UVCulturaUV Logo del portal

"Pedreiras, carne de dioses”

Exposició

Exposició

"Pedreiras, carne de dioses". Fotografies de Joaquín Bérchez.
Del 10 al 23 de setembre de 2012.
Sala de la Muralla. Col·legi Major Rector Peset
Plaça Forn de San Nicolás, 4. 46001- València. Tel. 963166000. cmrpeset@uv.es

Inauguració: 10 de setembre de 2012. 20.00 hores

Organitza: Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, la Facultat de Geografia i Història, el Departament d’Història de l’Art i el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València

Horari de sala
Dimarts-dissabte: 11.00-14.00/17.00-19.30 hores
Domingo i festius: 11-14
Dilluns: tancat

"Pedreiras, carne de dioses". Fotografies de Joaquín Bérchez.
Comissariat per: Silvia Escamilla Amarillo i Victoria Domínguez Ruiz

En "Pedreiras, carne de dioses", les fotografies de Joaquín Bérchez ens endinsen en eixe immens ventre enjoiat de la naturalesa que són les profunditats de les pedreres. Ens contagia l’emoció dels seus lustres ancestrals, aqueix brillar que va dur als grecs a designar aquesta pedra abstreta de bellesa amb la paraula marmâiro/. Amb la seua càmera recorre pedreres vives en plena extracció, o abandonades, utilitzant picats abismals i obertes panoràmiques per als titànics fronts verticals. Els primers plànols de fragments reveladors de vetes i humitats, de fils aquosos, sobre sòls i peus enfangats, enllumenen en definitiva, gojos pressentits.

L’obra fotogràfica de Joaquín Bérchez ha estat exposada en diverses ciutats españoles (València, Murcia, Granada, Salamanca, Barcelona, Teruel) així com a Itàlia (Roma, Vicenza, Spoleto, Palerm, Camerino), a Portugal (Vila Viçosa, Lisboa) o als Estats Units (Nova York): Espacios comprimidos, València, 2003; Desde la Plaza, Salamanca 2005; Casualidades geográficas, València, 2006; Historiejas americanas, Castelló, 2005; Otro Barroco, Palerm, Granada, 2005; Proposiciones arquitectónicas, València, Alacant, Vicenza, Murcia, 2006/2009; Suite Valenciana, València, 2008; Traer a la memoria, Castelló, 2009; Tolsá, València, Nova York, 2008/2009; Arquitectura, placer de la mirada, València, Barcelona, 2009; Vila Viçosa, 2011, Lisboa, 2012), Milhojas de historia, Festiva Internacional Teruel Punt Photo, 2012.

La seua fotografia està arreplegada en diverses revistes internacionals: FMR (Franco María Ricci, nº 19, Bolonya, 2007) li ha dedicat un portafolio; les portades de Annali digues architettura publica durant vuit anys successius les seues fotografies, o AV Projecte i Arquitectura Viva s’han fet eco de la seua obra.

A la inauguració es presentarà el catàleg de l’exposició, edició especial per a la Universitat de València, en quatre llengües (espanyol, portuguès, italià i anglès), amb 27 fotografies, presentació de la degana de la Facultat de Geografia i Història i assajos redactats per diferents personalitats del camp de l’arquitectura i la història de l’Art.
Tanmateix es projectarà el vídeo de similar temàtica realitzat per l’autor de les fotografies en col·laboració amb el fotògraf Juan Peiró.
Exta exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Vila Viçosa, empreses del marbre de Vila Viçosa, Universitats de Sevilla, Camerino (Itàlia), la Càtedra Ceràmica de València o, la Universitat de València a través del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, la Facultat de Geografia i Història, el Departament d’Història de l’Art i el Col·legi Major Rector Peset.

Informació:

Pedreiras, carne de dioses
Twitter: @expopedreiras
Col·legi Major Rector Peset
Facebook C.M. Rector Peset