Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Física Logo del portal

Conferència de Barry Barish, Premi Nobel de Física i Premi Princesa d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica a l’any 2017

  • 28 de maig de 2019
Image de la noticia

Barry Barish, Premi Nobel de Física i Premi Princesa d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica en 2017 per la seua contribució a la detecció de les ones gravitacionals amb l’obserservatori LIGO, oferirà el pròxim dia 3 de juny la conferència “From Einstein to Gravitational Waves”.

El professor Barish està invitat per la Facultat de Física de la Universitat de València i per la Fundació Premis Rei Jaume I 2019, del jurat de la qual forma part. En aquesta conferència que imparteix en la Sala Darwin de l’Aulari Interfacultatiu del Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València el dilluns 3 de juny a les 11 hores, el professor Barish revisarà el desenrotllament de la nostra comprensió de la gravetat des de la “Gravetat Universal” d’Isaac Newton fins a la “Teoria de la Relativitat General” d’Albert Einstein. A més, Barish discutirà la llarga busca de les esquives ones gravitationals, detectades 100 anys després de ser pronosticades per la teoría d’Einstein, així com el començament d’una nova ciència.

Barry C. Barish (Omaha,EE.UU., 1936) és un físic nord-americà i professor emèrit de l’Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech) i de la Universitat de Califòrnia Riverside. Va estudiar Física en la Universitat de Califòrnia a Berkeley, on també es va doctorar en física experimental d’altes energies a principis dels anys 60. En 1963 va arribar a Caltech, on ha transcorregut tota la seua carrera científica. En el camp de la física de partícules, Barish va desenrotllar el primer experiment amb un feix de neutrins d’alta energía en Fermilab  i va formar part dels equips del Súper Colisionador Superconductor (SSC) i del Gran Colosionador d’Hadrones (LHC) del CERN, a més de liderar entre 2006 i 2013 el projecte per a dissenyar el Colisionador Lineal Internacional (ILC).  En el camp de les ones gravitacionals Barish ha jugat un paper decisiu en l'observatori LIGO, on es va convertir en el seu investigador principal en 1994. En 2016, les col·laboracions LIGO i Virgo van anunciar la primera detecció d'ones gravitacionals procedents de la fusió de dos forats negres, realitzada el 14 de setembre de 2015. Barish va ser premiat junt amb Rainer Weiss i Kip Thorne, altres dels impulsors de LIGO, amb el Nobel de Física de 2017 “per les seues contribucions decisives al detector LIGO i l'observació de les ones gravitacionals”.