UVCulturaUV Logo del portal

L'EXEMPLAR DEL MES

 

 

 

Aquesta mostra està organitzada pel Museu de la Universitat de València d'Història Natural pretén posar en valor el patrimoni de la institució. Cada mes, l'equip del museu exposa en les seues instal·lacions una de les peces de la seua col·lecció amb la finalitat de difondre obres rellevants, però desconegudes per a gran part de la societat. En aquest cas, la peça seleccionada és un Ambre (resina fossilitzada).


L'ambre és una resina fossilitzada que es troba majoritàriament en el període denominat Cretàcic, fa entre 146 i 66 milions d'anys. L'elevada abundància d'ambre en aquesta època té la seua explicació en el gran desenvolupament i expansió de la majoria de les famílies d'arbres resinífers com les coníferes. L'ambre, amb un origen orgànic, és apreciat pels paleontòlegs per conservar excepcionalment organismes en l'interior, sobretot insectes i puntualment vertebrats, fulles i fins i tot teranyines. No tot l'ambre que genera un arbre té el potencial de conservar éssers vius, solament aquell que brolla externament del tronc o branques, ja que també podem trobar grans masses o reservoris interiors que se situen en l'arrel i, per tant, no contindran insectes, com és el cas de l'ambre de la localitat castellonenca de Cortes d'Arenós, on apareixen grans masses d'edat *Masstrichtiense d'entre 72 a 66 milions d'anys.


Per a observar la fauna de l'interior de l'ambre, aquest es processa polint-lo per a després ser observat amb potents lupes com en el cas d'aquest exemplar de la república dominicana on s'observa un dípter. La idea de la conservació de parts toves, orgànuls cel·lulars i fins i tot ADN en els organismes conservats en ambre està totalment infundada, sent impossible que es conserven, ja que fins i tot els insectes es conserven com a pel·lícules carbonoses. Curiosament, l'ambre sol ser fluorescent en tonalitats blavoses podent servir aquesta propietat per a diferenciar-ho de falsificacions. Pots comprovar en la nostra cabina de fluorescència l'autenticitat de l'ambre.