Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Estudis de les Dones Logo del portal

Enllaç a conferencia

Aquest és l'enllaç per accedir a al congrés on line. L'assistència presencial només serà possible prèvia comunicació.

 

El primer congrés internacional sobre la cura, la igualtat i la diversitat celebrat en 2018, tenia dues prioritats. D'una banda, destacar el valor de la cura com a fonament d'un nou pacte social; i per un altre, servir de punt de partida per a situar la cura com un aspecte rellevant en l'àmbit jurídic i especialment del Dret constitucional. 

Dos anys després, la segona edició d'aquest Congrés, que inicialment anava a ser celebrat al maig de 2020, tenia per objecte mantindre les dues prioritats assenyales en el primer afegint nous elements dirigits a oferir propostes més concretes sobre el valor de la cura per a anar configurant una societat millor i més justa que cuida en igualtat i atén la diversitat funcional en les seues diferents manifestacions. Un esdeveniment inesperat, la pandèmia provocada pel covid-19, va obligar a posposar la celebració del congrés a novembre, després d'un llarg període de confinament que ens va fer ser encara més conscients de la nostra condició vulnerable. Ara volem projectar una anàlisi de la cura en tres eixos fonamentals: el Dret, l'Economia i les Polítiques públiques, que han de ser al seu torn inspirats per la filosofia de la cultura i de l'ètica de la cura. Si la cura ha sigut un aspecte central en les nostres vides encara que la seua importància no ha sigut valorada degudament, ara enmig de la crisi socioeconòmica es converteix en un aspecte crucial, imprescindible per a ser abordat per totes les àrees del coneixement, especialment pel Dret.

El dret constitucional o la filosofia del dret ja han començat a situar la cura com a principi inspirador d'un nou pacte constituent que es fonamente sobre la base de la solidaritat i que situe a la persona en el centre de la vida. L'economia feminista, com a corrent crítica de l'economia, aborda les cures i la sostenibilitat de la vida com a eix central per a repensar-ho tot, projectant aquest enfocament en totes les disciplines i àmbits de coneixement; això és, en les ciències polítiques, el treball social, l'educació i pedagogia aplicada a la transmissió de nous coneixements i pensament crític. El Dret ha de posar el focus en un marc normatiu que protegisca a les persones, especialment en els moments vitals de major vulnerabilitat.

Al llarg de la nostra existència, totes les persones necessitem física i emocionalment de la cura i del temps d'uns altres. Aqueix temps ha sigut el temps de les dones. Cuidar significa ocupar-se de les persones i això és el que sempre han estat fent les dones. L'Estat ha d'assumir que les generacions de dones que tradicionalment s'han ocupat de la cura de menors, persones malaltes, ancianes o dependents s'acaba, i no estan disposades a continuar prestant aqueixa funció en exclusiva: ni ser cuidadores exclusivament ni ser exclusivament elles les que cuiden, per això és tan important universalitzar l'ètica de la cura. La crisi covid-19 ha posat de rellevància l'existent desigualtat entre dones i homes per a ocupar-se de les cures, causant una bretxa molt més profunda. I per aixó també la necessitat de comptar amb un dret a la cura que ja està sent proposat en els treballs de reforma constitucional. 

Amb la finalitat d'aprofundir en la seua transcendència, redefinir el concepte i afrontar tots els possibles problemes jurídics que puguen sorgir a partir de la construcció d'aquest nou element jurídic, ens agradaria continuar treballant i poder comptar amb aportacions d'unes altres/us expertes/us, que és en definitiva la fi d'aquest segon congrés.

El congrés distribuirà les seues aportacions en quatre sessions de treball durant dues jornades, els dies 3 i 4 de novembre de 2020.

La primera taula de la primera jornada està dedicada a situar el problema de la cura com a principi inspirador d'una nova ètica i la seua manifestació com a nou dret que hauria de reconéixer-se en el nostre marc constitucional. La segona taula tractarà de presentar un disseny de marc jurídic amb propostes concretes per a exercir-lo partint de l'anàlisi de diferents ordenaments jurídics internacionals.

La segona jornada aborda la cura des de l'Economia i les polítiques públiques. Així doncs la tercera taula del congrés establirà les bases de l'economia feminista entorn de la cura i la quarta taula farà propostes polítiques sobre les cures fent referència als diferents sistemes de cura informal, familiar o el gestionat per les institucions estatals.   

En l'última sessió es celebrarà un webinari sobre els sistemes de cures, i a continuació es procedirà a la relatoría de les comunicacions dels participants al congrés i les seues conclusions.