Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació Logo del portal

Fins al 20 de setembre per a presentar propostes al congrés Conflicte civil i memòria històrica

  • 1 de gener de 2019
Image de la noticia

La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació amplia fins al 20 de setembre el plaç de presentació de propostes per al Congrés internacional sobre conflicte civil i memòria històrica: reescriptures del passat, destinat a reflexionar sobre les lectures i relectures de la guerra civil i la postguerra en l'àmbit cultural, l'any en què se celebra el 80 aniversari de la finalització. El congrés, que se celebrarà el 18 i 19 de novembre, pretén abastar les diferents àrees docents i de recerca de la Facultat, des del camp literari o lingüístic a les manifestacions periodístiques i audiovisuals.

El congrés internacional gira al voltant de cinc grans àrees temàtiques, amb un tractament transversal des dels diferents àmbits d'atenció de la Facultat.

El primer bloc, Intel·lectuals de postguerra. Exilis, diàlegs, retorns, pretén indagar en el fecund diàleg intel·lectual que inclou correu, crítica literària i publicacions entre escriptors i escriptores de la generació de l'exili.

El segon, Memòria i silenci sobre la repressió a Espanya. Víctimes i botxins, està obert a les reflexions sobre els crims de guerra de tots dos bàndols i la repressió que es va estendre fins a la mort del dictador, a partir de testimoniatges literaris i orals, però també d’àmplies zones de silenci que mereixen l'atenció de la recerca, la difusió i la crítica literària.

Repressió i nou ordre franquista fora d'Espanya. Impressions, testimoniatges i reflexions obre un tercer àmbit, per a aprofundir en com la guerra civil va ser vista fora d'Espanya com a preludi del conflicte mundial que va esclatar poc després i un escenari de la intervenció no només militar, sinó també cultural, periodística i d'agitació.

El quart apartat, Construcció d'un imaginari cultural i literari. Inventant el passat, construint el futur, convida a presentar recerques sobre la revisió del passat col·lectiu i la creació d'un nou imaginari que va promoure el franquisme i que es va concretar en produccions literàries de tots els gèneres, així com a través de la premsa, la radiodifusió i la cinematografia.

Finalment, el bloc que porta per títol Discursos del poder, paraules d'ordre. La conformació d'una nova ciutadania se centra en el paper de llibres de text, còmics, radionovel·les, articles de premsa i altres elements de la cultura popular en un adoctrinament que ha perdurat llargament en la consciència col·lectiva.

 

Teniu més informació a la pàgina web del congrés:

https://memoria.blogs.uv.es/

Presentació de propostes: http://memoria.blogs.uv.es/circular-cfp/