Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret, Empresa i Justícia Logo del portal

L'alumne peruà Víctor Sueiro defensa el seu TFM sobre les mesures cautelars internacionals al Perú

Víctor Rogelio Sueiro Varhen

De la mateixa manera que en els litigis interns, L'Estat posa a la disposició de les parts en litigis internacional eines que garanteixen l'eficàcia de les sentències, a fi d'evitar que el temps del procés vulnere els seus drets de manera irreparable. Ens referim a la tutela cautelar internacional.

24 de d’octubre de 2019

Títol: Mesures Cautelars Internacionals en els Tribunals Estatals Peruans.

Autor: Víctor Rogelio Sueiro Varhen

Al Perú, la participació cada vegada més intensa de capitals peruans en el comerç internacional ha tingut un efecte significatiu en l'augment de relacions privades internacionals entre persones naturals i/o jurídiques. Com a conseqüència d'aquest creixement econòmic, el nombre de litigis internacionals vinculats al comerç internacional al Perú es van incrementar.

El TFM analitza l'eficàcia extraterritorial de les mesures cautelars internacionals dictades pels tribunals peruans i o estrangers en litigis de naturalesa comercial. Seguint una seqüència lògica de competència judicial internacional, desenvolupament del procés internacional i reconeixement, execució de resolucions estrangeres, el treball de recerca es compon de tres capítols:

El primer capítol es denomina “Qüestions Preliminars de la Resolució de Controvèrsies en el Comerç Internacional i la Tutela Cautelar al Perú”. En aquest, s'aborda el context del comercial internacional al Perú, així com la rellevància de determinar quan el Jutge està enfront d'una relació privada internacional que justifique l'aplicació de regles pròpies del Dret Internacional Privat. Tot seguit, s'aborden els elements més rellevants del Dret Internacional Privat aplicable aquesta classe de litigis, així com aspectes generals de la tutela cautelar al Perú.

El segon capítol titulat “Adopció de mesures cautelars internacionals” abasta la competència judicial internacional dels tribunals peruans per a conéixer els litigis derivats del comerç internacional i, posteriorment, la competència dels tribunals peruans per a l'adopció de mesures cautelars internacionals. En aquest s'analitzen els principals instruments jurídics vigents de font internacional, amb especial èmfasi en la Convenció Interamericana sobre Execució de Mesures Cautelars - CIDIP II de 1979.

El tercer capítol es denomina “Reconeixement i Execució de mesures cautelars internacionals”. S'estudia els efectes de les sentències i resolucions estrangeres al Perú i, posteriorment, el reconeixement i execució de les mesures cautelars internacionals. Per a això, s'analitza els efectes que li atorguen la CIDIP II de 1979 i la legislació de font interna.

A partir de l'estudiat al llarg dels tres capítols, es proposa una modificació a la legislació de font interna peruana, a fi de garantir en els litigis internacionals l'adopció, reconeixement i execució de mesures cautelars internacionals.

El TFM incorpora les conclusions de cada capítol, les quals de manera succinta es poden ressaltar les següents:

  • La legislació peruana de font internacional i interna sobre tutela cautelar internacional és insuficient per a garantir el dret a la tutela jurisdiccional internacional efectiva de les parts al Perú. A això, se li suma que l'aplicació de la CIDIP II pels tribunals peruans és nul·la.
  • La forma més eficaç d'obtindre tutela cautelar internacional és amb l'adopció de mesures cautelars amb vocació d'extraterritorialitat per part del tribunal on es troben les persones o béns tutelats. Aquesta adopció, permet que el jutge on se situen els béns puga dictar amb major seguretat i rapidesa, les mesures cautelars, a diferència que les adopte un jutge estranger.
Etiquetes