UVCulturaUV Logo del portal

RETALLS. Fotografies d'Andrés Castillo

Fotografia © Andrés Castillo
Fotografia © Andrés Castillo

 

Aquesta que presentem és una sèrie de retrats de persones anònimes en què no n’apareixen les cares, “retrats sense rostre”. Amb el posat imperant en la nostra societat actual s'ha perdut l'espontaneïtat del retrat que expressa el gest real. Es diu que ens trobem en un moment històric en què regna la imatge, però potser estem saturats i atordits per un excés d'imatges controlades, impostades i retocades per a adequar-les als actuals cànons socials.
 
Així i tot, podríem dir que no tot està controlat; fingim un gest, però la resta del nostre cos pot ser lliure d'expressar una realitat que no arribem a maquillar.
 
Es proposa una narració des d'un llenguatge fotogràfic basat en el fragment. Gestos, detalls en què no reparen els seus protagonistes, que passen a ser models sense saber que són observats, imatges fragmentàries i incompletes que obliguen l'espectador a imaginar el context i aprofundir en el relat.
    
El fragment com a element discursiu ens obliga a ser lectors actius i reflexius. Les imatges poden parlar per si soles, però sempre cal un interlocutor perquè hi haja diàleg, i aquestes imatges incompletes obliguen a la interpretació i fan que la nostra observació siga més pausada i profunda.  L'espectador haurà d'imaginar un context involucrant-se en aquella situació.
 
Andrés Castillo
 
 
 
© Andrés Castillo

 

 


Andrés Castillo Valero (1955), fotògraf professional establit a València, va iniciar el seu camí en 1974 al centre regional de RTVE a València com a tècnic de filmació i de laboratori. També va treballar com a fotògraf freelance per a nombrosos mitjans de comunicació i va ser membre fundador i responsable de fotografia de la revista 7 Días. Va formar part del grup d'agitació cultural IMÁGENES 3, amb qui va realitzar diverses exposicions i performances.
 
A partir de la dècada dels vuitanta i durant 27 anys exerceix com a responsable de fotografia de la Conselleria de Cultura de la Generalitat. En aquests anys ha exposat i ha participat en diversos projectes, entre els quals Món i Misteri de la Festa, exposició sobre el Misteri d´Elx inaugurada a la Llotja de València i exhibida també a la Sala del Tinell de Barcelona i l'Acadèmia d'Espanya a Roma.
 
Autor del diaporama de les sales I i II del Museu de la Valltorta, i del fons documental d'aquest museu. En 2006 va presentar Barra lliure a la Sala La Gallera de València. Quatre fotografies d'aquesta sèrie han passat a formar part de la Col·lecció de l’Institut  Valencià d´Art Modern (IVAM).
 
Al llarg de la seua carrera, Andrés Castillo ha treballat el format digital i l'analògic i ha dedicat especial atenció al reportatge i el retrat.