Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Geografia i Història Logo del portal

Estudiantat de la Universitat de València analitza i visibilitzarà el patrimoni del Racó d’Ademús

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 29 d’abril de 2022
Estudiantat de la Universitat de València, hui divendres en la comarca del Racó d’Ademús.
Estudiantat de la Universitat de València, hui divendres en la comarca del Racó d’Ademús.

Professorat i 120 estudiants del Grau de Geografia i Medi Ambient, i del Màster de Professorat en Educació Secundària de la Universitat de València (UV) desenvolupen hui divendres al Racó d’Ademús un innovador projecte que posa en valor els recursos territorials de la comarca, una de les àrees valencianes més afectades per la despoblació. En el programa, l’alumnat universitari es forma pel matí en el Parc Natural de Puebla de San Miguel, i per la vesprada compartirà coneixements amb l’alumnat de l’Institut d’Ademuz, sobre la història, el folklore i la cultura del Racó.

L’objectiu del programa PID Geodidact Rincón Aprendizaje és visibilitzar el Racó d’Ademús i formular una proposta docent en què l’estudiantat contribuisca a la posada en valor d’aquest territori de l’interior valencià, implicant-se de manera activa i directa en el reconeixement i la difusió dels seus recursos territorials i humans”, assenyala el professor Emilio Iranzo, vicedegà de la Facultat de Geografia i Història, i director de la Càtedra de Paisatge de la UV. Aquesta proposta de treball, coordinada entre la UV, la direcció del parc natural i la de l’IES d’Ademús, també reforça l’autoestima local i les relacions entre alumnat universitari i el de l’Institut d’Ademuz. En el programa també participen les i els docents de la UV Paula Jardón, Jaime Escribano, Ana Belén Ruescas i Ghaleb Fansa.

Així, durant aquest matí de divendres està previst que l’estudiantat identifique, analitze i descriga els recursos mediambientals, històrics i paisatgístics del parc natural de la Puebla de San Miguel, un dels 22 existents a la Comunitat Valenciana, i en què el cim valencià de més altitud, l’Alt de les Barraques, el converteix en un lloc molt destacat, així com la flora i la fauna d’alta muntanya mediterrània existents. El treball de reconeixement se centrarà en els horts tradicionals, safarejos, els edificis més significatius del nucli urbà de la Puebla de San Miguel, els arbres singulars de l’entorn, l’antiga teuleria i el barranc del Javandal.

La segona activitat, que es farà de vesprada, comptarà amb la presència de l’alumnat d’Educació Secundària i Batxillerat de l’IES d’Ademuz i analitzarà el vessant històric, etnològic, cultural i festiu de la comarca. En els dos casos, amb la informació recollida i contrastada, es pretén que se’n puguen derivar alguns panells interpretatius que formen part del parc natural i de la mateixa vila d’Ademuz.

L’estudiantat desplaçat a la comarca del Racó d’Ademús forma part de quatre assignatures del Grau de Geografia i Medi Ambient (La Construcció del Paisatge, Espais Naturals Protegits, Biogeografia i Sistemes d’Informació Geogràfica) i dues assignatures del Màster en Professor/a d’Educació Secundària (Aprenentatge i Ensenyament de la Geografia i la Història, Innovació Docent i Iniciació a la Investigació Educativa en l’Especialitat de Geografia i Història). A més, aquest programa docent ha rebut 1.000 euros per a la realització, el finançament màxim del Servei de Formació Permanent i Innovació (SFPIE) de la Universitat de València per a aquest tipus d'activitats.

 

Una comarca plena d’oportunitats

El Racó d’Ademús és la comarca valenciana menys poblada, amb 2.221 habitants en 2021 i una densitat de població de 6 habitants per quilòmetre quadrat, cosa que la situa entre les zones més despoblades d’Espanya. A més, en les últimes dècades ha experimentat una important recessió demogràfica, la qual s’ha estabilitzat en els últims anys. Amb tot, els seus recursos territorials la converteixen en una zona molt atractiva, tant per a valencianes i valencians, com també per a les comunitats veïnes d’Aragó i de Castella-la Manxa.

El Racó compta amb recursos paisatgístics i culturals molt valuosos, com l’Alt de les Barraques, el cim valencià de major altitud o El Gavilán (el tercer) i altres recursos del parc natural com boscos de savina (Las Blancas), arbres monumentals (el Pino Vicente) o espais amb vistes privilegiades (el Mirador de Mirar Bueno). També viles històriques com Ademuz i Castielfabib; i festes com la de la poma esperiega, una varietat autòctona. Són molt apreciats els entorns dels rius Túria i Ebrón, aquest darrer amb els seus congostos, de la Rambla del Val i especialment del riu Bohilgues, que a la tardor es tinyen amb la policromia dels boscos caducifolis i dels horts de les seues riberes. També hi ha àrees recreatives molt significatives com La Vega de Vallanca, el Canalón de Negrón, Los Arenales (Ademuz) o un ric patrimoni arqueològic (el poblat iber de la Celadilla de Ademuz, entre d’altres).

Imatges: