UVCulturaUV Logo del portal

Les fosses de l'oblit. Eloy Alonso

Programa Photon festival 2013

 

 

Piedrafita de Babia, Lleó. Primer crani trobat en l'exhumació de Piedrafita de Babia.
Piedrafita de Babia, León. Primer cráneo encontrado en la exhumación de Piedrafita de Babia.

 

 

 

 

La programació de exposicions dins de PhotOn 2013 (III Festival Internacional de Fotoperiodisme) presenta dues exposiciones al Centre Cultural La Nau. A la Sala Oberta el treball d'Eloy Alonso es remunta als anys de la guerra civil i la postguerra i perviu en la memòria de les famílies dels represaliats pel franquisme. Mai no van poder plorar la mort dels seus fills, esposos o germans, o enterrar-los amb dignitat, perquè mai no van saber què va ser d'ells. El fotògraf Eloy Alonso ha volgut deixar constància d'aquest dolor i de la cerca incansable de les famílies per trobar els desapareguts i perquè les seues històries no caiguen en l'oblit. Alonso mateix tampoc no oblida: el seu avi Emilio Silva Faba va ser la primera víctima de la guerra civil espanyola identificada mitjançant proves d’ADN després de ser exhumat d'una fossa comuna.

 

Des que tinc memòria no recorde el meu avi. Ni tan sols he vist mai el seu rostre en una fotografia. L’any passat en l’Archivo Militar de El Ferrol, entre més de quaranta mil vells i humits expedients, en vaig trobar l’empremta dactilar signant la seua pena de mort. Ma mare no recorda que fóra analfabet. A vegades, els condemnats a mort es negaven a signar les seues condemnes com a darrera protesta i els obligaven a untar de tinta el dit gros per deixar constància legal d’haver-los llegit la sentència.

 

 

 

 

Vista de l'exposició

 

 

 

 


Siga com vulga, una d’aquestes dues opcions m’ha permès, setanta anys després, veure una part física del meu avi Gerardo, encara que solament siga plasmada sobre un vell plec de paper. Els seus ossos reposen a la fossa comuna del cementeri municipal d’Oviedo vora més de 1.600 víctimes d’aquella bogeria. No hi ha pitjor mort que la dels desapareguts, almenys per a les seues famílies. Avui som els néts d’aquells republicans oblidats els que intentem que se sàpiga què va passar i que no es perda en l’oblit de la seua memòria.

 

Per consultar la programació completa de presentacions, conferències i exposicions: www.photonfestival.com.

 

 

 

 

Valdediós, Astúries. Un arqueòleg neteja un dels cranis d'una de les infermeres de la fossa de Valdediós.
Valdediós, Asturias. Un arqueólogo limpia uno de los cráneos de una de les enfermeras de la fosa de Valdediós.
El Ferrol. L'empremta digital del meu avi, Gerardo González Iglesias, amb què firmà la seua declaració. Afusellat una vegada acabada la guerra.
El Ferrol. La huella digital del mi abuelo, Gerardo González Iglesias, con la que firmó su declaración. Fusilado una vez acabó la guerra.