Logo de la Universitat de València Logo Delegació per a la Incorporació a la Universitat Logo del portal

Pilar Domingo, Agustí Camós, Juli Peretó i Alba Motes, en la XXIII Matinal de l’Evolució de la Universitat

  • 26 d’abril de 2022
Virus

L’Auditori Joan Plaza del Jardí Botànic de la Universitat de València (UV) acollirà el dissabte 7 de maig, entre les 9.15 i les 14.00 hores, la XXIII edició de la Matinal de l’Evolució, que enguany tracta sobre aportacions naturalistes i la seua influència a Espanya, l’evolució de l’espècie humana i l’adaptació de les mutacions en l’ambient. L’acte, organitzat per la institució acadèmica valenciana, està dividit en tres conferències i un debat final.

Accés a les inscripcions de la Matinal de l’Evolució ací.

Pilar Domingo, investigadora del programa Ramón y Cajal, i directora del grup de Virologia Ambiental i Biomèdica de l’Institut de Biologia Integrativa I2SysBio (UV-CSIC) impartirà, a les 12.15 hores, la conferència Lluita biològica i evolució, sobre la implicació de les mutacions en les interaccions entre virus, bacteris i humans, i com aquest procés origina una lluita biològica constant. Per la seua banda, Juli Peretó, catedràtic del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UV, moderarà el debat final de la Matinal.

Agustí Camós, llicenciat en biologia i doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i autor del llibre La huella de Lamarck en España en el siglo XIX, desenvoluparà la primera conferència del matí sobre la figura de Lamarck, a les 9.15 hores. L’investigador sobre la història natural a Catalunya i Espanya durant els segles XVIII i XIX descobrirà les aportacions científiques del naturalista, la seua influència a Espanya i com certs descobriments recents qüestionen les interpretacions ortodoxes de la teoria de l’evolució.

Tot seguit, a les 10.30 hores, Alba Motes, investigadora postdoctoral al Departament d’Ecologia de la Universitat de Lausanne a Suïssa, utilitzarà la conferència Cultura animal per mostrar que la capacitat cultural és el secret de l’èxit evolutiu dels humans. S’hi abordaran les diferències entre la cultura humana davant d’altres cultures animals, l’estudi de la variació cultural en diferents espècies i es definirà quin és l’origen evolutiu de la dependència cultural dels humans.

La Matinal compta amb el suport de la Delegació de la Rectora per a la Incorporació a la Universitat, el Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa de la UV, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT), el Ministeri de Ciència i Innovació, i l’Institut Cavanilles de la Biodiversitat i Biologia Evolutiva (UV). També hi participen l’Institut de Biologia Integrativa i de Sistemes I2SysBio, centre mixt UV-CSIC, la Facultat de Ciències Biològiques (UV), el Jardí Botànic (UV), la revista Mètode, la Societat Catalana de Biologia i l’Institut d’Estudis Catalans.

Les matinals són una acció que forma part del Pla Anual d’Activitats de l’UCC+i de la Universitat de València que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, i del Ministeri de Ciència i Innovació.

Llista d'enllaços: