
L'obra de María María Acha-Kutscher se centra especialment en les dones: la seua història, les lluites per l'emancipació i la igualtat i la construcció cultural de la feminitat. La seua obra compleix una doble funció: ser un producte artístic en si mateix i un instrument que servisca com a contribució a les demandes feministes.
La nova exposició en versió itinerant, “Indignades. No hi ha planeta B”, expandeix el contingut de la instal·lació que es va presentar al Claustre i la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau entre novembre de 2023 i febrer de 2024, en el marc de la mostra “Art contra la violència masclista - Tantes dones en una mateixa”, comissariada per Semíramis González. En aquesta nova versió itinerant, Acha-Kutscher, que presenta la seua obra a diferents campus, inicia el recorregut a la seu de Gandia amb motiu de la Universitat d'Estiu. L'exposició estarà a la Sala Tossal del 12 de juliol al 26 de setembre.
"Indignades" és un registre visual de la participació femenina en les protestes públiques arreu del món. Els dibuixos es basen en fotografies de premsa i mitjans alternatius, i serveixen com a testimoniatge de les lluites feministes, així com del paper fonamental de les dones en els moviments socials. En aquesta versió, Acha-Kutscher se centra en les protestes pel canvi climàtic i subratlla la intersecció entre feminisme i activisme ecològic.
La instal·lació aplega una extensa selecció de dibuixos en els quals l'artista ha treballat durant els últims anys, centrats en les accions contra la crisi climàtica a tot el món. L'objectiu és amplificar les veus dels col·lectius i moviments de base que lluiten pel nostre planeta. Aquesta exposició continua el diàleg iniciat per Acha-Kutscher sobre la participació de les dones en les lluites socials, centrada ara en el seu paper crucial en l'acció climàtica en defensa de la natura i la biodiversitat.
Aquesta exposició forma part d'un interès per registrar els llenguatges visuals i performatius dins de l'imaginari de la lluita activista, com les disfresses i les pintades que permeten a qui les porta transcendir la seua identitat per a defensar una causa. Són una part vital dels moviments socials i afecten el nostre pensament de maneres subtils però poderoses, creant imatges que evoquen una resposta emocional, de manera que esdevenen símbols duradors.
María María Acha-Kutscher naix a Lima (Perú) el 1968. Nacionalitzada espanyola. Després de treballar en el món de la publicitat a Ciutat de Mèxic, es trasllada a Madrid el 2001, on viu actualment i inicia la seua carrera artística. Des de la seua arribada a Espanya, Acha-Kutscher s'ha vinculat a l'escena d'art independent i s’ha involucrat en els debats sobre les polítiques culturals de Madrid i els drets dels artistes. Des del 2003 codirigeix, juntament amb Tomás Ruiz-Rivas, el projecte experimental Antimuseo. La representa ADN Galeria de Barcelona.
L'eix principal del treball de María María són les dones: la seua història, les lluites per l'emancipació i la igualtat, així com la construcció cultural de la feminitat. Partint del dibuix o el collage fotogràfic, l'artista crea extensos arxius que representen, al seu torn, un intent constant de mantenir la nostra memòria en una societat que impulsa la seua dissolució. Amb el sistema patriarcal en el punt de mira, la seua obra es converteix en un instrument de lluita política, però també en un testimoniatge de les preocupacions i demandes dels moviments feministes contemporanis.