Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret, Empresa i Justícia Logo del portal

Un exalumne del Màster proposa en el seu TFM possibles millores de la Llei d'empreses Unipersonals de Responsabilitat Limitada d'Equador

Un exalumne del Màster proposa en el seu TFM possibles millores de la Llei d'empreses Unipersonals de Responsabilitat Limitada d'Equador

Carlos Fernando Dassum, exalumne del Màster en Dret, Empresa i Justícia de la Universitat de València, va defensar amb èxit el passat 20 de juliol el seu TFM sobre la Llei d'empreses Unipersonals de Responsabilitat Limitada d'Equador.

5 de de setembre de 2016

La unipersonalitat societària és, sense un lloc a dubtes, un tema que en moltes jurisdiccions, sobretot europees, ja va anar absolutament superat i respecte del com ja quasi gens es discuteix. Aquest no és el cas d'Equador, on encara és un tema controversial poc acceptat i que genera molta resistència, a pesar que ja es compta amb una llei, des de l'any 2006, que ha creat l'empresa unipersonal de responsabilitat limitada.

Aquesta Llei d'empreses Unipersonals de Responsabilitat Limitada (LEURP) va ser creada per a establir la possibilitat que es puga exercir el comerç amb benefici de límits a la responsabilitat. En una jurisdicció altament pluripersonalista com l'equatoriana, on es requereix necessàriament de dues persones per a crear una societat i més encara on es requereix de dues persones per a poder celebrar un contracte, aquesta llei era una innovació que va portar característiques pròpies que en el present treball són estudiades per a cercar com es poden millorar, ja que l'Empresa Unipersonal a Equador ha sigut un rotund fracàs.

Aquest treball utilitza el mètode jurídic propositiu ja que cerca no solament ser una font d'estudi, sinó que intenta donar solucions a una llei que té moltíssims errors i que ha de necessàriament ser modificada, i ací es proposen les millores que s'haurien de fer.

Aquelles reformes que es pretenen fer són aquelles característiques pròpies de l'empresa unipersonal. Actualment Equador té aquest fracassat concepte d'empresa unipersonal que en lloc de brindar solucions i dinamisme a l'economia, la qual cosa genera és que se cerque la simulació contractual de les societats. Les reformes proposada són, entre unes altres, les següents:

Cal reformar el procés de constitució, que avui dia es fa davant un jutge civil. És necessari reformar el fet que tots els actes societaris han de ser aprovats en les corts, i açò involucra no solament un cost molt major que les companyies anònimes i limitades, sinó que també implica que el temps de realitzar cada tràmit és molt més gran.

Quant al capital mínim, l'empresa unipersonal requereix un capital mínim d'almenys deu remuneracions bàsiques unificades del treballador en general, açò genera dos fets que han de ser modificats: el primer, que el capital mínim requerit és fins a deu vegades major que el de la societat anònima i limitada. I el segon punt és que una companyia hauria de necessàriament fer un augment de capital cada any que s'incremente el valor de la remuneració bàsica unificada, cas contrari entraria en causal de dissolució i liquidació, sense esmentar que les aportacions de capital tant per a constitució com per a augments han de fer únicament en numerari, o mitjançant capitalització de reserves i utilitats.

Actualment Equador té un fracassat concepte d'empresa unipersonal

La figura del Gerent Propietari, sent una nova implementació d'aquesta llei mitjançant la qual obliga al propietari de l'empresa a exercir la representació legal, judicial i extrajudicial de manera indelegable, fa també que la característica allunye als emprenedors d'aquesta figura i vaja més per a una altra classe d'associació societària.

Finalment, el fet que es prohibisca a l'empresa unipersonal de responsabilitat limitada subscriure contractes amb parts relacionades i amb familiars fins a quart grau de consanguinitat i segon d'afinitat, fan que aquesta figura fins al moment tinga amb prou faenes 10 empreses constituïdes i que siga un complet fracàs.

Aquestes i altres reformes s'implementen en un treball, ben escrit, ben estudiat i sobretot bastant interessant que arreplega idees de diversos sistemes europeus per a brindar solucions i combatre la simulació i fomentar dinamisme econòmic.

Etiquetes TFM , publicacions , tesi