Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret, Empresa i Justícia Logo del portal

L'alumna equatoriana Lili Vergara defensa el seu TFM que versa sobre els mitjans alterns de resolució de conflictes a l'Equador

Lili Vergara Villacís

El treball distribuït en quatre capítols, fa un recorregut que inicia amb l'estudi dels contractes, continuant amb el consumidor com a nou subjecte contractual, analitzant a més la transformació del sistema processal tenint en compte els actes de jurisdicció voluntària i finalment tractant a la Mediació com aquell procediment que es va apoderant com una solució àgil, econòmica i efectiva als conflictes que naixen de les diferents relacions entre elles les contractuals.

29 de d’octubre de 2019

Títol: Els conflictes en les relacions contractuals a l'Equador i la pluralitat de mitjans per a gestionar-los i resoldre'ls. De la Jurisdicció a la Mediació.

Autora: Lili Vergara Villacís

La investigació se centra en l'evolució a la qual s'ha sotmés el procés d'impartició de justícia per factors com la influència del model anglosaxó i l'augment imparable de conflictes en seu judicial que han portat a un nou plantejament a través del rescat de mitjans que s'han vingut considerant com a alternatius al sistema estatal processal.

La conflictivitat creixent a l'Equador en relació amb els contractes ens ha portat a plantejar-nos la necessitat de valorar la importància que els mitjans alternatius i complementaris de solució de conflictes poden arribar a aconseguir en la cerca de la solució o la gestió dels conflictes que puguen derivar-se.

En cerca d'una solució al conflicte les parts tenen 3 opcions en síntesis que són:

  • No fer res.
  • Optar per demandar davant els jutjats nacionals.
  • Negociar o buscar un mecanisme alternatiu per a la solució del seu problema.

Qualsevol d'elles és una opció vàlida i la seua aplicació dependrà del resultat que es vulga obtindre.

Un dels eixos de la investigació ha sigut la incorporació del dret del consum, dels contractes de consum i sobretot del consumidor, un nou protagonista en el marc de les relacions contractuals a qui històricament se li han atropellats els seus drets, en situar-se en una clara situació de desigualtat respecte de l'economia i els seus protagonistes. Donar un bon tracte al consumidor generarà una millor economia que contribueix amb el desenvolupament del país, evitarà els abusos de poder per part dels més forts, i generaria el primer pas per a l'enfortiment dels drets dels consumidors.

Quan es presenta una desavinença legal les persones busquem resultats eficaços i ràpids. És per això que, perquè les vies ADR satisfacen aquesta necessitat hauran d'estar dirigides per professionals que hagen adquirit capacitats per a saber gestionar el conflicte i conduir la comunicació entre les parts perquè puga arribar-se a punts comuns que satisfacen a totes dues parts.

En aqueixa evolució del sistema jurídic equatorià, no sols en l'àmbit del dret material sinó també en l'àmbit propi de la solució dels conflictes que poden suscitar-se com a conseqüència de l'increment de les relacions jurídiques, especialment les econòmiques, hem vist emergir, també a l'Equador, noves maneres de plantejar i resoldre els conflictes. I també a l'Equador hem pogut comprovar que la gran estrela emergent ha sigut sense cap dubte la mediació. Un procediment que torna a apoderar a la negociació ordenada i legal com la via idònia per a la solució de conflictes, aplicable a la majoria de matèries i els resultats de les quals afavoreixen als qui la practiquen. En l'espai contractual sens dubte és l'opció perfecta per a trobar solucions als conflictes derivats de l'incompliment contractual restituint drets i fent complir obligacions.

Etiquetes