Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Setmana de la dona i la xiqueta en ciència 2019: Mary Louise Foster (1865 – 1960)

  • 13 de febrer de 2019
Foster

Textos seleccionats i traduïts per Ignacio Suay Matallana (IILP-Universitat Miguel Hernández)

Mary Louise Foster (1865 – 1960)

En 1920, quan vaig entrar en contacte amb l'ensenyament a Espanya, la majoria de les dones estudiants de la universitat estaven matriculades en la Facultat de Farmàcia, la preferida per elles. Només hi havia una o dues que estudien química [en la Facultat de Ciències]. L'ensenyament de la química consistia en la memorització de les paraules del llibre de text. Pot imaginar-se un treball més Herculi [...] Convidada per la Junta [Junta pera la Ampliación de Estudios] en col·laboració amb el International Institute for Girls in Spain, una institució estatunidenca amb una trajectòria esplèndida en l'ensenyament secundari, vaig acudir, al setembre de 1920, a ensenyar mètodes de laboratori en la Residència de Senyoretes que dirigia, amb gran capacitat, María de Maeztu. Jo vaig preparar cursos de quatre hores setmanals d'anàlisis químiques quantitatives i qualitatius. [...] les meues primeres estudiants van adquirir una bona tècnica de laboratori, així com la comprensió del mètode científic. Moltes d'elles tenen ara les seues pròpies farmàcies en diferents ciutats espanyoles. Són farmàcies de debò per a la preparació i venda de medicaments sense cap dels afegits estatunidencs com a aparadors per a menjar, cosmètica o llepolies. Una altra jove dona és la cap de la secció de vacunes en el Laboratori Provincial de Zamora, altres dos són mèdiques i una és dentista, fins i tot una altra està vinculada al laboratori de les duanes. És evident que aqueixes dones estan penetrant en cada branca de la vida professional.

Per conèixer més:

Text original: Foster, M. L. (1931), The education of Spanish women in chemistry, Journal of Chemical Education, 8 (1), 30-34.

Magallón-Portolés, C. (2011). Químicas españolas en la Edad de Plata, Anales de la Real Sociedad Española de Química, 1, pp. 94–101.

Lykknes, A, Opitz, D. L. and Van Tiggelen, B. (2012). For Better or For Worse? Collaborative Couples in the Sciences (Springer Birkhäuser, Heidelberg).