UVCulturaUV Logo del portal

ARTIVISME FEMINISTA

 

 

 

Per què sóc feminista? Què significa ser feminista en l’actualitat? Quin paper ha jugat l’art en el procés del canvi social? Aqueixes són les qüestions que pretenem plantejar en aquesta exposició, que aborda el feminisme com el major moviment revolucionari de l’era contemporània, un moviment que fa tot el possible per reparar la injustícia ancestral, cultural i universal, d’haver anul·lat els drets de més de la meitat de la població del planeta. El feminisme, al segle XXI, ens ha obligat a canviar les lleis, els costums, la història, la ciència, el vocabulari, les relacions i la vida mateixa, perquè érem (i som) una societat alesiada per la desigualtat de gènere. Endinsar-se en els estudis de les vicissituds de la lluita feminista és un procés fascinant que ha de despertar, més que un interès, una necessitat de descobrir on trobar les dones en la història, en la ciència, en l’art?

 

El poder transformador de l’art no és una utopia, l’activisme feminista suposa l’ús de l’art com agent de canvi, de denúncia, activa i democràtica. D’ací la necessitat d’investigar sobre les genealogies feministes de l’art contemporani, reconstruir-ne els referents i posar nom a unes artistes que no només posaren al centre del discurs crític la desigualtat i la violència de gènere, sinó que ho feren amb els nous llenguatges de l’art des de la dècada dels setanta del segle passat. Elles transgrediren el concepte de les belles arts, sent pioneres de l’art tèxtil, de l’audiovisual, de la performance o el body art.

 

Conscients dels importants antecedents de la museologia crítica i feminista, aquesta mostra vol convertir la Sala de les Bigues en un espai de debat social i democràtic, de reflexió i de replantejament de qüestions que donem per bones sobre el feminisme, a partir de la selecció de diferents intervencions i obres de deu artistes internacionals que formen la Col·lectiva Portal d’Igualtat. Aquesta associació, formada per artistes i professionals del món de la cultura, té com objectiu fonamental incentivar la igualtat als museus, a l’educació i al mercat de l’art, i proposa la incorporació d’un portal d’igualtat als llocs web de les institucions com a estratègia per a fer visible un procés que afecta tant a les col·leccions com a la gestió museística.

 

Aquestes obres o instal·lacions han format part d’altres importants exposicions feministes durant els darrers vint anys, i ara, juntes per primera vegada, estableixen un itinerari visual i conceptual nou que, a més de les reivindicacions socials i polítiques del feminisme històric, hi incorpora el paper de la història de l’art al procés de recuperació de les dones silenciades pel patriarcat.  

 

S’hi estableix també una connexió internacional amb la Càtedra Nòmada de la Universitat de São Paulo amb l’intervenció mural mujeres na luz, amb cartells de més de quinze artistes brasileres i espanyoles, que pretén vincular São Paulo amb València i obrir una porta a l’esperança i al futur des d’un feminisme postcolonial i porós que abraça d’altres col·lectius, unes minories que ens duen a plantejar-nos de nou: per què sóc feminista?

 

 

ARTISTES PARTICIPANTS:

Mau Monleón

Mar Caldas

Manola Roig

Yolanda Herranz Pascual

Celeste Garrido Meira

Rosa Mascarell Daurer

Amparo Zacarés Pamblanco

Lilian Amaral

Bia Santos

Alissia-Maria Penalva-Leal

Torturas femeninas, 2010. Pétalos, espinas, plástico y yeso 17 x 23 x 9. Celeste Garrido Meira