
L’exposició Art salvat. 70è aniversari del salvament del patrimoni artístic espanyol i de la intervenció internacional recupera i difon una de les històries més apassionants de la guerra civil: la protecció i l’evacuació del patrimoni artístic nacional, així com la intervenció de les institucions internacionals per evitar-ne la destrucció i garantir-ne la conservació.
Aquesta mostra analitza i presenta, amb un plantejament molt accessible i visual, la política de protecció i salvament duta a terme pel govern de la Segona República Espanyola, l’evacuació de les obres més importants de Madrid a València, més tard a Barcelona i a l’Empordà, per ser evacuades finalment a Ginebra gràcies a la intervenció del Comitè Internacional per al Salvament dels Tresors d’Art Espanyols, el febrer del 1939.
Aquesta exposició, promoguda per la Societat Estatal de Commemoracions Culturals (SECC) i comissariada per Arturo Colorado Castellary, s’instal·larà al Claustre Major de La Nau, Centre Cultural de la Universitat de València, i durant els dos mesos de permanència esdevindrà protagonista rotunda d’aquest emblemàtic espai públic universitari.
Disposició i contingut expositiu
L’exposició té un disseny innovador i motivador a fi que l’espectador o l’espectadora se senta immers en les dramàtiques i difícils circumstàncies que van envoltar la tasca de salvament del patrimoni artístic espanyol i els perills i les dificultats que van haver d’afrontar el Comitè Internacional i els membres de la Junta del Tresor Artístic per dur a terme la seua missió. Una sèrie d’embalatges de diferents formes i mides es distribueixen al Claustre Major de La Nau, d’una manera només aparentment aleatòria. Aquests embalatges deixen entreveure reproduccions a mida real de les obres salvades més representatives i formen, al seu torn, els suports per a l’exposició d’informació gràfica i documental que reuneix un centenar de fotografies de l’època acompanyades per plànols, mapes, cartells i divers material documental. La mostra es completa amb un lloc interactiu sobre les fases de l’evacuació i amb la projecció de seqüències de vídeo i de diapositives digitals que mostren una selecció de les obres salvades.
El visitant pot seguir cronològicament els detalls del salvament de les obres d’art, primerament de Madrid a l’Empordà passant per València, gràcies a la política de protecció de la Junta del Tresor Artístic de la República, així com la gestació del Comitè Internacional per al Salvament dels Tresors d’Art Espanyols, les dramàtiques circumstàncies de l’acord de Figueres (mitjançant el qual, el 3 de febrer de 1939, s’autoritzava el trasllat de les obres a Ginebra i la seua custòdia a cura de la Societat de Nacions) i el difícil pas a França. La tercera part recrea el trasllat de Perpinyà a Ginebra, l’inventari de les obres salvades –la duana suïssa va registrar un carregament de 1.868 caixes i 139.890 quilograms–, l’exposició que es va celebrar en aquesta ciutat suïssa i la tornada a Espanya el setembre del 39. La mostra es tanca amb un epíleg sobre el deute històric contret amb tots les persones que, espanyoles o estrangeres, van lluitar durant la guerra per posar en lloc segur el patrimoni artístic espanyol.

Biblioteca Nacional d’Espanya
Prestadors d’imatges i documentació diversa
· Museo del Prado
· Biblioteca Nacional
· Instituto del Patrimonio Cultural Español
· Real Academia de Bellas Artes de San Fernando
· Patrimonio Nacional
· Museo Español e Iberoamericano de Arte Contemporáneo
· Musée d’Art et d’Histoire de Genève
· Direction des Musées de France
· Archivo General de la Administración
· Archivo Regional de la Comunidad de Madrid
· Archivo Manuel de Arpe
· Centro Documental de la Memoria Histórica
· Manuel Moros - Fons Peneff
· Diari ABC
· Agència EFE
· Grupo de Investigación Complutense “Museum I+D+C. Laboratorio de Cultura digital y museografía hipermedia”