UVCulturaUV Logo del portal

Tracción del retrato. Pedro Esteban.

 

 

 

 

 

 

 

 

L'obra de Pedro Esteban (San Miguel de las Dueñas, 1962) està vinculada a la Nova Figuració Espanyola dels anys noranta. Ha presentat exposicions en les galeries G. Comte, Postpos, Flora Herranz i My Name´s Lolita Art. Sobre el seu treball han escrit Juan Bautista Peiró, Carlos García Osuna, Adolfo Castaño, Javier Hontoria, Christian Parra-Duhalde, Enrique Andrés Ruiz, Armando Pilato, Salva Torres i Antonio Castro y Castro. Entre elles poden destacar-se les mostres col·lectives De la Valencia Metafísica, Canción de las Figuras, Antología de la pintura española entre dos siglos y Pieza a Pieza.

 

Tracción del retrato,mostra un conjunt de retrats pintats entorn de l'any 2007, si bé poden veure's alguns anteriors, d'estil diferent. Aquests quadres, pintats a l'oli i al tremp, no retraten al poderós, al professional i tampoc pretenen ser un mer recordatori. D'acord amb el relat del llibre del Gènesi, “Fem a l'ésser humà a la nostra imatge, com a semblança nostra”, Esteban distingeix entre la imatge, que registra la semblança física del model, i la semblança que seria més aviat un retrat interior, de la qualitat moral. Els quadres aspiren a captar el rostre de l'home, convertint el retrat en porta d'accés a l'Altre, no tant a la seua imatge exterior com a la seua semblança interior. I a aquest propòsit col•labora l'ús del tremp d'ou, tècnica que té aqueixa qualitat tan admirada pels clàssics que fa que la llum emane del color.


Pedro Esteban és professor en el Departament de Pintura de la Universitat Politècnica de València. Ha publicat llibres com La pintura es lo que aparece, Técnica sencilla para pintar bien, La pintura es cristiana.