UVCulturaUV Logo del portal

Un conte de fantasmes per a adults

 

 

 

 

El Patronat Martínez Guerricabeitia presenta l’exposició ‘Un conte de fantasmes per a adults’, del pintor Chema López

 

El Patronat Martínez Guerricabeitia, inscrit en la Fundació General de la Universitat de València, presenta, del 14 de maig al 7 de setembre, l’exposició ‘Un conte de fantasmes per a adults’, del pintor Chema López, que s’exhibirà en la Sala Martínez Guerricabeitia de La Nau.


La mostra reflexiona, a través de la pintura, sobre la importància de la imatge en la configuració de la retòrica del poder, tant en el pla històric com en el propagandístic o el repressiu.


En aquesta ocasió i continuant la línia traçada en la seua última exposició individual exhibida a la ciutat de València, ‘Sobre herois i tombes’ (Galeria Valle Ortí, 2010), Chema López reprén la màxima de Walter Benjamin sobre l’absoluta vinculació entre producció cultural i barbàrie: “No hi ha cap document de la cultura que no ho siga també de la barbàrie”.


La relació entre la fotografia i la criminalització serà l’eix estructurador de la mostra, que s’organitza a l’entorn de dos grups d’obres o parts amb la intenció de facilitar el muntatge, el visionat i la distribució de les peces: ‘A. La intempèrie’ i ‘B. La llar’.


D’aquesta manera, l’exposició recollirà la producció més recent de l’autor i presentarà una vintena de pintures de gran format acompanyades per una àmplia sèrie de dibuixos que actuaran com a peu de pàgina dels quadres, dirigint, completant o confonent el sentit últim d’aquests.


Vinculat a les pintures i instal•lat en interrelació amb aquestes, es presentarà en primícia el documental titulat ‘Angelitos Negros. Los motivos del pintor’, dirigit per Chema López. A partir de la biografia d’un familiar mort, reconstruïda per mitjà de les veus dels qui el van conéixer, es planteja el paper de l’art com a afició en èpoques i circumstàncies fosques.


L’exposició, que compta amb el patrocini del Santander i la col•laboració de Heineken, s’obrirà al públic amb un acte inaugural el pròxim dimecres, 14 de maig, a les 19 hores.
A més, la mostra es completarà amb una sèrie d’activitats didàctiques i visites guiades.