Universitat de ValènciaInstitut Universitari de Ciència dels Materials (ICMUV) Logo del portal

L'Arqueometría abasta un ampli conjunt de disciplines, tècniques, mètodes i aplicacions dissenyades per caracteritzar materials del patrimoni cultural (objectes arqueològics, obres d'art, etc.). Es tracta d'una branca multidisciplinària amb una fi comuna: l'estudi dels materials emprats en la confecció dels béns culturals com a suport a la seva conservació, restauració i datació.

En aquest àmbit, l'Unitat d'Arqueometria liderada pel Professor Clodoaldo Roldán, de l'Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València, es dedica a l'estudi en profunditat dels materials que componen els béns del Patrimoni Històric i Cultural.

Els estudis realitzats permeten obtenir informació objectiva dels materials per establir un diagnòstic orientat cap a la seva restauració i conservació, per situar un objecte en el seu particular context històric o prehistòric,
determinar la seva procedència o rutes de comercialització, o conèixer la matèria primera i el procés tecnològic seguit en la seva confecció. Per a això, el grup aplica les tècniques analítiques més adequades per a cada cas d'estudi,i desenvolupa nous materials per a la millor restauració i conservació

Així mateix, participa en la Xarxa de Ciència i Tecnologia per a la Conservació del Patrimoni Cultural (TechnoHeritage), finançada pel Pla Nacional d'I D, la qual aglutina seixanta-set grups d'Universitats, Centres d'investigació, institucions culturals, fundacions, museus i empreses del sector, amb l'objectiu de fomentar la col·laboració entre els seus membres i contribuir a la conservació del Patrimoni Cultural.