University of Valencia logo Logo Permanent Training and Educational Innovation Service (SFPIE) Logo del portal

Acronym PIEE_2734981
Code PIEE_2734981
Academic course 2023-2024
Programme Emerging
Areas of knowledge Health Sciences
Start date 01/09/23
End date 31/07/24
Categories
  • Elaboració de vídeos
  • Elaboració de materials audiovisuals
  • Estudi de casos
  • Apropament al món professional a les aules
Keywords dietoterapia, divulgacio, xarxes socials
Strategic lines

Disseny, utilització i avaluació de materials, recursos i estratègies per a la docència.

Introduction

Hi ha una bretxa entre els coneixements teòrics i pràctics entre els estudiants que no arriben a connectar amb l’aplicabilitat del material que emana de l’aula i els casos reals esdevinguts en el mercat laboral. A la assignatura de dietoterapia del grau de Nutrició Humana i Dietètica, el que es proposa és la resolució de casos pràctics basats (o inspirats en) situacions reals de problemes de salut de gran prevalença, com ara la diabetis, la hipertensió, intoleràncies, o al·lèrgies, més enllà de l’informe dietoterapèutic, de difícil arribada al públic general. L’alumnat dissenyarà i elaborarà material audiovisual en format infografia i vídeos de menys d’un minut de duració en successives píndoles educatives, els quals es penjaran a les diferents xarxes socials com ara Facebook, Twitter, Instagram o Tik Tok. El caràcter anual de l’assignatura permetrà fer un seguiment de les mètriques de les publicacions i implementar un feedback amb els usuaris d’estes xarxes.

Objectives

Es pretenen assolir dos objectius: 1) l’aprenentatge en la resolució de casos reals en l’àmbit laboral en un llenguatge fàcil d’entendre a les noves generacions; 2) connectar l’aprenentatge teòric-pràctic a l’aula amb la carrera professional.

Degrees involved
Degree in Human Nutrition and Dietetics
Double Degree in Pharmacy and Human Nutrition and Dietetics
Subjects involved

Assignatura de Dietoterapia

Target student body

El projecte es va implantar a l’assignatura de dietoteràpia (codi 33963) impartida en 3 grups de dos graus diferents: Nutrició Humana i Dietètica (tercer curs), i el doble grau de Farmàcia i Nutrició Humana i Dietètica (cinquè curs), participant un total de 24 alumnes de 102 matriculats/des (23,5%).

Event where it is presented

Els resultats es van presentar a la conferència de la European Association of Faculties of Pharmacy 2023 (https://links.uv.es/qvFvfx0)

També a la X JORNADA D’INNOVACIÓ EDUCATIVA amb el lema TECNOLOGIES EMERGENTS PER A LA TRANSFORMACIÓ DOCENT, el 9 de juliol en la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de València

Results

El projecte ha treballat la bretxa entre els coneixements teòrics i pràctics entre els estudiants que no arriben a connectar amb l’aplicabilitat del material que emana de l’aula i els casos reals esdevinguts en el mercat laboral. A la assignatura de dietoterapia del grau de Nutrició Humana i Dietètica, el que es proposà és la resolució de casos pràctics basats (o inspirats en) situacions reals de problemes de salut de gran prevalença, com ara la diabetis, la hipertensió, intoleràncies, o al·lèrgies, més enllà de l’informe dietoterapèutic, de difícil arribada al públic general. L’alumnat dissenyarà i elaborarà material audiovisual en format de vídeos de menys d’un minut de durada en successives píndoles educatives, els quals s’ham penjat a les xarxes socials del grup d’investigació (per garantir l’anonimat de l’alumnat) com ara Instagram y Tik Tok.
Els dos objectius fonamentals han sigut doncs:
1) assolir l’aprenentatge en la resolució de casos reals en l’àmbit laboral en un llenguatge fàcil d’entendre a les noves generacions.
2) connectar l’aprenentatge teòric-pràctic a l’aula amb la carrera professional.
El pla de treball que es va seguir és el següent:
- Setembre-Desembre. S’impartiren els mòduls teòric-pràctics de dietes controlades en hidrats de carboni, greixos i al·lèrgies.
- Febrer: Es proposaren casos pràctics de casos reals integrat als seminaris coordinats, a banda d’aquells que es realitzaren de manera voluntària amb l’incentiu de l’avaluació descrita a la guia docent per participació als projecte d’innovació docent.
- Març: Es dissenyaren vídeos de menys d’un minut de duració amb dues vessants: 1) consells per a la prevenció de la incidència de cada malaltia proposada; 2) consells de tractament per revertir la malaltia en cas de que siga possible, y 3) consells de tractament coadjuvant en cas de que la dietoterapia siga secundaria a un tractament mèdic. Per suggeriment de l’alumnat es va proposar l’aplicació creadora de vídeos Powtoon (https://www.powtoon.com/), encara qeu d’altres preferiren aplicacions com Canva (https://www.canva.com/es_es/)
- Abril: pujada a les xarxes a perfils específics de l’assignatura supervisats pel professorat.
- Maig: seguiment i feedback de les publicacions. Avaluació de les mètriques.

Teaching materials created


Dietoteràpia en pacients oncològics.
https://www.powtoon.com/ws/c2nydWSlzCd/1/m
Dieta en sobrecreixement bacterià a l'intestí prim (SIBO)
https://www.powtoon.com/online-presentation/e7vS6KJJFLU/
Dietoterapia per pacients VIH positius.
https://www.powtoon.com/s/dqJR4VFlgpU/1/m/s
Tractament en obesitat.
https://www.powtoon.com/s/daGUHZbVbbH/1/m/s

Coordination
  • LOZANO RELAÑO, MANUEL
  • PDI-Titular d'Universitat
See card
Members
  • LOZANO RELAÑO, MANUEL
  • PDI-Titular d'Universitat
See card
  • CIMBALO -, ALESSANDRA
  • PI-Invest Doct Uv Junior
See card
  • DASI NAVARRO, NURIA
  • Doctorand.
See card
  • ESCRIVA LLORENS, LAURA
  • PDI-Titular d'Universitat
See card
  • GALVEZ LLOMPART, MARIA
  • PDI-Ajudant Doctor/A
See card
  • PASCA, DENISIA-IULIA
  • Doctorand.
See card
  • VILA DONAT, MARIA DEL PILAR
  • PDI-Ajudant Doctor/A
See card
Related structures
Faculty of Pharmacy and Food Sciences
Preventive Medicine and Public Health, Food Sciences, Toxicology and Forensic Medicine
PLAYLIST