Logo de la Universitat de València Logo Màster en Banca i Finances Quantitatives Logo del portal

Fintech: Què és un robo-advisor?

  • 6 d’abril de 2016
Imatge d'un mòbil i un ordinador portàtil

Fa uns mesos parlem del fintech i com la banca afrontaria la seua imminent eclosió a Espanya. Ací desentranyem una dels seus vessants més populars: l'assessorament financer automatitzat.

Què són?

Els robo-advisors (robo-advisers) són serveis online de gestió financera, en les quals l'elaboració i/o maneig de la cartera d'inversió del client es fa de forma totalment automatitzada. A través d'algorismes, construeixen un portfolio específic per a cada client i rebalancean les seues inversions segons el context del mercat, els límits de risc previstos per l'inversor, etc. La interacció humana és mínima o inexistent. Substitueixen, en gran mesura, la figura de l'assessor financer tradicional.

Quan van arribar?

Els primers robo-advisors formals van aparèixer per l'any 2008, però programari similar d'inversió automatitzada portaven sent usats per assessors financers durant gran part de la dècada.

Una de les primeres empreses - ara un referent mundial - a oferir serveis automatitzats d'inversió va ser la nord-americana Betterment, fundada en 2008. Maneja quasi 4.000 milions de dòlars en inversions (1.000 milions més que Wealthfront, la seua principal competidora), i el seu valor va créixer recentment fins als $700 milions.

Quina presència tenen a Espanya?

Poca, de moment. Actualment estan Indexa Capital - cofundada pel professor Unai Ansejo - que opera amb fons indexats (a diferència de Wealthfront o Betterment que usen ETFs) i carteres assignades automàticament però creades per l'equip assessor, i FeelCapital, les carteres del qual es materialitzen de forma automàtica i personalitzada, però que deixa la contractació dels fons a càrrec del client i el seu banc. Petits avanços a seguir d'a prop.

Són eficaços?

Es pot dir que existeix una bretxa generacional de moment entre escèptics i simpatitzants de les robo-advisors. Al seu favor, juguen moltes dels avantatges del mitjà: consumeix molt poc temps i la gestió es realitza amb totes les comoditats que ofereix la plataforma online. Aquells que tradicionalment es mostren recelosos a manejar les seues finances en la xarxa trobaran els mateixos problemes ací.

Quant a la inversió en si, existeixen punts a favor però també unes quantes dubtes. Les comissions aplicades a la inversió són mínimes en un robo-advisor. Per exemple, les esmentades Wealthfront i Betterment ofereixen taxes no superiors al 0.35% (els assessors humans poden oscil·lar entre un 1 i 3%). També porten l'avantatge de ser una inversió absolutament passiva: els algorismes usats, en teoria, mantenen la cartera del client entre els límits prediseñados, sense necessitat que aquest actue. Avorrit para a qui li agrade consultar diàriament la seua cartera, però eficaç.

D'altra banda, es tracta d'un format que pràcticament no ha eixit de l'estat embrionari, i açò deixa moltes preguntes per resoldre. Per exemple, com els afectarà un bear market? El fundador de Portfolio Solutions espera una pèrdua d'entre 15% i 20% dels clients de robo-advisors en una situació de mercat a la baixa: Els robos han convençut a milers de persones de lliurar-los els seus diners sense parlar, i poden perdre'ls de la mateixa manera". Ara com ara Betterment i Wealthfront segueixen creixent però a un ritme molt inferior al d'altres anys (indubtablement, amb la creixent competència com un altre factor decisiu).

 

¿Qué farà la banca davant el desafiament Fintech?