UVCulturaUV Logo del portal

JERONI MUNYÓS: matemàtiques, cosmologia i humanisme en l'època del Renaixement

CULTURA ALS CAMPUS
Cicle temàtic: Jeroni Munyós
Imatge del Sistema Copèrnic segons Munyós
El sistema de Copèrnic segons Munyós, Astrologicarum et geographicarum institutionum libri sex, 1570. Còpia de Francisco Juan Rubio, Bayerische Staatsbibliothek

 

 

 

Jeroni Munyós (València, ca. 1520-Valladolid?, 1591) és sens dubte un dels científics més destacats de la història valenciana i espanyola. Va ser catedràtic d'hebreu a la Universitat d'Ancona i de matemàtiques i astronomia a les universitats de València i Salamanca. En la seua època va gaudir d'un enorme prestigi a Espanya i a Europa, sobretot gràcies als seus treballs sobre la supernova del 1572, àmpliament citats i comentats pels millors astrònoms europeus, treballs que encara s'utilitzen per a estudiar el que encara queda d'aquest fenomen. Encara que va publicar poques obres, va deixar un important volum de manuscrits de les diferents branques de les matemàtiques i l'astronomia de l'època i les seues aplicacions, testimoniatge de les seues activitats i ensenyaments a les universitats. En suma, la seua personalitat intel·lectual es correspon amb els científics-tècnics-humanistes del període renaixentista que van contribuir a crear les condicions que van fer possible la ciència moderna i la seua emergència.

 

 

Persona observant la distància lunar amb ballesta
Observació de la distància lunar amb la ballesta, Cosmographia de Petrus Apianus, 1575

 

 

En aquesta exposició es mostren, a través de quinze panells, els aspectes més rellevants de la vida i l’obra de Jeroni Munyós. Els textos dels panells han estat elaborats per Amelia Ortiz Gil i Fernando Ballesteros Roselló, de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, i Enric Marco Soler, del Departament d’Astronomia i Astrofísica.

 

 

Persona mesurant l'altura del sol
Mesura de l’altura del Sol amb un astrolabi. Arte de navegar de Pedro Medina, 1545. Biblioteca Digital Hispánica