Opening ceremony of the 2023-2024 academic year.

L'Ambaixada dels EUA dóna a la Universitat de València la col·lecció The Library of America

L'acte de lliurament s'ha celebrat a la Sala de Juntes de la Nau.

L'Ambaixada dels Estats Units d'Amèrica a Madrid ha donat a la Universitat de València la col·lecció The Library of America, una selecció de dos-cents cinquanta tí­tols de la literatura nord-americana. En l'acte de lliurament, el rector Esteban Morcillo ha afirmat que aquesta donació ha suposat la consolidació dels "lligams entre la literatura nord-americana i la nostra cultura".

Amb aquesta acció es vol reconéixer la tasca de difusió de la cultura i literatura nord-americanes que realitza la Universitat a través de la seua Biblioteca Javier Coy d’Estudis Nord-americans.

“Hem de reforçar el vincle de relació entre la Universitat de València i les universitats nord-americanes”, ha assenyalat Esteban Morcillo. En aquest sentit, el rector ha mantingut que “els pobles es coneixen a través de la cultura i les universitats són els canals de comunicació entre aquests”.

L’acte oficial de lliurament s’ha realitzat divendres 1 d’abril a la Sala de Juntes de l’edifici històric del carrer de la Nau. Hi han assistit el rector Esteban Morcillo; l’agregada cultural de l’Ambaixada dels EUA, Laura Gould; la cap d’assessoria d’Assumptes Culturals i Educatius també de l’Ambaixada nord-americana, Carmen González; la vicerectora de Comunicació i Relacions Institucionals, Silvia Barona; el vicerector de Cultura, Planificació i Igualtat, Antonio Ariño; la degana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, María José Coperías; el director de Publicacions de la Universitat, José Luis Canet; la directora del Servei de Biblioteques i Documentació, Victoria García; i la professora i directora de la Col·lecció Javier Coy d’Estudis Nord-Americans, Carmen Manuel.

Durant l’acte, Laura Gould ha explicat que The Library of America es compon d’una col·lecció de textos amb “caràcter interdisciplinar i títols variats, com ara documents històrics, poemes sobre els moviments de les dones, escrits sobre medi ambient, cinema o esports, entre uns altres, signats per escriptors, pensadors i polítics”. En definitiva, ha dit, “és una mostra de la cultura nord-americana”.

Segons ha indicat Gould, l’objectiu d’aquesta acció és “contribuir a fomentar els estudis interdisciplinars sobre els Estats Units”. “És un regal del poble nord-americà a la Universitat de València”, ha resumit.

D’altra banda, la professora Carmen Manuel ha asseverat que aquesta col·lecció “serveix per a enriquir el camí que va encetar fa trenta anys el Departament de Filologia Anglesa a la Universitat”, així com per a “unir esforços amb un país la cultura del qual és tan propera i, alhora, tan llunyana a la nostra”. A més, ha anunciat que la col·lecció que dirigeix publicarà breument el volum número cent. Una recopilació aquesta que el director de Publicacions ha definit, per la seua banda, com a “un treball innovador a Espanya i, per tant, pioner en aquest àmbit d’estudis”.

Biblioteca Javier Coy
La Biblioteca Javier Coy d’Estudis Nord-americans és una col·lecció que pertany a Publicacions de la Universitat de València i està dirigida per Carmen Manuel, professora del Departament de Filologia Anglesa i Alemanya.

Fou fundada en 2002 en honor a un dels pioners de la investigació espanyola en literatura nord-americana, el professor Coy. Catedràtic de la Universitat de Salamanca, va començar la seua docència en la Universitat de València l’any 1991 i es va jubilar en el 2001. La col·lecció es va posar com a objectiu publicar estudis que tractaren amb profunditat qüestions relacionades amb les ciències socials, les arts i les humanitats en l’àmbit nord-americà.

Des del 2002 fins al 2011 la sèrie ha publicat un total de huitanta títols, cosa que l’ha convertida en un referent obligat per als especialistes i lectors interessats en el camp dels estudis nord-americans i en el de les seues manifestacions, mecanismes d’expressió i implicacions ideològiques, tant a Espanya com a l’estranger.

Els títols publicats fins el moment en aquesta biblioteca estan emmarcats en dos grans sèries. D’una banda, un grup de títols crítics sobre aspectes determinats de la cultura i literatura nord-americanes i, d’altra, la sèrie que recupera per al lector en llengua castellana textos fonamentals de la literatura nord-americana que mai abans s’havien traduït al castellà.

Last update: 1 de april de 2011 15:25.

News release