Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret, Empresa i Justícia Logo del portal

Un alumne presenta el seu TFM sobre l'arbitratge com a solució de conflictes

L'alumne de Màster Juan Sebastián Arango presenta el seu TFM en el qual indaga i analitza els conceptes de contracte estatal actualment acceptats a Colòmbia i presenta les generalitats de l'arbitratge com a mecanisme alternatiu de solució de controvèrsies.

13 de de setembre de 2017

Títol: Vicissituds en la determinació de competència dels tribunals d'arbitratge en les controvèrsies derivades del contracte estatal a Colòmbia

Autor: Juan Sebastián Arango Pastor

Existeixen buits normatius que han sigut suplits per pronunciaments jurisprudencials controvertits i de postures diverses al moment de determinar fins a on arriba la competència d'un tribunal d'arbitratge que és coneixedor d'una controvèrsia contractual en la qual l'Estat és part.

Concloem que davant la importància que revesteix actualment el tema i davant la necessitat de comptar amb instruments de justícia contractual ajustats i adequats a la creixent demanda de béns i serveis per part de l'Estat, s'amerita un desenvolupament normatiu propi (que pot formar part de l'Estatut d'Arbitratge Vigent) que permeta fer més potent l'arbitratge en els contractes que siguen celebrats amb la finalitat d'atendre una necessitat pública.

S'amerita un desenvolupament normatiu propi que permeta fer més potent l'arbitratge en els contractes que siguen celebrats amb la finalitat d'atendre una necessitat pública

Aconseguir aquest objectiu constituiria una aportació significativa a la seguretat jurídica d'ordre contractual i legal. A més, contribuiria a garantir l'accés a l'administració de justícia en termes de qualitat i oportunitat com cap altre mecanisme pot oferir-ho en les actuals condicions.

En aquest sentit, considerem necessari comptar amb una definició conceptual generalitzada d'ordre legal enfront d'aspectes elementals i particulars d'aquest tipus de contractes. També es mostra indispensable la definició de criteris objectius i clars que limiten la interpretació i que permeten la identificació de la matèria arbitrable particular en les controvèrsies derivades dels contractes celebrats per a atendre necessitats públiques.

L'anterior es proposa amb la finalitat de massificar l'ús del mecanisme alternatiu de solució de controvèrsies de l'arbitratge o, almenys, per a reconèixer-li el nivell de validesa i acceptació amb el qual explica la jurisdicció ordinària.