University of Valencia logo Logo Institute of Materials Science (ICMUV) Logo del portal

Gema Martínez-Criado, nova directora d'investigació del Laboratori Europeu de Radiació Sincrotró

  • May 17th, 2022
Image de la noticia

La física Gema Martínez-Criado, que va realitzar la seua tesi doctoral a la Universitat de València, és la nova directora d'investigació en Matèria Condensada i Ciències Físiques i dels Materials del Laboratori Europeu de Radiació Sincrotró (ESRF), un dels centres científics de sincrotró més grans del món.

Gema Martínez-Criado es va doctorar en el Departament de Física Aplicada de la Universitat de València. La seua tesi doctoral, sobre caracterització òptima de materials, va ser realitzada sota la direcció del hui catedràtic de Física Aplicada Andrés Cantarero. El treball va ser codirigit per Martin Stutzman, de la Technische Universität München.

Investigadora de l'Institut de Ciència de Materials del CSIC i experta en microscòpia de radiació sincrotró aplicada a materials semiconductors, la científica ha vingut col·laborant, al llarg dels últims anys, amb diferents grups de recerca de l'Institut de Ciència de Materials de la Universitat de València (ICMUV).

Com a directora d'investigació en Matèria Condensada i Ciències Físiques i dels Materials del Laboratori Europeu de Radiació Sincrotró (ESRF), Martínez-Criado treballarà al costat de la seua homòloga en Ciències de la Vida Annalisa Pastore, del King's College de la University of London. Ambdues s'encarregaran de dirigir, durant els cinc anys que dura el càrrec, a més de 250 membres del personal de la Divisió d'Experiments en la implementació d'un ambiciós programa científic i tècnic centrat en permetre que els investigadors exploten les línies de llum de raigs X d'última generació.

Trajectòria professional

Gema Martínez-Criado (1972) es va doctorar en el departament de Física Aplicada a la Universitat de València i en l'Institut Walter Schottky, de la Universitat Tècnica de Munic. En 2000 va rebre el premi de la Societat Europea de Ciències de Materials a Estrasburg (EMRS Young Researcher Award).

Des de 2002 a 2016 va treballar en el ESRF, en l'àrea de la microscòpia de raigs X. Cal destacar la seua participació en un projecte per al disseny, construcció i posada en marxa de dues noves línies de nanoscòpia. Al febrer de 2016 es va incorporar com a científica titular en el ICMM-CSIC, on està adscrita en comissió de serveis per a dirigir el ESRF