Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Enginyeria Química Logo del portal

La Universitat de València participa en la xarxa d'investigació nacional HOLIWATER “Aproximació holística a la recuperació de recursos d'aigües residuals”

  • 22 de novembre de 2023
Logo Xarxa temàtica Holiwater

El grup d'investigació CALAGUA-UV de la ETSE i el grup d'Economia de l'Aigua de la Facultat d'Economia participen en la xarxa temàtica HOLIWATER

La xarxa nacional HOLIWATER té com a objectiu promoure el desenvolupament i l'aplicació de tecnologies innovadores per a la recuperació sostenible de recursos a partir de les aigües residuals i els components dels llots.

En l'escenari actual d'esgotament de les matèries primeres és fonamental el desenvolupament de tecnologies innovadores per a la recuperació de recursos a partir de fonts renovables com són els residus. El sector de l'aigua no és una excepció considerant l'escassetat d'esta que estan experimentant un gran nombre de països en el món, i especialment Espanya on, a les zones del Mediterrani, els esdeveniments més freqüents de sequera estan amenaçant l'agricultura, principal sector econòmic de la regió.

Per este motiu és urgent avançar cap a un model d'economia circular per a les aigües residuals i els llots de depuradora. De tots dos es pot extraure aigua neta, energia, nutrients i productes químics. Per a això, a més de disposar dels desenvolupaments tecnològics adequats, és necessari disposar d'una nova perspectiva holística i multidisciplinària, en termes de sostenibilitat ambiental, econòmica i d'acceptació social, per a implementar esta estratègia en les Estacions Depuradores d'Aigües Residuals (EDAR).

La xarxa HOLIWATER està formada per un equip de 14 grups d'experts en investigació, de 12 entitats espanyoles (CEIT-BRTA, CETAQUA, CIEMAT-PSA, CSIC, ICRA, UAB, UdG, UGr, USC, UV, UVa, UniOvi) en el camp del coneixement tecnològic, ambiental, analític, microbiològic, econòmic i social. La Universitat de València (UV) participa en la xarxa a través del grup d'investigació en Tecnologies del Medi Ambient (CALAGUA-UV) i del grup d'Economia de l'Aigua (GEA). Els professors Alberto Bouzas (CALAGUA-UV) del Departament d'Enginyeria Química i Francesc Hernández (GEA) del Departament d'Estructura Econòmica seran els representants de tots dos grups en la xarxa temàtica que tindrà una duració de dos anys i que compta amb finançament del Ministeri de Ciència i Innovació en el marc del Programa Estatal per a Impulsar la Investigació Cientificotècnica i la seua Transferència, del Pla Estatal d'Investigació Científica, Tècnica i d'Innovació 2021-2023.

El consorci té experiència en el desenvolupament de tecnologies, metodologies i processos per a la recuperació de recursos a partir de llots, aigua residual i corrents gasosos de EDAR. A aquest efecte, es consideraran esquemes de planta basats en un redisseny complet de les EDAR actuals. Les eines d'integració, com els models integrals de planta, l'anàlisi del cicle de vida, l'anàlisi de cost-benefici i les eines de suport a la presa de decisions ambientals, garanteixen l'enfocament holístic del desafiament. El consorci ha aconseguit desenvolupar i implementar amb èxit tecnologies innovadores amb una especial orientació a la recuperació de recursos i producció d'aigua d'alta qualitat apta per a la seua reutilització. Disposa també d'una àmplia xarxa de contactes amb empreses i organismes de l'aigua a Espanya, així com a amb institucions científic d'àmbit internacional.

La xarxa HOLIWATER pretén a més reforçar la qualitat i visibilitat de les activitats de R+D+i en l'àmbit de la recuperació de recursos dels socis individuals. El pla de treball inclou activitats científiques per a discutir noves idees de projectes (tallers i simposis sobre temes disruptius), així com unes altres de major orientació tecnològica per a consolidar i escalar els processos més madurs. Es preveuen activitats de formació per al sector científic (escoles internacionals d'estiu) i professional de la indústria (cursos tècnics). La difusió de resultats inclou publicacions conjuntes i una conferència final per al sector industrial, promovent oportunitats per a la transferència de tecnologia.

Amb estes activitats de visibilització s'espera generar un corrent d'opinió entre administracions i població que facilite la implementació de les tecnologies de la xarxa en les EDAR existents o de nova construcció amb el conseqüent benefici ambiental i social.