb la integració. Estic molt satisfet i molt agraït, perquè aquest conveni té una causa noble i justa”, ha dit Esteban Morcillo. El rector ha assegurat que “la Universitat de València té assumit un ferm compromís social que s'exemplifica en la creació d'aquesta Càtedra. La tecnologia es torna humana quan ajuda a la integració de ciutadans tan extraordinaris com aquells que sofrixen una discapacitat i s'enfronten diàriament a problemes i discriminacions”. Per aquest motiu, el rector ha agraït “enormement a tots qui han fet real la creació d'aquesta Càtedra”. A més, ha precisat que “és important que s'hagi visualitzat a la Universitat de València com generadora de coneixement que permet avançar en aquesta línia”. Així mateix, el rector ha vinculat la Càtedra Indra-Fundació Adecco d'accessibilitat a persones amb discapacitat al segell de Campus d'Excel·lència Internacional amb el qual la Universitat de València compta des del passat mes d'octubre amb el projecte VLC/Campus, al costat de la Universitat Politècnica i el CISC. “La Universitat de València és una de les universitats amb més càtedres institucionals, i això demostra el gran compromís social de la nostra Universitat amb la societat, amb les tecnologies i amb el futur”, ha dit Esteban Morcillo.
Per la seua banda, el president de Fundació Adecco, Emilio Zurutuza, ha mostrat la seua satisfacció per la creació de la Càtedra i ha assegurat que “l'esforç comú que anem a desenvolupar des d'ara servirà per a equilibrar al col·lectiu de persones discapacitades”. En la mateixa línia, els directors d'Innovació i de Relacions amb la Universitat de Indra, José Luis Angoso i Carlos Fernández, han destacat l'aposta “decidida” dels tres signants del conveni en “el desenvolupament de les tecnologies accessibles que van a permetre crear solucions que es plasmaran en la societat”. Per als responsables de Indra, “si no es realitza aquesta aposta decidida, aquesta col·laboració, serà molt més difícil sortir de situacions complicades”.
Aquesta Càtedra suposa un nou pas en les relacions que Indra i la Universitat de València mantenen des de 2006, any en el qual van signar diversos projectes d'investigació. Entre ells, destaca Tractament 2.0, la fi del qual és la creació d'una plataforma tecnològica genèrica que integri aplicacions destinades a la gestió intel·ligent de tractaments mèdics, afavorint la seua deslocalització. Indra també ha col·laborat amb la Universitat de València en el projecte Hesperia, de desenvolupament de tecnologia punta de seguretat, vídeo vigilància i control d'operacions per a infraestructures crítiques i espais públics; i en el projecte Oasi, dirigit al desenvolupament de tecnologies que permetin una gestió intel·ligent de les autopistes.
Xarxes socials de suport al professional amb discapacitat
El primer projecte que va a abordar la nova Càtedra té com finalitat desenvolupar noves tecnologies que faciliten la creació de xarxes socials de suport al professional amb discapacitat intel·lectual en l'entorn laboral. Per això, està prevista la creació d'un nou portal web en el qual s'aplicarà la metodologia de la planificació centrada en la persona (PCP) a la planificació i el desenvolupament professional. Es tracta de traslladar a l'entorn laboral l'experiència del portal www.mirades.org, desenvolupat anteriorment per la Universitat de València i que aplica aquesta mateixa metodologia.
A través del nou portal, cada persona amb discapacitat cognitiva disposarà d'un grup de suport que li ajudarà a integrar-se en l'entorn laboral, una xarxa social formada per la seua família i éssers més propers, juntament amb el preparador laboral, l'empresari i els companys de treball.
Mitjançant diferents eines tecnològiques es facilitarà l'orientació vocacional del discapacitat a partir de descripcions genèriques i visuals dels llocs de treball més habituals; es permetrà la preparació del currículum vitae i la preparació d'entrevistes amb l'ajuda del grup de suport, i s'ajudarà a la persona amb discapacitat a definir els seus somnis relacionats amb l'ocupació i a desenvolupar plans de suport per a aconseguir-los. Igualment, la solució contempla ajudes per al “mentoring” al llarg de la vida laboral del treballador i per a afavorir la coordinació entre el preparador laboral i el empleador, permetent la resolució de problemes en temps real.
La Fundació Adecco s'encarregarà de realitzar anualment una dotació econòmica per a la realització dels projectes. En aquest primer any de vigència, farà lliurament de 70.000 euros per al finançament de les activitats.
Indra
Indra és una de les principals multinacionals de Tecnologies de la Informació d'Europa i Llatinoamèrica. És la segona companyia europea del seu sector per inversió en I+D, amb prop de 500 M€ invertits en els últims tres anys. Les vendes en 2010 van ascendir a 2.557 M€ i la seua activitat internacional suposa ja el 40%. Compte amb més de 31.000 professionals i amb clients en més de 110 països. L'activitat de Indra se sustenta, entre altres qüestions, en l'important esforç dedicat a la investigació, desenvolupament i innovació en els diversos camps de les Tecnologies de la Informació i, en particular, en el de l'accessibilitat tecnològica a persones amb discapacitat. A més, té experiència de col·laboració amb diverses universitats i centres d'investigació en les seues activitats d'I+D.
Fundació Adecco
La Fundació Adecco para la Integració Laboral té com únic objecte ajudar a la integració o reintegració en el mercat laboral de determinats col·lectius desfavorits i per a poder realitzar l'objectiu fundacional, conclou acords de col·laboració amb entitats tant de dret públic com de dret privat, per al desenvolupament de programes de reorientació i integració que facilitin l'accés a un lloc de treball a les persones que ho tenen més difícil i el disseny i implantació de polítiques de Responsabilitat Social.
La Fundació va ser constituïda al juliol de 1999, la Fundació Adecco és fruit de la responsabilitat social que assumeix la signa Adecco menjo capdavantera mundial en la gestió de recursos humans. El seu principal objectiu és la inserció en el mercat laboral d'aquelles persones que, per les seues característiques personals, troben més dificultats a l'hora de trobar un lloc de treball.
Last update: 30 de may de 2011 14:34.
News release