Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives (IUCIE) Logo del portal

El projecte Free to Choose, finançat per la Direcció General de Justícia de la Comissió Europea, es va dur a terme de gener de 2017 a juliol de 2019 per un consorci integrat per entitats públiques, privades i del tercer sector de 5 països del Mediterrani: Xipre, Itàlia, Eslovènia, Portugal i Espanya.

El seu objectiu principal va ser crear un joc per a reduir l'impacte dels estereotips de gènere en els adolescents en la transició escola-treballe. El primer any i mig del projecte es va dedicar a la realització d'una investigació dirigida a la creació del joc. L'equip d'investigació dels 5 països va ser compost per 10 investigadors liderats per l'equip espanyol la IP del qual va ser la professora i investigadora de l’IUCIE Anna Giulia Ingellis.

L'estudi, d'una banda, va analitzar la segregació de gènere en les carreres professionals i en el mercat de treball des d'una perspectiva comparada utilitzant dades de l'OCDE i d'Eurostat. D'altra banda, va estudiar una sèrie de narratives juvenils sobre els estereotips de gènere vinculats a les professions. En el treball de camp es van involucrar 90 persones, 45 joves i 45 informants clau, a través d'entrevistes en profunditat i grups focals.