Logo de la Universitat de València Logo Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació Logo del portal

Foto Nom i cognoms Adreça + info Biografia
CHENG LEE, NONG-RU

CHENG LEE, NONG-RU

PDI-Associat/Da Universitari/A

Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, DESPATX 25 5ª PLANTA FFTiC

nongru.cheng@uv.es

Biografia
 

Nong-Ru Cheng Lee, llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Granada (2002) i Doctor en Investigació en la Creació Artística: Teoria, Tècniques i Restauració per la Universitat de Màlaga (2011). Actualment col·labora com a professor associat en l'Àrea d'Estudis d'Àsia Oriental, adscrit al Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Universitat de València i treballa com a professor de llengua xinesa a l'Escola Oficial d'Idiomes de València-Saïdia (EOI). Col·labora amb el grup de recerca en Estudis d'Àsia i Àfrica GREAA - GIEAA de la Universitat de València des de l’any 2023 i és membre de l'Associació Espanyola d'Estudis d'Àsia Oriental (AEEAO).

Les seues àrees d'investigació es centren en els àmbits de l'art i la lingüística cognitiva, combinant aquestes disciplines de manera única. El seu enfocament en disciplines transversals es reflecteix en publicacions especialitzades que analitzen la expressió artística i lingüística, el pensament visual i la lingüística cognitiva. A més, destaca per la seua investigació en l'ensenyament del xinès com a llengua estrangera, utilitzant eines visuals i lingüístiques cognitives per facilitar l'aprenentatge de L2.

TEROL ROJO, GABRIEL

TEROL ROJO, GABRIEL

PDI-Prof. Permanent Laboral Ppl

Unidad Docente del Área de Estudios de Asia Oriental (UDAEAO-UV). Facultad Filología, Traducción y Comunicación. Avenida de Blasco Ibáñez, 32. Valencia, 46010. España

51098

gabriel.terol@uv.es

Biografia
 

Natural de la ciutat alacantina d'Alcoi, 1974, estudia Filosofia a la Facultat de Filosofia de la Universitat de València. Compagina la seva formació de doctorat amb estudis de Sinologia al Centre d'Estudis Orientals de la Universitat d'Alacant i també estudia història i cultura xinesa a la Universitat Autònoma de Barcelona. Els seus estudis per al DEA els realitza en el departament de Filosofia de la Universitat de València i compagina la seva formació sinológica amb una formació econòmic-comercial i empresarial cursant dues màsters. Obté un curs de postgrau en Filosofia i Religió a la Xina per la Universitat d'Alcalá i es gradua en la llicenciatura d'Estudis d'Àsia Oriental a la Universitat Oberta de Catalunya. Ingressa el 2010 a l'àrea d'Estudis d'Extrem Orient de la Facultat de FTyC de la Universitat de València com a professor associat i el 2015 es doctora amb menció internacional en Filosofia. En 2016 obté la seva acreditació ANECA com a Professor Ajudant Doctor i el 2017 aconsegueix la de Professor Contractat doctor.

Ha rebut formació i desenvolupat recerca predoctoral becat (Ministeri d'Afers Exteris d'Espanya i Agència Espanyola de Col·laboració Internacional, MAE-AECI) a la Universitat d'Estudis Internacionals de Xangai i postdoctoral també becat (SDChF, Hong Kong) a la Universitat xinesa de Hong Kong, la Universitat de Macau, la Universitat Nacional de Taiwan ia la Universitat de Pequín; a més d'altres estades curtes a centres especialitzats (Colmex, MGIMO, MGU, etc.).

Pertany des de 2017 a la Societat Acadèmica de Filosofia espanyola, a la Societat Espanyola d'Estudis d'Àsia Oriental i forma part del grup d'experts del programa universitari «Ruta de la Seda» de la Universitat de València, entre altres afiliacions: EACS, EACP, Ассоциация развития синологии , etc.

Des 2018 és professor Ajudant doctor i coordinador de la Unitat Docent de l'Àrea d'Estudis d'Àsia Oriental de la Universitat de València (UDAEAO-UV). A més de les seves responsabilitats docents, en el curs 2017-18 organitza el I Cicle de Conferències d'Àsia Oriental de la Universitat de València, que segueix anualment en actiu; i programa, dissenya i codirigeix ​​el primer títol propi en Estudis d'Àsia oriental: menció Xina de la Universitat de València per al curs 2018-19. En 2019 funda i presideix l'Associació Acadèmica Valenciana d'Estudis d'Àsia i Àfrica (AVEA). El curs 2019-20 codirigeix ​​el títol propi de la Universitat de València en Estudis d'Àsia oriental: Ruta de la Seda.

Col·labora activament en diverses activitats de divulgació i especialització en Sinologia i Estudis d'Àsia Oriental, reunint més de 60 de participacions a Congressos i/o Seminaris Internacionals i Mundials com a moderador, comentador, conferenciant convidat, ponent, etc; en un elenc d'institucions acadèmiques mundials des de Berkeley (USA) fins a Dunhuang (Xina), passant per la UCR (Costa Rica) i el Colmex (Mèxic) o MGIMO (Rússia) i Ca’Foscari (Itàlia), entre d'altres. Les Jornades, Reunions i Congressos nacionals superen les 20 convocatòries.

Entre la seva producció acadèmica i compromís investigador destaquen les seves múltiples i especialitzades publicacions reunint: 10 monografies, gairebé 20 capítols d'obres cientificotècniques i més de 35 articles en revistes científiques. També és destacable la seva actuació com a revisor especialista en més de 25 treballs de contingut divers en temes referents amb Estudis d'Àsia Oriental (EAO) per a publicacions d'índole internacional.

La seva línia de recerca i interès acadèmic gira entorn de la convergència entre la tradició xinesa de l'daoísmo i la seva repercussió i influència en el pensament filosòfic extra-sínic, especialment, l'europeu; així com l'Epistemologia, Antropologia i Metafísica de la doctrina xinesa de l'daoísmo. Això no obstant, es troba compromès amb la transversalitat de les aplicacions, lectures i discursos relacionats amb el concepte de «sinidad» en la cultura, filosofia, literatura, història, comerç i política xinesa & la Història de les relacions sinó-hispàniques. La Integració de continguts filosòfics xinesos i, per extensió asiàtics, en la formació filosòfica reglada a tots els nivells completa la seva biografia investigadora.

FORTES GUERRERO, RAUL

FORTES GUERRERO, RAUL

PDI-Associat/Da Universitari/A

Facultad de Filología, Traducción y Comunicación Despacho 25 (planta 5) Avda. Blasco Ibáñez 32, 46010, Valencia

(9639) 83029

raul.fortes@uv.es

Biografia
 

Raúl Fortes Guerrero és Llicenciat en Història de l'Art (2001), Llicenciat en Comunicació Audiovisual (2002) i Llicenciat i Doctor amb Excel·lent cum laude i Menció Internacional en Història de l'Art (2017) per la Universitat de València, institució en la qual s'ha format i ha desenvolupat la major part de la seua carrera com a docent i investigador. 

 

Ha sigut guardonat amb el Premi Extraordinari de Llicenciatura (2001) i amb tres beques —la de l'AIEJ (Association of International Education, Japan), la del Programa Nacional de Formació de Professorat Universitari (FPU) i una Erasmus Plus per a mobilitat del PDI— i una borsa de viatge —la de la Japan Foundation per al 2nd EAJS Publication Workshop, organitzat per l'EAJS (European Association for Japanese Studies)—, gràcies a les quals ha pogut realitzar estàncies acadèmiques a la Universitat de Waseda (Tòquio) —una com a estudiant d'intercanvi, en la qual va obtindre la distinció 'Top 10%' per les seues qualificacions, i tres més com a investigador en la School of Letters, Arts and Sciences de la mencionada institució—, al Birkbeck College de la Universitat de Londres i a la Universitat de Ljubljana.

 

Entre 2003 i 2004, va exercir la docència d'idioma japonés en la Facultat de Filologia de la Universitat de València, i, entre 2008 i 2015, va impartir de manera regular conferències i cursos de llengua i cultura nipones a l'Institut Confuci d'aquesta. L'any que començà allà el seu camí, va ingressar també en la cèlebre associació poètica japonesa Chikuhaku-kai, de la qual és membre actualment. En la seua prestigiosa revista literària Kokoro no Hana —la més antiga del país asiàtic que encara avui es segueix editant— publica mensualment tanques.

 

Ha sigut col·laborador i co-organitzador de les distintes jornades sobre cultura nipona que la Universitat de València ha portat a terme des de 2005, i també intèrpret de professors i mestres convidats per aquesta. Ha realitzat, així mateix, tasques de traducció del japonés al castellà per a les publicacions L'Atalante. Revista de Estudios Cinematográficos i Hojas en la acera. Gaceta trimestral de haiku, i ha treballat com a intèrpret oficial de japonés-espanyol i espanyol-japonés per a la Fundació Japó de Madrid.

 

A més de comptar amb publicacions literàries —majorment, obra poètica premiada en concursos internacionals i apareguda en llibres col·lectius i antologies líriques nacionals i estrangeres—, ha escrit nombrosos articles, capítols de llibre i llibres de contingut científic, entre aquests darrers, una monografia sobre el cineasta toquiota Hayao Miyazaki per a l'editorial Akal i una guia fílmica de la seua emblemàtica pel·lícula El viatge de Chihiro per a les editorials Octaedro i Nau Llibres. De fet, el cinema de Hayao Miyazaki constitueix una de les seues quatre principals línies d'estudi junt amb la influència de les arts escèniques japoneses en el cinema japonés, la poesia clàssica nipona i l'art i l'estètica del país del sol naixent.

 

Ha participat en el projecte d'investigació Documentalista japonesa Haneda Sumiko: perspectivas de género y autoría i en els projectes d'innovació docent Elaboración de materiales y actividades en línea para fomentar la capacidad investigadora en asignaturas troncales de grado no presenciales o semipresenciales. (Con ensayo de aplicación a otros niveles y ámbitos educativos) El arte como instrumento privilegiado en la educación.

 

En matèria de transferència de coneixement, ha creat i dinamitzat el Club de Lectura de Literatura Gallega y Portuguesa de la Universitat de València i ha sigut personal tècnic investigador contractat dins del Programa Unisocietat de la Universitat de València de Bétera i Alzira.

 

Actualment, compagina el seu treball fora de l'àmbit universitari amb la seua feina acadèmica com a investigador i docent de llengua japonesa en l'Àrea d'Estudis de l'Àsia Oriental del Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Universitat de València, com a professor i coordinador dels cursos de japonés del Centre d'Idiomes de la Universitat de València i com a coordinador del comité d'Àsia i Oceania-Pacífic en l'Observatori Internacional de Cultura Immaterial i Aldea Global de la Universitat de València. A tot això caldria sumar la seua tasca com a membre de comités científics en congressos —XIV Congrés Nacional i V Congrés Internacional de l'Associació d'Estudis Japonesos en Espanya; The 4th Barcelona Conference on Arts, Media & Culture (BAMC2023) organitzat per The International Academic Forum (IAFOR); The 4th Barcelona Conference on Education (BCE2023), organitzat per The International Academic Forum (IAFOR)—, revisor i avaluador en revistes científiques —MIRAI. Estudios JaponesesFOTOCINEMA. Revista Científica de Cine y FotografíaIlu. Revista de ciencias de las religiones, La Colmena. Revista de la Universidad Autónoma del Estado de México—, comissari d'exposicions per al Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat, MuVIM —Hiroshige i la seua època. Visions de la natura en l'art japonés i xinés del segle XIX— i, durant el curs acadèmic 2019-2020, també professor de llengua japonesa en l'Escola Oficial d'Idiomes València-Saïdia.