Logo de la Universdad de Valencia Logo Instituto Interuniversitario López Piñero Logo del portal

NUEVA PUBLICACIÓN EN ABIERTO: CARMEL FERRAGUD Y SEBASTIÀ GIRALT

  • 9 diciembre de 2019
Homo astrologic

Nova publicació en obert: Carmel Ferragud i Sebastià Giralt. 2019. ‘Bartomeu de Tresbens, metge i astròleg de Pere el Cerimoniós: aproximació biogràfica i diplomatari’, Magnificat Cultura i Literatura Medievals, 6: 113-163

Carmel Ferragud, membre de l'Institut, i Sebastià Giralt (Universitat Autònoma de Barcelona) acaben de publicar un extens article en la revista de la Universitat de València, Magnificat Revista de Cultura i Literatura Medievals, que dirigeix la professora Rosanna Cantavella. En aquest treball han realitzat una aproximació biogràfica a Bartomeu de Tresbens (fl. 1359-1375), metge i astròleg al servei del rei Pere el Cerimoniós i del seu fill l’infant Joan, futur Joan I el Caçador. S'ha partit del conjunt de la documentació sobre aquest personatge que fins ara ha estat descoberta als arxius, fonamentalment a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, i també a partir de les notícies que apareixen en el conjunt de les seves obres sobre astrologia. Els autors han situat Tresbens en els seus orígens occitans, així com en el context de les activitats econòmiques, polítiques i socials durant el temps que el tenim documentat en terres de la Corona d’Aragó, mostrant l'home que hi ha al darrere de la més important obra astrològica en català: Llibre de les nativitats, el Tractat de les interrogacions, el Tractat de les eleccions i el Libel d’investigació de tresors. Particularment s'ha estudiat la seva trajectòria a partir de la relació que va mantenir amb la monarquia i també amb el municipi de Cervera, el govern municipal del qual va pretendre contractar-lo com a metge. Finalment, s'ofereix l’edició original de tota la documentació arxivística coneguda sobre Tresbens que s'ha utilitzat en el treball a manera de diplomatari.

Aquest treball se suma a un conjunt d'articles i edicions de l'obra astrològica de Tresbens que han fet per separat tant Ferragud com Giralt. Amb aquesta aproximació, i la pròxima edició per banda de Giralt dels dos treballs que falten per editar de Tresbens (fins ara només comptàvem amb l'edició d'un d'ells [Llibre de les Nativitats per J. Vernet i D. Romano, 1957-1058] , i la recent del mateix Giralt [Libel d’investigació de tresors, 2018]), tindrem una visió molt completa d'aquest autor i la seua obra. Però també comptarem amb elements suficients com per avaluar amb profunditat les relacions entre la cort i els professionals de la medicina i l'astrologia, i les activitats professionals i econòmiques que desenvoluparen aquests personatges.

Podeu consultar el text en obert a:

https://ojs.uv.es/index.php/MCLM/article/view/13906/14542