Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Estudis de les Dones Logo del portal

Feminismos y antifeminismos. Culturas políticas e identidades de género en la España del siglo XX.

Ana Aguado y Teresa Mª Ortega

Publicacions de les Univ. de València i Granada. 2011.

Feminismos i antifeminismos és una ambiciosa monografia que aborda, de la mà de prestigioses especialistes, les relacions entre les identitats de gènere i les cultures polítiques que es van succeir en l'Espanya del segle XX.

Les seues autores han aprofundit en qüestions vinculades a pràctiques i representacions simbòliques entorn del gènere, i analitzat aspectes relatius als canvis socials i culturals , i a la transformació de l'espai polític-públic.

També plantegen nous interrogants sobre les respostes –feministes i antifeministes- que les espanyoles van oferir, de forma individual i col·lectivament, davant la persistència de tradicionals i preconcebuts rols sexuals, o bé davant l'aparició de nous models, representacions i pràctiques de gènere presents en els discursos elaborats per unes cultures polítiques d'aclaparant hegemonia masculina.

La seua adaptació, la seua assumpció i a voltes la seua resistència a la clàssica divisió sexual va propiciar, d'un costat, l'aparició de situacions conflictives per part d'unes dones inconformistes amb la realitat donada, i d'un altre costat, l'emergència, a partir d pràctiques socials i polítiques i d'experiències personals, de noves cultures polítiques..

El siglo XX en femenino. Ellas piden la voz y la palabra.

Documental produït pel Institut Universitari d’Estudis de la Dona i dirigit per Ana Aguado, l'any 2000

Guió: Ana Aguado Higón, Catedràtica d'Universitat i membre de l'Institut.
Filmació: Carmen Alvaro, Rafael Maestre, Pilar Martorell i Pilar Molina.
Subvencions: Institut de la Dona. Ministeri d'Assumptes Socials.
Conselleria d'empresa, Universitat i Ciència.

Aquest document vol contribuir a la visibilitat de la història de les dones, al coneixement de l'experiència històrica femenina a través del testimoniatge, les  històries de vida, les veus i les paraules de dones que han viscut les dècades més significatives del segle XX a Espanya.

La II República, la Guerra Civil i la postguerra són narrades en femení i plural per aquesta representació d'una generació de dones que hem volgut recuperar per a la posteritat, per a la Història.