Logo de la Universitat de València Logo Departament de Filologia Catalana Logo del portal

Foto Nom i cognoms Adreça + info Biografia
AZORIN CANET, ORO

AZORIN CANET, ORO

PDI-Associat/Da Universitari/A
BADAL BERTOLIN, MANUEL

BADAL BERTOLIN, MANUEL

PDI-Substitut/A
BERNAL GIMENEZ, M.ASSUMPCIO

BERNAL GIMENEZ, M.ASSUMPCIO

PDI-Titular d'Escola Universitaria
Coordinador/a Curs
CANO MATEU, JOSE ANGEL

CANO MATEU, JOSE ANGEL

PDI-Ayudante Doctor/A
CANTAVELLA CHIVA, ROSER ANNA

CANTAVELLA CHIVA, ROSER ANNA

PDI-Catedratic/a d'Universitat

Tutories en línia per condicions de salut especials. Escriviu-me!

(9639) 83802

rosanna.cantavella@uv.es

Biografia
 

La professora Rosanna Cantavella és especialista en Literatura Catalana Medieval i en Humanitats Digitals. És catedràtica de la Universitat de València i membre vitalici del college Clare Hall de la Universitat de Cambridge.

En la seua llarga carrera ha estat pionera en àmbits com l'aplicació d'ordinadors a la recerca en Humanitats, l'estudi de les dones en la literatura medieval, l'educació sexual a l'Edat Mitjana, o la teoria de la rima en la tradició poètica trobadoresca. Té publicacions sobre Isabel de Villena, Ausiàs March, Jaume Roig, Joan Roís de Corella i el Tirant lo Blanc, entre altres temes.

CARBO AGUILAR, FERRAN

CARBO AGUILAR, FERRAN

PDI-Catedratic/a d'Universitat

(9639) 83871

ferran.carbo@uv.es

Biografia
 

  

Ferran Carbó Aguilar (Vila-real 1960) és catedràtic de l'àrea de Filologia Catalana a la Universitat de València. S’ha dedicat a l’estudi de la literatura contemporània escrita en llengua catalana, sobretot en el gènere literari de poesia. És autor d’una dotzena de llibres monogràfics, de diverses edicions i antologies, i d’un centenar d’articles especialitzats. Entre els seus llibres, cal esmentar Joan Vinyoli: escriptura poètica i construcció imaginària (1990), La poesia de Joan Valls (1991), Introducció a la poesia de Joan Vinyoli (1991), La freda veritat de les estrelles (Lectures de Joan Vinyoli) (1995), El teatre a València entre 1963 i 1970 (2000), La poesia catalana del segle XX (2007), Com un vers mai no escrit. La poesia de Vicent Andrés Estellés en els anys cinquanta (2009), Paraules invictes. Cinc estudis de poesia catalana del segle XX (2016) i Els versos dels calaixos. Sobre Llibre de meravelles de Vicent Andrés Estellés. També ha escrit diversos llibres en col.laboració: així, amb Santi Cortés, El teatre en la postguerra valenciana (1939-1962) (1997); o amb Vicent Simbor, La recuperació literària en la postguerra valenciana (1939-1972) (1993), Literatura actual al País Valencià (1973-1992) (1993) i Literatura catalana del siglo XX (2005). Entre les seues edicions, cal destacar la dels dos primers volums de la nova edició de Obra completa I (2014) i Obra completa II (2015) de Vicent Andrés Estellés. A més, ha estat degà de la Facultat de Filologia de la UV, director de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i coordinador de la Càtedra Joan Fuster.


[Biografia, versió en valencià]

CARBONELL IGLESIAS, IVAN

CARBONELL IGLESIAS, IVAN

PDI-Associat/Da Universitari/A
CASANOVA HERRERO, EMILI

CASANOVA HERRERO, EMILI

PDI-Catedratic/a d'Universitat
Especialista Pau
CASESNOVES FERRER, RAQUEL

CASESNOVES FERRER, RAQUEL

PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl

Raquel Casesnoves Ferrer Departament de Filologia Catalana, Despatx 02 Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Av.Blasco Ibañez, 32 46010 València Tel.963 983 806

(9639) 83806

raquel.casesnoves@uv.es

Biografia
 

Raquel Casesnoves Ferrer, llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de València i Doctora en Antropologia Lingüística per la Universitat de Montreal l'any 2001. Actualment treballa com a professora Ajudant Doctor en el Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València. Els seus àmbits de recerca principals comprenen temes de Demolingüística i de Sociologia de la Llengua. L'evolució del coneixement i dels usos del valencià, els factors sociodemogràfics, ideologies, motivacions i identitats que expliquen les biografies o trajectories lingüístiques dels valencians, els processos de castellanització, valencianització o revernacularització en són alguns exemples. Ha participat en diferents projectes d'investigació  i ha sigut la IP d'un projecte nacional (FFI2010-16066/FILO) en què s'estudià la relació entre actituds lingüístiques, identitat i xarxa social en l’ús del català en contacte amb altres llengües de caràcter internacional i globalitzador, el castellà a la Península i l’anglès a Nova York.

CASTELLS FERRANDO, ADRIA

CASTELLS FERRANDO, ADRIA

PDI-Associat/Da Universitari/A
CUENCA ORDIÑANA, M.JOSEP

CUENCA ORDIÑANA, M.JOSEP

PDI-Catedratic/a d'Universitat

Universitat de València Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Dept. de Filologia Catalana, despatx 023 Avda. Blasco Ibáñez 32 46010 València

(9639) 83804

maria.j.cuenca@uv.es

Biografia
 

Maria Josep Cuenca Ordinyana és catedràtica del departament de Filologia Catalana de la Universitat de València, membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i de l'Institut d'Estudis Catalans (Secció Filològica).

Ha impartit un gran nombre de cursos en llicenciatura/grau, doctorat i màster dins i fora de la Universitat de València, que abasten temes diversos com sintaxi, anàlisi del discurs, lingüística aplicada, ensenyament de llengües, terminologia i lexicografia i traducció. Ha estat també professora visitant a la Universitat de Venècia, a la Universitat de Cambridge i a les universitats californianes de Berkeley i Stanford, entre altres.

En el camp de la investigació, s’ha dedicat a temes relacionats amb la sintaxi, l'anàlisi del discurs i la lingüística aplicada a l'ensenyament de llengües i a la traducció. Té un gran nombre de publicacions en forma de llibre, capítols de llibre i articles en revistes, especialment sobre connectors, interjeccions, marcadors del discurs i demostratius, a més de temes més generals com la sintaxi catalana, la gramàtica del text o la gramaticalització. Entre els seus llibres, podem esmentar: L’oració composta (I): la coordinació (1988), L’oració composta (II): la subordinació (1991), Sintaxi fonamental. Les categories gramaticals (1996), Sintaxi catalana (2001), La connexió i els connectors: perspectiva oracional i textual (2006) i Gramàtica del text (2008). La seva obra Introducción a la lingüística cognitiva (1999), escrita en col·laboració amb Joseph Hilferty, va introduir el cognitivisme en l’àmbit hispànic.

És coredactora de la Guia d'Usos Lingüístics de l’Institut Interuniversitari de Lingüística Valenciana (2002) i directora del projecte de la Gramàtica Essencial de la Llengua Catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, que ha donat lloc a la Gramàtica Essencial de la Llengua Catalana (2018, geiec.iec.cat) i a la Gramàtica Bàsica i d’Ús de la Llengua Catalana (2019).

Entre els diversos càrrecs de gestió universitària, fou vicerectora de recerca i de tercer cicle de la Universitat de València del 2002 al 2007 i ha estat membre de nombrosos comitès científics de revistes i congressos i d’organismes d’avaluació de la recerca nacionals i internacionals.

Participa activament en tasques de transferència de coneixement. És sòcia fundadora d’empresa derivada de la recerca Tecnolingüística, SL, on coordina l'àrea de Traducció. Ha traduït de l'anglès i l'italià al català i l'espanyol diverses obres d'àmbit acadèmic de tema històric, humanístic i filosòfic, principalment.

ESCARTI SORIANO, VICENT JOSEP

ESCARTI SORIANO, VICENT JOSEP

PDI-Catedratic/a d'Universitat
Director/a d' Institut Universitari
Biografia
 

Llicenciat en Història Medieval i doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València, on actualment és catedràtic de Literatura Catalana Medieval i Moderna. Ha estat professor visitant a la Università degli Studi di Verona. Ha publicat nombrosos estudis sobre aquesta disciplina i ha tingut cura d’edicions de textos valencians antics, literaris i historiogràfics, com ara les obres d’Ausiàs March, el Llibre dels feits de Jaume I, la Crònica de Muntaner, el Tirant lo Blanch de Joanot Matorell, la Vita Christi d’Isabel de Villena, la Primera part de la Història de València de Pere Antoni Beuter o el Dietari de Joaquim Aierdi, entre d’altres. El seu interés pel passat cultural l’ha fet aproximar-se a obres de diversa naturalesa, però, en especial, s’ha centrat en l’estudi de laliteratura dels segles XIII al XIX. El 1996 va rebre el Premi Enric de Larratea de l’Institut d’Estudis Catalans pel seu estudi sobre Aierdi i el 2001 el de la crítica del’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. El 2012 publicà als Estats Units From Renaissance to Renaissance: (Re)creating Valencian Culture (15th-19th) (University of California).

En l’àmbit de la literatura de creació ha publicat les novel·les Dies d’ira (Premi Ciutat d'Alzira, 1991); Els cabells d’Absalom (Premi Ciutat d'Elx, 1994); Espècies perdudes (premi Andròmina, 1996), Nomdedéu (Premi Ciutat de Gandia, 2001), Naumàquia (2004) i L’abellerol mort (Premi Ciutat de Xàtiva, 2008). Col·labora en diferents mitjans de comunicació, com Levante, o Saó. Des del 2005 és membre de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i, des del 2015, és membre corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Ha estat fundador i és director de la revista Scripta, de la Universitat de València, ha dirigit Caplletra i actualment dirigeix Revista Valenciana de Filollogia, totes de l'àmbit filològic i literari.

www.escarti.com

FERRANDO FRANCES, ANTONI

FERRANDO FRANCES, ANTONI

PDI-Emerit/a Universitat
GREGORI SOLDEVILA, CARME

GREGORI SOLDEVILA, CARME

PDI-Titular d'Universitat
HERNANDEZ I GARCIA, XAVIER

HERNANDEZ I GARCIA, XAVIER

PI-Invest Formacio Atraccio Talent

Departament de Filologia Catalana, Despatx 75. Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació UV, Av. Blasco Ibañez, 32, 46010 València.

83792 (D)

xavier.hernandez@uv.es

Biografia
 

Xavier Hernàndez i Garcia (1996) és graduat en Filologia Catalana per la Universitat de València i ha realitzat el màster de Música com a Art Interdisciplinària a la Universitat de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili i l’Escola Superior de Música de Catalunya. Forma part del consell editorial de Gargots Revista Literària i de Gargots Associació Cultural. Els seus darrers treballs tracten la relació de la música amb altres camps, especialment la literatura, el cinema i el pensament. Actualment, prepara la tesi «Joan Fuster i la música: idees estètiques, metatextualitat i relacions intermedials», sota la direcció de la Dra. Carme Gregori, amb una beca predoctoral del programa «Atracció de talent» de la Universitat de València. Ha publicat en diverses revistes especialitzades com Haidé. Estudis Maragallians, 452°F. Revista de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, Caplletra. Revista Internacional de Filologia o Catalonia.

HERRERO ARAMBUL, RICARD

HERRERO ARAMBUL, RICARD

PDI-Ayudante Doctor/A
IZQUIERDO GIL, JOSEP

IZQUIERDO GIL, JOSEP

PDI-Associat/Da Universitari/A
JIMENEZ MARTINEZ, JESUS

JIMENEZ MARTINEZ, JESUS

PDI-Catedratic/a d'Universitat
Director/a de Departament

Departament de Filologia Catalana Despatx 13 Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Av. Blasco Ibáñez 32 46010 València

(9639) 83807

jesus.jimenez@uv.es

Biografia
 

Jesús Jiménez Martínez, llicenciat en Filologia Hispànica (especialitat: Valencià) per la Universitat de València (1990). Doctor en Filologia per la Universitat de València (1997) amb la tesi doctoral L'estructura sil·làbica del dialecte valencià, dirigida pels professors Ángel López-García i Manuel Pérez Saldanya. Premi extraordinari de llicenciatura i premi extraordinar de doctorat. Actualment treballa com a professor titular d’universitat adscrit al Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València (1999). Des del setembre de 2018 dirigeix el Departament de Filologia Catalana; ha exercit també els càrrecs de secretari del Departament de Filologia Catalana (2002-2006) i de coordinador del Grau en Filologia Catalana (2010-2015). És membre de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (des de 2008). Les seues àrees de docència i investigació se centren en la fonètica i la fonologia del català, la variació lingüística, la dialectologia i la correcció de textos. En aquests àmbits, dirigeix el grup Fonètica i fonologia del català de la Universitat de València (GIUV2013-137) i participa en el grup de recerca Gevad (Grup d'estudi de la variació dialectal), adscrit a la Universitat de Barcelona (projecte actual: PID2020-113971GB-C21; IP: C. Pons-Moll, M.-R. Lloret), i en el Grup d’estudi de la variació (GEV), grup consolidat adscrit a la Universitat de Barcelona (2017SGR942; IP: Lluís Payrató). És autor del llibre L’estructura sil·làbica del català (PAM / IIFV, 1999) i de diversos articles en monografies i revistes com Caplletra, Catalan Journal of Linguistics, Cultura, Lenguaje y RepresentaciónEstudios Catalanes, Estudios de Fonética Experimental, Estudis Romànics, Italian Journal of Linguistics, Revista de Filología de la Universidad de la LagunaRevista de Filología Románica, RLA - Revista de Lingüística Teórica y Aplicada, Probus, Treballs de Sociolingüística Catalana, Verba, Zeitschrift für KatalanistikZeitschrift für romanische Philologie.

LLUCH CRESPO, GEMMA

LLUCH CRESPO, GEMMA

PDI-Catedratic/a d'Universitat
Coordinador/a Curs
Secretari/a de Departament

Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Avinguda Blasco Ibañez,32 46010 València

gemma.lluch@uv.es

Biografia
 

Podeu consultar tota la informació al lloc web http://www.gemmalluch.com/ 

LOPEZ-PAMPLO RIUS, GONCAL

LOPEZ-PAMPLO RIUS, GONCAL

PDI-Ajudant Doctor/A

Professor ajudant doctor Departament de Filologia Catalana (despatx 01) Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Av. Blasco Ibáñez 32 46010 València (9639)51129

51129

goncal.lopez-pamplo@uv.es

Biografia
 

Gonçal López-Pampló (València, 1982) és llicenciat en Filologia Catalana (UV) i Filologia Anglesa (UNED). Màster en Educació i e-learning (UOC), es va doctorar el 2016 amb un tesi dirigida per la professora Carme Gregori Soldevila, que tractava sobre l'assaig com a gènere literari. Al voltant d'aquest treball ha publicat els llibre D'Ors a Fuster. Per una història de l'assaig en la literatura contemporània (PUV, 2017) i Primera lliçó sobre l'assaig (PAM / CMT, 2023), a més de diverses contribucions en llibres col·lectius, revistes acadèmiques i congressos. Professor associat des de 2007, entre 2014 i 2022 va ocupar el càrrec de director literari en Edicions Bromera i Algar Editorial. A partir de setembre de 2022 es dedica en exclusiva a la docència, la gestió i la investigació com a professor ajudant doctor del Departament de Filologia Catalana. 

A hores d'ara, és membre de la Càtedra Fuster i de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. A més a més, coordina, amb la professora Carme Gregori, el projecte d'innovació educativa "Escriptura, expressió oral i discurs audiovisual en les assignatures de l’àrea deFilologia Catalana (2a fase)", dins del Grup Consolidat d'Innovació GESOLCAT. També és membre del projecte d'investigació "Les relacions hipertextuals en la literatura catalana (1939-1983)" (CIAICO 2021/143)

MARTI BADIA, ADRIA

MARTI BADIA, ADRIA

PDI-Ajudant Doctor/A
Secretari/a de Facultat/Secretari/a Ets

Departament de Filologia Catalana (despatx 3) / Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació / Universitat de València Av. Blasco Ibáñez, 32 46010 València

51319

adria.marti@uv.es

Biografia
 

Adrià Martí-Badia és professor ajudant doctor del Departament de Filologia Catalana. Anteriorment ha estat, durant diversos cursos, professor associat en aquest Departament, feina que ha compaginat amb la de professor d'Ensenyament Secundari i professor col·laborador del Grau de Llengua i Literatura Catalanes de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), entre d'altres.

Nascut a Burjassot (l'Horta Nord), és doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València, també és llicenciat en Filologia Catalana, Màster en Professor en educació secundària i Màster en Assessorament lingüístic i cultura literària en aquesta institució.

La seua recerca se centra en la història social de la llengua catalana i la línia principal de la seua activitat investigadora se situa a l'època contemporània. Ha participat en congressos científics internacionals, ha publicat articles en revistes científiques indexades i és autor del llibre La consciència lingüística dels valencians (1854-1906), publicat l'any 2020 per l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i Publicacions de l'Abadia de Montserrat dins la col·lecció Biblioteca Sanchis Guarner.

És secretari de la Unitat per a l'Educació Multilingüe (UEM) de la Universitat de València, membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV), de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC) i de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (SCLL), entre d'altres.

MARTI MESTRE, JOAQUIM BALBI

MARTI MESTRE, JOAQUIM BALBI

PDI-Titular d'Universitat

Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Av. Blasco Ibánez, 32, 46010 València

(9638) 64688

joaquin.marti@uv.es

Biografia
 

[Biografia, versió en valencià]

Llicenciat en Filologia Hispànica (secció Filologia Valenciana) (1988) i doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València (1992). És professor titular d'Universitat adscrit al Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València (1989). És membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, on ha exercit el càrrec de secretari. Actua com a coordinador de la Universitat de València de l'assignatura Valencià de les Proves d'Accés a la Universitat de València per a majors de 25 i 45 anys. Les seues àrees d'investigació es centren en la història de la llengua catalana i en l'edició de textos. 

Ha participat o participa en projectes d'investigació com: "Constitució d’un corpus de materials lingüístics amb suport informàtic que permeten una descripció integral del valencià (s. XVI-XX)”, "Bases per a una Gramàtica del català antic", "Corpus de documents de Cancelleria Reial procedents d'arxius amb fons de temàtica valenciana", "Gramática del catalán antiguo", "Gramática del catalán moderno (1600-1833)".

Ha publicat articles en revistes filològiques d'investigació nacionals i internacionals, com: “El dietari del ciutadà valencià Miquel Jeroni Llopis (s. XVI). Edició i estudi”, L’Aiguadolç, 21 (1995), pp. 19-36, ISSN: 1131-5105. “Valor dialectològic d’alguns topònims del Camp de Morvedre”, Cahiers de l’Université de Perpignan, 24 (1997), pp. 35-57, ISSN: 0769-0770. “Les Memòries del cavaller valencià Gaspar Antist (segle XVI). Edició i estudi lingüístic”, Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura, 73 (1997), pp. 235-272, ISSN: 0210-1475. “L’ortografia al segle XVIII al País Valencià. Entre la tradició i la innovació. Les propostes de Joan Baptista Escorigüela”, Llengua i Literatura, 9 (1998), pp. 101-151, ISSN: 0213-6554. “Aportacions de les edicions de textos al coneixement de la llengua dels segles XVI, XVII i XVIII”, Catalan Review, 13 (1999), pp. 117-134, ISSN: 0213-5949. “Llengua i societat en la medicina tradicional i popular dels segles XVIII i XIX”, Caplletra, 31 (2001), pp. 173-212.,ISSN (versió impresa): 0214-8188, ISSN (versió electrònica): 2386-7159. “El registre juridicoadministratiu català al segle XVII. L'obra de Josep Llop”, Revista de Llengua i Dret, 47 (2007), pp. 113-144, ISSN (versió impresa): 0212-5056, ISSN (versió electrònica): 2013-1453. “Afinitats lèxiques catalanoaragoneses en la toponímia valenciana de frontera i la seua projecció en terres aragoneses”, Alazet. Revista de Filología, 19 (2007), pp. 85-115, ISSN: 0214-7602. “La llengua catalana en terres valencianes al segle XVIII. Resistència, estudi i conreu”, Zeitschrift für Katalanistik, 23 (2010), pp. 201-227, ISSN: 0932-2221. “Poemes burlescos, satírics, laudatoris i de disbarats en un manuscrit valencià del segle XVIII”, eHumanista/IVITRA, 3 (2013), pp. 230-257, ISSN 1540 5877. “El català en els llibres de l'administració eclesiàstica del segle XVIII al País Valencià”, Revista de Llengua i Dret, núm. 66 (2016), pp. 153-171, ISSN (versió impresa): 0212-5056, ISSN (versió electrònica): 2013-1453. “Les glosses al Cant de Joan Antoni Almela en el quart centenari de la canonització de sant Vicent Ferrer (València, 1855)”, Revista de Lexicografía, núm. 23 (2017), pp. 97-116, ISSN: 1134-4539. “La sufixació en la premsa valenciana del segle XIX”, Anuari de Filologia. Estudis de Lingüística, núm. 8 (2018), pp. 287-319, ISSN: 2014-1408. “Fraseologismes en textos en català del segle XVI”, Revista Internacional d’Humanitats, núm. 42 (2018), pp. 53-70, ISSN: 1516-5485.

Ha publicat llibres com: Les Ordinacions de la costa marítima del Regne de València (1673). Estudi i edició, Barcelona, Institut de Filologia Valenciana / Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1991, ISBN: 84-7826-193-1. El Libre de Antiquitats de la Seu de València. Estudi i edició, Barcelona, Institut de Filologia Valenciana / Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2 vols., 1994, ISBN: 84-7826-521-X (vol. I), 84-7826-552-X (vol. II). Literatura de canya i cordell al País Valencià. Els col.loquis de temàtica jocosa i satírica. Edició i estudi lingüístic, València, Denes, 1997, ISBN: 84-88578-33-4. Diccionari històric del valencià col·loquial (segles XVII, XVIII i XIX), Valencia, Universidad de Valencia, 2006, ISBN: 84-370-6263-2. Els col·loquis valencians atribuïts a Carles Leon, València, Denes, 2008, ISBN: 978-84-96545-65-6. Josep Bernat i Baldoví. La tradició popular i burlesca, Catarroja-Barcelona, Editorial Afers, 2009, ISBN: 978-84-92542-14-7. Diccionari de Josep Bernat i Baldoví (1809-1864) en el seu context històric, València, Denes, 2011, ISBN: 978-84-92768-72-1. Diccionari de fraseologia (segles XVII-XXI), València, Universitat de València, 2017, ISBN: 978-84-9134-007-2.

MINGUET I TOMAS, MARIA EMPAR

MINGUET I TOMAS, MARIA EMPAR

PDI-Associat/Da Universitari/A
MIRALLES I JORI, EULALIA

MIRALLES I JORI, EULALIA

PDI-Titular d'Universitat
Secretari/a d' Institut Universitari

Departament de Filologia Catalana Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Av. Blasco Ibáñez 32 46010 València

(9639) 83803

eulalia.miralles@uv.es

Biografia
 

Eulàlia Miralles Jori (Barcelona, 1971). Llicenciada (1994) i doctora (2001) en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, on vaig ser becària predoctoral (1996-1999), investigadora i professora associada (2000; 2002). He estat becària postdoctoral i investigadora a la Universitat de Girona (2002-2004; 2006-2008), investigadora a la Universidad de Córdoba (2008) i becària postdoctoral a la Universitat Autònoma de Barcelona (2008-2010). El 2011 m'incorporo com a professora contractada doctora a la Universitat de València, i des de 2012 sóc professora titular. He impartit docència a la Universitat Oberta de Catalunya (des de 2007) i com a professora visitant a les universitats de Nottingham (2009), Roma-Tre (2013), Ca’Foscari de Venècia (2015) i Sassari (2021). Sóc membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, l'Aula Carles Riba de la Universitat de Barcelona / Institut d'Estudis Catalans, l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona i el Center for Catalan Studies de la University of California-Santa Barbara. La meva recerca se centra en l'estudi de la cultura literària de l'Edat Moderna, del segle XV al XIX, amb preferència per la literatura de no ficció (historiografia, cròniques, dietaris, memòries, llibres de comptes, etc.), especialment durant el període del barroc. M'interessen sobretot l'edició de textos i la història cultural. Des de fa uns anys, m'ocupo de la literatura de caràcter històric i política (de ficció i no ficció), la història de les identitats i contraidentitats (especialment pel que fa a la construcció de la identitat nacional catalana), la poesia culta (Joan Pujol i Francesc Fontanella, entre d'altres) i la literatura escrita per dones seglars.

MORENO I GIMENEZ, VICENT ARTUR

MORENO I GIMENEZ, VICENT ARTUR

PDI-Associat/Da Universitari/A

(9639) 83869

650629706

vicent.a.moreno@uv.es

NICOLAS AMOROS, MIQUEL

NICOLAS AMOROS, MIQUEL

PDI-Titular d'Universitat
Coordinador/a Curs
PEREZ SALDAÑA, MANUEL

PEREZ SALDAÑA, MANUEL

PDI-Catedratic/a d'Universitat

Departament de Filologia catalana Av. Blasco Ibáñez, 32 46010 València

(9639) 83864

manuel.perez-saldanya@uv.es

Biografia
 

Manuel Pérez Saldanya, nascut a València l’any 1962, és llicenciat en Filologia Hispànica (secció valencià) i doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València. Actualment treballa com a catedràtic d’universitat en el departament de Filologia Catalana de l’esmentada universitat. La seua investigació se centra sobretot en la morfologia i la sintaxi del català i del castellà, tant des d’una perspectiva sincrònica com diacrònica. En tots aquests àmbits ha participat en algunes de les obres col·lectives més rellevants que s’han publicat en els últims anys, com ara la Gramática descriptiva de la lengua española, la Gramàtica del català contemporani, o la Sintaxis histórica del español.

Els seus treballs sobre el mode i el temps verbal en castellà i català han tingut una especial incidència, i l’anàlisi que s’hi proposa ha estat tinguda en compte per diferents investigadors, com mostren les nombroses citen que apareixen en Google Scholar dels seus capítols “El modo en las subordinadas relativas y adverbiales” o “Les relacions temporals i aspectuals”, publicats en obres col·lectives. En aquests treballs es delimiten d’una manera detallada les propietats sintàctiques, semàntiques i pragmàtiques de les categories del temps, l’aspecte i el mode, i s’exemplifiquen a partir de contextos extrets corpus extensos.

Són igualment remarcables els estudis diacrònics basats en processos de gramaticalització i de reanàlisi o en canvis analògics, tant per la seua novetat teòrica en el moment en què es van realitzar alguns d’ells com pels resultats de la investigació, centrada en aspectes tan diversos com ara la formació de preposicions, perífrasis verbals o nexes conjuntius, els canvis en els esquemes condicionals o els canvis analògics experimentats pel verb en català. En Google Scholar, es recullen nombroses cites del llibre Del llatí al català, en què apareixen recollits alguns d’aquests treballs.

Dins de l’àmbit hispànic, ha estat un dels primers investigadors a introduir models teòrica que s’han mostrat molt útils per a l’estudi del canvi lingüístic. Així, els seus primers treballs dins el marc teòric de la gramaticalització es remunten a 1994. Així mateix, en el camp de la morfologia, també van ser pioners treballs vinculats a la Morfologia Natural y a l’anàlisi de la flexió y dels paradigmes flexius a partir de principis teòrics de base cognitiva i semiòtica, i de principis de morfologia autònoma.

Mostra del seu interès per la teoria lingüística és també el Diccionari de Lingüística, publicat en col·laboració amb altres dues investigadores el 1998. Es tracta del primer diccionari que comprèn totes les disciplines lingüístiques i els principals marcs teòrics (estructuralisme, funcionalisme, models de gramàtica generativa, gramàtiques naturals, lingüística cognitiva, sintaxi autolèxica, teoria de l’optimitat, etc. i que dona equivalències de cada terme en castellà, francès i anglès. La segona edició del diccionari, revisada i molt ampliada, ha estst editada per l'AVL i el TERMCAT (València, 2022) i es pot consultar en línia en la bases de dades de diccionaris en línia del TERMCAT (https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/308).

Ha col·laborat també en obres gramaticals d’institucions acadèmiques normatives. Sobre aquest tema es pot destacar la seua contribució com a ponent en la Gramàtica normativa valenciana (Valencia: Acadèmia Valenciana de la Llengua), i com a director i ponent, junt amb Joan Solà i Gemma Rigau, en la Gramàtica de la llengua catalana del Institut d’Estudis Catalans (Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, 2016), a més de la seua col·laboració com a consultor en la Nueva gramática de la lengua española de la Real Academia de la Lengua Española (Madrid: Espasa, 2009). Es membre de l’Institut d’Esdudis Catalans des de 1997, membre corresponent de la Real Academia Española des de 2016 i ha estat membre de l’Acadèmia Valencia de la Llengua des de 2006 a 2016.

RAMOS ALFAJARIN, JOAN R

RAMOS ALFAJARIN, JOAN R

PDI-Catedratic/a d'Universitat

Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Av. Blasco Ibánez, 32, 46010 València Despatx 072 (7é pis) http://orcid.org/0000-0001-6900-0680

(9639) 83073

joan.r.ramos@uv.es

Biografia
 

Llicenciat en Filologia Hispànica (secció Filologia Valenciana) (1988) i doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València, on és catedràtic d’universitat del Departament de Filologia Catalana. Durant el període 2002-2009, ha tingut el càrrec de director d’aquest departament. Ha assumit la direcció de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana des de febrer de 2015 fins al febrer de 2019. Ha actuat com a coordinador de la Universitat de València de l’assignatura de Valencià: llengua i literatura de les Proves d’Accés a la Universitat (2000-2016) i ha sigut president de la Comissió examinadora de l’especialitat de Correcció de Textos de la JQCV (2003- 2018). Actualment és vicepresident de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (des del 2017).

S’ha especialitzat en diversos camps de recerca:

a) Lingüística sincrònica, especialment en l’àmbit de la sintaxi: Introducció a la sintaxi (València, 1992); El Sintagma verbal, II. La predicació no verbal obligatòria (dins Solà, J. et al.Gramàtica del català contemporani, Barcelona, 2002); El complement indirecte: l’alternança datiu / acusatiu (dins Estudis Romànics, 2005); El règim verbal: anàlisi contrastiva català-castellà (dins Quaderns de Filologia. Estudis lingüístics, 2005); Les relacions espacials: les localitzacions metafòriques (dins Catalan Review. International Journal of Catalan Culture, 2008); Les oracions de relatiu i la represa pronominal amb en (dins CaplletraRevista Internacional de Filologia, 2014); The Polysemy of the verbs «pegar», «apegar» and «empegar» in Catalan: A synchronic manifestation of semantic change (dins Catalan Journal of Linguistics, 2015).

b) Lingüística diacrònica i variació lingüística: Presentational Sentences in Catalan Dialects (dins Catalan Working Papers in Linguistics, 1998); Ésser, estar i haver-hi en català antic. Estudi sintàctic i contrastiu (València /Barcelona, 2000); El verb haver-hi: evolució dels usos sintàctics (dins Estudis Romànics, 2001); Els auxiliars dels temps compostos en català medieval (dins CaplletraRevista Internacional de Filologia, 2005); Usos sintàctics dels verbs copulatius en el Curial e Güelfa (dins Ferrando, A., Estudis lingüístics i culturals sobre Curial e Güelfa, Amsterdam, 2012); Aspectes sintàctics del Llibre dels Fets en el marc de la llengua medieval (dins Hauf, A., Aproximació crítica al Llibre dels Fets, València, 2012); Distribució sintàctica de pareraparer i apparer en català antic (segles XIII-XVII) (dins eHumanista/IVITRA, 2013); El cambio semántico del verbo pegar en catalán (siglos XIII-XXI) (dins Zeitschrift für Romanische Philologie, 2016); Aproximació a la morfosintaxi dels quantificadors en el català del segle XVII (dins eHumanista /IVITRA, 2018).

c) Història social de la llengua: La qüestió lingüística en la premsa de Castelló de la Plana (1834-1938) (Castelló de la Plana, 1989); Reflexions al voltant de la proposta lingüística de Josep Nebot i Pérez (dins Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 1992); La Gramàtica catalana. Curs mitjà (1918) de Pompeu Fabra (amb Maria-Rosa Lloret, dins Fabra, P., Obres completes, 2, Barcelona/València/Palma de Mallorca, 2006); Norma y variación lingüística: coincidencias y divergencias entre el español y el catalán (dins Normas. Revista de estudios lingüísticos hispánicos, 2013); Geosinonímia o preferència lèxica: entre la història i la consolidació d’un estàndard (Girona, 2016).

RIBERA I CONDOMINA, JOSEP ENRIC

RIBERA I CONDOMINA, JOSEP ENRIC

PDI-Titular d'Universitat
Responsables de Gestio Academica
Coordinador/a Titulacio de Grau

Universitat de València Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Dept. de Filologia Catalana, despatx 021 Avda. Blasco Ibáñez 32 46010 València

(9639) 83872

josep.ribera@uv.es

Biografia
 

JOSEP E. RIBERA I CONDOMINA és professor titular del Departament de Filologia Catalana, coordinador del Grau en Filologia Catalana i president de la Comissió Acadèmica de Títol (CAT) des de l’any 2015.

Doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València (2008) i Premi Pompeu Fabra de Gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans (2009), ha estat vinculat al Departament com a professor associat des de l’any 2004. És Llicenciat en Filologia Catalana (1988) i en Filologia Anglesa (2001).

La seua recerca, centrada en la cohesió referencial, se situa en el marc de la sintaxi, l’anàlisi del discurs, la lingüística cognitiva i la lingüística contrastiva aplicada a l’ensenyament de llengües i a la traducció. En lingüística sincrònica, s’ha ocupat de la dixi textual, la cohesió lèxica i els noms encapsuladors, en gèneres com la narrativa de ficció o el debat parlamentari. Des de la perspectiva diacrònica, ha aprofundit en l’anàlisi de les funcions sintàctiques dels pronoms clítics en català antic, dins del projecte d’elaboració d’una Gramàtica del català antic.

És membre del Grup d’Estudis de Pragmàtica i Anàlisi del Discurs (GrePAD) i col·laborador del Grup d’Estudis de la Variació. Ha participat en diversos projectes d’investigació finançats pel Ministerio de Economía y Competitividad. En l’actualitat, forma part del projecte L'ambigüitat en la interfície semàntica-pragmàtica: factors estructurals i pragmàtics (PID2019-104453GA-I00).

Imparteix docència en el Grau en Filologia Catalana i en el Grau en Traducció i Mediació Interlingüística, així com en el Màster en Investigació en Llengües i Literatures. Acredita dos sexennis de recerca pel CNAI i dos quinquennis de docència.

És membre de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC), de l’Asssociació Espanyola de Lingüística Cognitiva (AELCO/SCOLA), de l’Associació Espanyola de Lingüística de Corpus (AELINCO), de Societas Linguistica Europaea (SLE) i d’International Pragmatics (IPra).

 

ROCA RICART, RAFAEL

ROCA RICART, RAFAEL

PDI-Titular d'Universitat
Coordinador/a de Mobilitat

Deganat - Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Avda. Blasco Ibáñez, 32 46010 València Telf. 963 86 42 51

83862

rafael.roca@uv.es

Biografia
 

Rafael Roca és professor titular del Departament de Filologia Catalana, coordinador de mobilitat del Grau en Filologia Catalana i secretari de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València. Així mateix, és membre de la Societat Verdaguer d’Estudis Literaris, de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, del Grup d’Estudis de la Literatura del Vuit-cents, de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, de l’Institut Superior d’Investigacions Científiques-IVITRA i membre corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Historiador de la literatura, ha centrat l’interés de les seues investigacions en l’estudi dels escriptors i les institucions del segle XIX. Entre els seus llibres, cal destacar: Escrits polítics (1866-1908) de Teodor Llorente (IAM, 2001), Teodor Llorente, el darrer patriarca (Bromera, 2004), Poesies valencianes de Constantí Llombart (AVL, 2006), Teodor Llorente, líder de la Renaixença valenciana (PUV, 2007) –premi Ferran Soldevila de Biografies i Investigacions Històriques (2006)–, La Renaixença i la Ruta del Cister (Cossetània, 2008), El valencianisme de la Renaixença (Bromera, 2011) –premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta (2010)–, La Renaixença valenciana i el redescobriment del país. El Centre Excursionista de Lo Rat Penat (1880-1911) (Denes, 2011), Obra Valenciana Completa (AVL, 2013) de Teodor Llorente i El sol de nostra glòria (Institut Alacantí de Cultura Juan Gil Albert, 2018) –premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez (2018). És també el secretari de redacció de les publicacions periòdiques especialitzades Scripta. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna, de la Universitat de València, i Revista Valenciana de Filologia, de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

ROSELLO IVARS, RAMON J

ROSELLO IVARS, RAMON J

PDI-Titular d'Universitat
Coordinador/a Curs

Departament de Filologia Catalana Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Av. Blasco Ibáñez, 32 46010 València

(9639) 83867

ramon.rosello@uv.es

Biografia
 

Ramon X. Rosselló Ivars (Benissa, 1969) és professor del Departament de Filologia Catalana, des de 1993, i membre de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. És doctor, per la Universitat de València, des de 1996 i professor titular d’universitat des de 2000. Ha estat director de l’Aula de Teatre, vicedegà de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, secretari i director del Departament de Filologia Catalana.

La seua tasca docent i investigadora s'ha centrat en l’estudi del teatre, fonamentalment en el teatre dels segles XIX i XX. Ha publicat, a més de diferents articles i capítols de llibre, els volums Anàlisi de l'obra dramàtica de Manuel de Pedrolo (1997), Anàlisi de l'obra teatral (teoria i pràctica) (1999/ reeditat el 2011) i Teatre català del segle XX (2011). Ha estat editor d'Aproximació al teatre valencià actual (1968-1998) (2000), de 25 anys pràcticament inventats. Bambalina Teatre Practicable (2006) i del dossier Noves veus a escena: el teatre valencià entre dos segles (revista L’Aiguadolç, 2016), així com també coeditor de diversos monogràfics: El teatre català de la postguerra ençà (1994), Escalante i el teatre del segle XIX (1997), Les literatures catalana i francesa: postguerra i engagement (2000), Usos de la ironia en la literatura catalana contemporània (2006), La recepció del teatre contemporani (2010) i La ironia en les literatures occidentals des de l’inici de segle fins a 1939 (2016).

És membre del Grup d’Investigació de Literatura Catalana Contemporània de la Universitat de València i del projecte d’investigació sobre els usos de la ironia en la literatura contemporània (www.uv.es/ironialitcat), que aquest grup ha portat a terme en els darrers anys. Actualment, aquest grup ha iniciat un nou projecte d’investigació, centrat en les relacions hipertextuals en la literatura catalana del segle XX.

RUBIO ALBARRACIN, JOSEP E

RUBIO ALBARRACIN, JOSEP E

PDI-Titular d'Universitat
Coordinador/a de Programa de Doctorat

Departament de Filologia Catalana. Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. Avda. Blasco Ibáñez, 32 46010 València

jose.e.rubio@uv.es

Biografia
 

Josep Enric RUBIO ALBARRACÍN, llicenciat en Filologia Hispànica (1990) i en Filologia Catalana (1993) per la Universitat de València. Doctor en Filologia amb la tesi doctoral El llibre de contemplació en Déu de Ramon Llull (Els orígens de l'Art lul·liana) (1996), guardonada amb el "Premi Milà i Fontanals" de l'Institut d'Estudis Catalans. Premi extraordinari de llicenciatura i Premi extraordinaro de doctorat. La seua investigació se centra especialment en la gestació del mètode lul·lià de l'Art de trobar la veritat i en la seua presència en l'obra literària de Llull. Combina estudis sobre filosofia i teologia medieval en l'anàlisi de textos medievals com els sermons de sant Vicent Ferrer. En el camp de l'edició filològica ha editat l'Ars demonstrativa de Ramon Lull (ed. Brepols, Corpus Christianorum). Becat per la Fundació "Alexander von Humboldt" ha treballat com a investigador convidat en la Universitat de Freiburg in Breisgau (Alemanya). Profesor convidat de la "Càtedra Pierre Abélard" de filosofia medieval a la Universitat de la Sorbonne (París) l'any 2012. És membre de diversos comités editorials de publicacions científiques com ara les "Raimundi Lulli Opera Latina" (editorial Brepols), de la revista Studia Lulliana, o del "Patronat Ramon Llull" encarregat de l'edició crítica de les NEORL ("Nova Edició de les Obres de Ramon Llull"). És investigador Pirincipal del projecte de recerca competitiu finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats "La cultura literaria medieval y moderna en la tradición manuscrita e impresa (VI)" (ref. FFI2017-83960-P). Ha ocupat els càrrecs acadèmics de Secretari del Departament de Filologia Catalana (1998-2002) i de Vicedegà d'Estudis de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (2006-2012).

SAIZ RAIMUNDO, MARIA

SAIZ RAIMUNDO, MARIA

PDI-Substitut/A

Departament de Filologia Catalana, Despatx 13. Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació UV, Av.Blasco Ibañez, 32, 46010 València.

maria.saiz@uv.es

Biografia
 

Maria Saiz Raimundo és graduada en Filologia Catalana per la Universitat de València, amb Premi Extraordinari de Grau i Premi Nacional Fi de Carrera. Va cursar el Màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament (Universitat Pompeu Fabra, 2018) i el Màster Universitari en Formació del Professorat (UCV 2019). És doctora en Filologia Catalana amb la tesi doctoral "Els senyals de l'amor: una exegesi de les metàfores morals del 'Llibre d'amic e amat'" (Excel·lent Cum Laude amb Menció Internacional). A més, ha estat fundadora, editora i cap de correcció de Gargots Revista Literària

Ha estat investigadora en formació dins del Programa de Formació de Professorat Universitari (FPU) del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades (2018-2022), al departament de Filologia Catalana de la Universitat de València i a l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. La seua investigació se centra en l'àmbit de la literatura medieval, concretament en Ramon Llull. En aquesta línia, ha publicat treballs en revistes especialitzades i internacionals i ha realitzat estades de recerca al Raimundus-Lullus-Institut de Friburg de Brisgòvia i a l'École Normale Supérieure de Paris. 

Actualment és professora substituta al Departament de Filologia Catalana de la UV.

SENTI PONS, ANDREU

SENTI PONS, ANDREU

PDI-Titular d'Universitat

Departament de Filologia Catalana Av. de Blasco Ibáñez, 32. 46010 València

51127

andreu.senti@uv.es

Biografia
 

Andreu Sentí és doctor internacional en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant (2013), amb premi extraordinari. Actualment, és professor titular de lingüística catalana al Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València. Els seus interessos de recerca van des de la semàntica cognitiva, la lingüística històrica, la gramaticalització i la variació fins a l’aprenentatge de llengües. Ha publicat articles sobre semàntica, especialment sobre perífrasis verbals, construccions modals i evidencials en català i neologia, així com també ha participat en diversos congressos internacionals. Actualment coordina el Corpus Parlars, un corpus oral i informal per al català valencià (www.uv.es/corvalc). En la docència universitària ha impartit assignatures de lingüística catalana, lingüística aplicada, estil i escriptura i comunicació oral.

SIMBOR ROIG, VICENT

SIMBOR ROIG, VICENT

PDI-Emerit/a Universitat

(9639) 83870

vicent.simbor@uv.es

TORRES LATORRE, AINA

TORRES LATORRE, AINA

PI-Invest Formacio Predoc Fpu
TODOLI CERVERA, JULIA

TODOLI CERVERA, JULIA

PDI-Titular d'Universitat
VALLES CASANOVES, SANTIAGO ANDREU

VALLES CASANOVES, SANTIAGO ANDREU

PDI-Associat/Da Universitari/A