
Les societats musicals són el principal agent cultural de la Comunitat Valenciana, segons un estudi de la Universitat de València per a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) presentat hui en el qual s’analitza el pes econòmic, social, laboral i cultural d’aquest col·lectiu. El treball “Estructura pressupostària, dimensió i impacte econòmic de les societats musicals a la Comunitat Valenciana” ha estat desenvolupat per a la FSMCV per l’equip d’Economia de la Cultura de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Universitat de València (IIDL), que ha dirigit Pau Rausell.
La FSMCV és una associació amb més de 40 anys d’existència que agrupa a 536 societats musicals d’Alacant, Castelló i València (el 50% del total espanyol) amb 40.000 músics, 60.000 alumnes de les escoles de música i més de 200.000 socis.
L’estudi del IIDL contribuirà a l’elaboració d’un pla estratègic que garantisca el present i el futur econòmic del col·lectiu que es desenvolupa en una comissió mixta amb la Conselleria de Governació. La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) constata que el col·lectiu és una de les principals “indústries” per producció (60 milions), ocupacions (2.575), i patrimoni: els instruments estan valorats en 27 milions i les partitures en 13 milions.
Rausell, director de l’estudi, afirma que “les societats musicals conformen la xarxa cultural més capilarizada i l’estructura cívic-social amb més arrelament a Alacant, Castelló i València”.
Josep Francesc Almería, president de la FSMCV, assegura que “no ha de menysprear-se el pes econòmic de les societats musicals. L’estudi ve a demostrar, amb dades objectives, que aquestes constitueixen una pedra angular de l’economia i de la cultura valenciana amb major incidència econòmica, social i laboral del que aparentment es podria suposar”.
Les societats musicals conten amb més de 250.000 m2 en immobles destinats a l’ús educatiu i cultural, valorats en el moment de la seua compra en 80 milions d’euros. Aquests espais culturals solen estar infrautilizados però “optimitzar el seu ús només suposaria una inversió mínima”, segons Rausell.
L’estudi fa referència a les 37.643 hores per setmana que les societats musicals dediquen a la formació i assajos en un any (1.568 dies) i als més de 3.600 concerts de banda i orquestra, 1.700 concerts de grups instrumentals i més de 11.000 cercaviles pels municipis de la Comunitat Valenciana.
Així mateix, fa una anàlisi detallada de l’activitat del col·lectiu prestant especial atenció al seu impacte econòmic en les diferents comarques, a l’ocupació que genera, a l’estructura de despeses i ingressos i a l’eficiència de la labor que desenvolupa, que està per sobre del 70%.
Més informació clicant ACÍ.
Last update: 16 de june de 2011 13:53.
News release