Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Continguts i Formats Audiovisuals Logo del portal

AulaCorto: curtmetratges per a col·legis i instituts

AulaCorto és un portal web que compta amb un catàleg de 30 curtmetratges destinats a formar en valors i fomentar la cultura audiovisual i el consum legal de continguts entre els més joves.

11 de d’abril de 2016

“Som el portal de cinema per a col·legis i instituts públics, privats i concertats”. Així es presenta AulaCorto, la pàgina web educativa engegada pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport a través de l'ICAA (Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals) que ofereix contingut audiovisual formatiu gratuït per al seu ús en l'aula.

El portal ofereix la possibilitat de veure online de curtmetratges de ficció, animació i documental (de menys de 30 minuts). Cada curtmetratge adjunta una fitxa tècnica en la qual es recomana l'edat per a la qual va destinat, en funció de la seua temàtica. A més, inclou enllaços a la guia docent on el professor trobarà material de suport per a impartir les seues classes en Educació Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional.

En l'actualitat, el catàleg inclou 30 curtmetratges, però s'espera que l'oferta augmente a la fi de 2016. Un dels objectius d'aquesta iniciativa és potenciar el consum legal de la producció audiovisual espanyola entre els més joves. Alguns dels curtmetratges són els següents:

  • Ámár (Isabel Herguera). Inés viatja a l'Índia a visitar al seu amic Ámár, que viu des de fa anys internat en un sanatori mental. Inés recorda els últims dies que van passar junts i la seua promesa de tornar.
  • Aquel no era yo (Esteban Crespo). Ser un soldat no és difícil: o t'acostumes o et maten. El més dur és aconseguir viure amb els teus records i tornar a ser tu mateix després de fer el que has fet.
  • Bichos raros (Alegría Collantes, Estíbaliz Burgaleta). Aquesta és la història de tres bestioles rares: José Luis pertany a la tribu urbana dels "sinistres", Raúl és un friki dels videojocs i Eva una fervent adepta a l'astrologia. Els tres són habitants d'un ecosistema "normal" que els és hostil, i trien tres formes diferents de viure la seua vida. I precisament és aqueixa capacitat d'elecció la que fa de l'ésser humà la bestiola més rara de la naturalesa.

Des de l'àmbit pedagògic, AulaCorto naix amb la voluntat de treballar en un triple àmbit:

  • La formació en valors i drets humans universals, bons hàbits alimentosos, marginació o exclusió de col·lectius, violència juvenil, violència masclista, respecte a l'altre, etc;
  • Educació audiovisual i anàlisi cinematogràfica;
  • Entreteniment, la formació de nous públics i inici en l'educació audiovisual.

Aula curt fomenta el consum legal de la producció audiovisual espanyola entre els més joves

Per a accedir tant al visionat online com a la guia didàctica, és necessari que el docent es registre de forma gratuïta a través d'un compte de correu del seu centre de treball. Cada centre podrà tenir punts usuaris com a professors es registren.

Així mateix, el professorat també té la possibilitat de compartir la seua experiència de treball en l'apartat Professor/a proposa, emplenant l'apartat qüestionari i compartint-ho posteriorment amb la resta d'usuaris.

AulaCorto ha sigut coordinat per Plataforma Nous Realitzadors (PNR), Associació d'Indústria del Curtmetratge (AIC) i Coordinadora del Curtmetratge Español.

Aquesta no és la primera vegada que el món educatiu i l'audiovisual treballen conjuntament. Recentment us informàvem de l'última edició del Mice, la Mostra Internacional de Cinema Educatiu creada per l'associació cultural Jordi el Mussol que porta quatre anys fomentant l'esperit crític entre els més joves.

Etiquetes curtmetratges
Publicat per: Pablo Martí Prats