Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Estudis de les Dones Logo del portal

10 Anys de la Llei d'Igualtat: s'ha aconseguit la paritat política?

  • 14 de novembre de 2017

Dimarts passat dia 14 de novembre hem celebrat les Jornades "10 Anys de la Llei d'Igualtat: s'a aconseguit la paritat política?", dirigides per Julia Sevilla i Rosa Roig.

Agraïm a les més de 200 persones que van mostrar el seu interès, assistint a l'última edició d'aquestes jornades, entre elles: estudiants de grau, estudiants de màster, investigadores / és visitants, i professionals. Per a nosaltres aquesta fita és molt important, perquè suposa un increment notable en l'interès per un tema com la discriminació de les dones. Ens complau que aquesta temàtica vagi adquirint visibilitat en la societat i la ciutadania mostri que hi ha consciència sobre el problema. Així mateix, destaquem que un 25% dels assistents van ser homes, el que és una novetat en temes de discriminació de les dones. Aquest és el camí perquè, més aviat que tard, es vagin trobant solucions per estrènyer les bretxes de desigualtat entre dones i homes.

Amb aquestes jornades la professora i politòloga Rosa Roig, desitja donar-li continuïtat a la feina de tants anys en defensa dels drets de les dones que han dut a terme les professores Julia Sevilla, Margarita Soler i Ana Marrades des del departament de Dret Constitucional i Ciències Polítiques.

Les jornades van ser inaugurades per Mª Elena Olmos, degana de la Facultat de Dret de la UV; Maria Such, directora de l'Institut de la Dona de la Generalitat; i Julia Sevilla, professora Emèrita del Departament de Dret Constitucional de la UV. Entre les activitats que es van realitzar, destaquem:

Taula Rodona "Les Dones en el Congrés dels Diputats", en què van participar: Betlem Hoyos, Diputada PP Congrés per València; Marta Sorlí, Diputada de Compromís per València; Rosa Mustafà, Diputada PSOE Corts; i Mercedes Ventura, Diputada Ciutadans Corts. La taula va estar moderada per la professora Ana Marrades.

Les ponències:

“Desenvolupament i Aplicació Legal de la Llei d'Igualtat en l'Àmbit Polítc”, a càrrec d' Asunció Ventura, Professora de Dret Constitucional de la Universitat Jaume I.

“Eficacia de la Ley de Igualdad en el Congreso de los Diputados”, a càrrec de Pablo Onyate, Professor de CC.Polítiques de la Universitat de València.

“Responsabilitats de les Dones Politiques”, a càrrec de Margarita Soler, Professora de Dret Constitucional de la Universitat de València.

Les jornades van arribar a la seva fi amb la taula rodona "Dones Alcaldesses", en què van participar: Elvira García, Alcaldessa PSOE Alaquàs; Mª Josep Ortega, Alcaldessa Compromís Carlet; Amparo Folgado, Candidata Alcaldia PP Torrent; i Celia Beltrán, Candidata Alcaldia Sueca. La taula va estar moderada per Julia Ruiz.

La cloenda de les jornades va anar a càrrec d'Amparo Mañés, directora de la Unitat d'Igualtat de la Universitat de València; Zulima Pérez, Secretària Autonòmica de Transparència; i Rosa Roig, Professora de Ciències polítiques de la Universitat de València.