UVCulturaUV Logo del portal

OCULTS: ANIMALS EN L'ANTROPOCÈ

Un conill immobilitzat en una restricció abans que li sagnin les orelles, Espanya. © Carlota Saorsa

 

 

 

Del 7 de novembre al 3 de desembre de 2023, La Nau presenta l'exposició OCULTS - Animals en l’antropocè, una col·lecció realitzada a partir de l'obra de divuit fotògrafs amb la finalitat de reflexionar i conscienciar sobre el problema de l'explotació animal vinculada a tota indústria basada en el consum dels seus cossos. 

 

A l'escassa sostenibilitat d'aquestes pràctiques (manifesta, per exemple, en la innegable contribució de les granges industrials –especialment les no sotmeses a Millores Tècniques Disponibles– a la contaminació de les aigües, els sòls i l'atmosfera, així com a l’escalfament global), se suma la sistematització del sofriment dels animals no humans, inherent al manteniment d'hàbits i costums que minimitzen costos d'explotació. 

 

Els porcs són conduïts a una fossa abans de ser enterrats vius després d'un brot de pesta porcina africana en 2019, la Xina. © Anonymous, via Reuters

 

El resultat de tot plegat és el denominat antropocè, això és, una nova era marcada per la incessant activitat humana en detriment del planeta i del medi ambient. OCULTS trau a la llum allò que es manté fora de la visibilitat pública, els costos ètics i morals d'aquestes pràctiques i la mirada d'aquells que esperen el seu destí com a trossos de carn, pells d'abric, objectes d'entreteniment o cossos en què s’experimenta. 

 

Patrocinada pel Programa Friends of Thoreau de l'Institut Franklin i la Fundació General de la Universitat d'Alcalá (FGUA), l'exposició naix de la tasca de l'agència We Animals Media, fundada el 2019 per la premiada i mundialment coneguda Jo-Anne McArthur, principal representant del fotoperiodisme animal. Sota el patrocini de Friends of Thoreau i la FGUA, l'exposició es complementa amb la visita i la conferència impartida per la mateixa McArthur, el dia 29 de novembre de 2023 a La Nau, en el marc del congrés internacional The Factual Animal: Audiovisual Representations of Real Other-than-Human Animals. 

 

Vaques lleteres en una plataforma giratòria a la sala de munyiment d'una granja industrial, Espanya. © Aitor Garmendia

 

Organitzat pel grup d'investigació Cultures Literàries i Visuals de l'Animal (CULIVIAN), el congrés tindrà lloc a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València entre el 29 de novembre i l'1 de desembre de 2023, i comptarà amb el finançament de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana i els departaments de Filologia Anglesa i Alemanya i de Filologia Francesa i Italiana de la Universitat de València.

 

Responsable del projecte: Claudia Alonso

 

 

Ocults: Animals en  l'antropocè, inclou els següents fotògrafs:

 

Amad, Jon Jayne, Lissy Saorsa, Carlota
Beltrá, Daniel Lozinski, Konrad Skowron, Andrew
Dean, Adam Magnolia, Selene Stammberger, Timo
Garmendia, Aitor Mc Arthur, Jo-Anne Tato, Luis
Gekoski, Aaron Muurimaa, Kristo Van Ijken, Jan 
Jaschinski, Britta Oswell, Adam Weathley, Gav 

 

 

 

Projecte: We Animals Media

 

 

Un vaixell d'exportació de bestiar amb 60.000 animals a bord surt del port amb destinació a Orient Mitjà, Austràlia.© Gav Wheatley