UVCulturaUV Logo del portal

HOSPITAL SUECO-NORUEC D’ALCOI

 

Grup de voluntaris escandinaus

 

 

 

Mòduls amb la reproducció d'un quiròfan

 

 

 

 

 

Després de l'inici de la Guerra Civil espanyola en 1936, es van formar comitès d'ajuda a l'Espanya republicana, tant a Suècia com a Noruega. El moviment de solidaritat escandinava va mobilitzar a sindicats, partits polítics i fins i tot entitats cíviques o religioses.


Amb les recaptacions van comprar medicines, roba i aliments que van ser enviades a Espanya amb la finalitat de socórrer a la població civil. Així mateix, en la primavera de 1937 van decidir muntar un hospital de sang amb 100 llits de capacitat, amb la condició que fóra en un lloc allunyat dels fronts de combat. La llavors ministra de Sanitat de la República, Federica Montseny, els va oferir la seu de l'Escola Industrial d'Alcoi, un edifici civil encara per inaugurar i en una localitat estratègica d'importància relativa, encara que allunyada dels combats.

 

 

 

Panell corresponent a la inauguració de l'hospital
Muntatge de l'exposició amb els panells de l'Hospital de Sang

 

 

 


A través de l’exposició Hospital Sueco-Noruec d’Alcoi, composta per vuit epígrafs, explicats en 16 panells i tres mòduls que reprodueixen un quiròfan, la Universitat de València des del Palau de Cerveró se sumisca a la presentació d'aquest material gràfic que correspon a fotografies que van realitzar els propis escandinaus quan van estar a Espanya.


L'expedició escandinava va estar formada per unes 30 persones que van treballar a Alcoi per uns mesos, fins a la seua retirada i l'assumpció de l'hospital per personal espanyol. Durant el temps que van estar en la ciutat, van atendre a 1.224 pacients, dels quals solament set van morir. En marxar, van deixar l'hospital de sang -per a llavors amb quasi 1.000 llits- en mans del prestigiós doctor Manuel Basts Ansart, passant a denominar-se Hospital Militar Base. Va estar en actiu fins a octubre de 1938, quan va ser bombardejat. Uns mesos més tard i amb la finalitat de la contesa, va passar a funcionar com a presó i no va ser fins a 1943 quan l'edifici va arribar a les mans del Ministeri d'Educació per a convertir-se en allò per al que realment va nàixer: Escola Industrial.


Més de 75 anys després, l'Ajuntament d'Alcoi (Alacant) ha volgut commemorar la labor de l'Hospital Suec-Noruec, que es va instal·lar en la ciutat gràcies a l'ajuda humanitària que van proporcionar els ciutadans de Noruega i de Suècia durant la guerra civil espanyola.

 

 

 

Muntatge en el vestíbul del Palau de Cerveró
Muntatge dels panells en la sala Manuela Solís del Palau de Cerveró