Universitat de ValènciaFacultat d'Economia Logo del portal

Presentat l'Informe d'avaluació dels indicadors Pla ‘Fent Cooperatives’ 2021-2022

  • 22 de març de 2023
Image de la noticia

El passat 15 de març de 2023 ha tingut lloc la presentació per part de la Generalitat Valenciana de l'Informe d'avaluació dels indicadors del segon Pla d'Impuls i Foment de les Cooperatives Valencianes (2021-22) ‘Fent Cooperatives’.
L'Informe ha sigut elaborat, en estreta col·laboració amb la Generalitat Valenciana i la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, per un equip analistes de la Universitat de València: Rafael Chaves, Belén Catalá i Teresa Savall, pertanyents a l'Institut d'investigació IUDESCOOP i al Departament d'Economia Aplicada de la Facultat d’Economia. Compten amb àmplia solvència tècnica en la matèria i experiència en avaluació de polítiques públiques.

En la presentació han participat el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, la secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Empar Martínez, la directora general d'Emprenedoria i Cooperativisme, Teresa García, i el president i la directora de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, Emili Villaescusa i Nardi Alba, així com el catedràtic de la Universitat de València, Rafael Chaves, director de l'Informe.

Tant el conseller d'Economia com el president de Concoval van indicar que el Pla valencià de foment de les cooperatives ja és un referent nacional i internacional i que, prenent l'experiència de l'anterior Pla d'impuls, procedeix a establir indicadors que contribueixen al seu adequat seguiment i avaluació, la qual cosa és precisament objecte de l'Informe que es presenta. També es destaca que és la primera vegada que la Generalitat Valenciana, en concret la Direcció General d'Emprenedoria i Cooperativisme, encarrega a la Universitat de València l'avaluació de polítiques públiques de foment del cooperativisme valencià.
El professor Rafael Chaves va indicar que l'avaluació de les polítiques públiques constitueix una peça clau per a fer 'bones polítiques', polítiques que estan basades en l'evidència científica, que impliquen en la seua construcció i implementació als actors rellevants, públics i privats, i que són construïdes amb la millor tecnologia i metodologia disponible. Continua indicant que l'avaluació permet incorporar valors afegits fonamentals en l'actuació pública com són la recopilació objectiva d'informació sobre el realitzat, la reflexió i anàlisi i la retroalimentació del procés, incorporant aqueix aprenentatge en les noves polítiques a fi de que siguen millors i més modernes.

Considera que el Pla Fent Cooperatives és una ‘Bona Política’ i és ja un referent nacional i internacional.

Indica que el Pla Fent Cooperatives s'ha edificat amb una arquitectura complexa i sistèmica, amb visió, objectius, eixos, línies d'actuació, centres gestors de tres categories, 50 mesures i 97 indicadors de seguiment i avaluació. Pocs plans presenten una configuració tan avançada.

Entre les principals dades revelades es troben els següents: un total de 493 cooperatives han sigut beneficiàries en 2021 i 2022 dels programes dedicats a l'adaptació a l'entorn laboral, en un context on la crisi de la COVID-19 ha posat de manifest la necessitat de fer aquest canvi. Més de 650 persones desocupades s'han incorporat com a sòcies en 407 cooperatives. Ha augmentat l'esforç per part de la Direcció General d'Emprenedoria i Cooperativisme a millorar el finançament de les ajudes específiques dirigides a l'economia social: En 2021-2022 es van beneficiar una mitjana de 200 cooperatives, amb un pressupost de 5,5M€, el doble del pressupostat l'any 2015.
El Pla ha incidit especialment en alguns àmbits, com el de la transició energètica. En efecte, s'ha donat suport a la figura de cooperatives energètiques com a figura jurídica idònia per al desenvolupament de les Comunitats d'Energia Renovables. La Generalitat Valenciana ha fet costat a aquestes entitats a través d'ajudes lligades a objectius de foment de la transició ecològica, beneficiant a 42 cooperatives.
La Direcció General de Cooperativisme i Emprenedoria ha mostrat també un fort compromís amb la investigació i la transferència de coneixement sobre Economia Social en general i cooperativisme en particular. Participa i col·labora en activitats de formació amb les universitats valencianes, i ha finançat 24 projectes d'investigació en 2021 i 2022.

Elevada implicació de centres gestors públics i cooperatius en el procés d'avaluació

En l'elaboració de l'Informe, que s'ha realitzat en menys de dos mesos, els dos centres gestors clau del Pla, la Direcció General d'Emprenedoria i Cooperativisme, així com la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana han participat activament, juntament amb altres centres gestors, públics i privats, i centres de l'ecosistema cooperatiu valencià com FEVECTA, Cooperatives agroalimentàries, FECOVI i CIRIEC-España. Els autors han agraït la implicació dels centres gestors responsables, però també col·laboradors, en major mesura institucions lligades a l'estructura representativa del cooperativisme, que també s'han involucrat en el procés avaluatiu, tots ells subministrant informació molt valuosa per a elaborar l'Informe.

L'Informe final d'avaluació serà publicat pròximament.

Accés al visual de presentació de l'Informe d'avaluació del Pla Fent Cooperatives

Imatges: