Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret, Empresa i Justícia Logo del portal

La inclusió d'un Tribunal Internacional d'Inversions en l'Acord de Lliure Comerç entre la Unió Europea i Canadà: una pressió afegida per a Estats Units

23 de de març de 2016

El Dr. Enrique Fernández Masiá, professor convidat en el seminari Nous escenaris de Justícia en la Unió Europea, celebrat el passat 4 de març, ens deixa aquesta interessant reflexió sobre l'Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea i Canadà.

El 29 de febrer de 2016 es va publicar el nou text de l'Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea i Canadà -comunament conegut per les seues sigles en anglés CETA-. Sorprenentment, i aprofitant el procés de “depuració jurídica” del text final que havia sigut acordat al setembre de 2014, el contingut d'aquest acord en relació amb el capítol d'inversions ha patit un profund canvi. Més, en concret, en relació amb el sistema de resolució de controvèrsies inversor-Estat.

Cal recordar que en el text de 2014 es contemplava el sistema d'arbitratge inversor-Estat –ISDS en les seues sigles en anglès-. Un sistema d'arbitratge que també s'ha inclòs amb posterioritat en l'Acord de la UE amb Singapur. No obstant açò, en les negociacions que s'estan duent a terme amb Estats Units per a aconseguir un Acord de Lliure Comerç -el TTIP-, la Unió Europea ha posat sobre la taula una nova posició sobre aquesta qüestió basada en la creació d'un Tribunal Internacional d'Inversions. Aquest nou sistema s'allunya en els seus punts fonamentals de l'arbitratge acostant-se a un procediment judicial, configurant-se un sistema de justícia en dos nivells: un procediment davant un tribunal de primera instància i, en segon lloc, un òrgan d'apel·lació.

Font imatge: panamericanworld.com

Aquest nou sistema d'un Tribunal Internacional -ICS en les seues sigles en anglès- ha sigut incorporat per primera vegada en el text acordat el 2 de desembre de 2015 en l'Acord de Lliure Comerç entre la Unió Europea i Vietnam. I tal com hem assenyalat, molt recentment ha sigut acceptat també per Canadà. El nou sistema, entre altres aspectes, contempla:

  • Designar públicament els jutges per part dels Estats parteix de l'acord;
  • Eliminar tota sospita de conflicte d'interessos dels membres del Tribunal;
  • Acceptar una transparència total dels procediments;
  • Afavorir les opcions processals de les PYMES.

El triomf de la posició de la Unió Europea en relació a aquesta qüestió en el seu Acord amb Canadà ens permet aventurar que la postura de la UE en les negociacions amb Estats Units ha eixit veritablement reforçada. En la desèsegona ronda de negociacions entre les parts duta a terme a la fi de febrer s'ha discutit per primera vegada sobre les posicions de les parts entorn d'aquesta qüestió. Estats Units advoca pel manteniment de l'arbitratge d'inversions, un sistema que ha patit importants reformes en els últims temps, prenent com a model el contemplat en el capítol d'inversions del recent Acord Transpacífic.

Per la seua banda, la UE tractarà d'incorporar el nou sistema basat en un Tribunal Internacional. Les negociacions es preveuen difícils més encara si, com les parts així ho han expressat, es vol arribar a un acord abans de finalitzar 2016. Si finalment la posició de ruptura amb l'actual sistema de resolució de controvèrsies s'incorpora a l'acord amb Estats Units, pot constituir un pas fonamental per a l'assoliment d'un sistema multilateral basat en un Tribunal Internacional d'Inversions en un futur.

Enrique Fernández Masiá és Professor Titular de Dret Internacional Privat en la Universidad de Castilla-La Mancha. A més, forma part del projecte de recerca ADR i Justícia: Globalització o Localització? Projecte PROMETEU II2014081 (GV), que desenvolupen conjuntament la Universitat de València, la Universidad de Castilla La-Mancha, la Universidad Pablo Olavide i la Universidad del País Vasco, i en el qual participa també la professora del Màster Universitari en Dret, Empresa i Justícia, la Dra. Silvia Barona Vilar.

Enrique Fernández Masiá també és autor de nombres articles científics publicats en els mitjans especialitzats més prestigiosos. Alguns d'ells són L'incert futur de l'arbitratge d'inversions a Llatinoamèrica i Una relació completa: competència dels tribunals arbitrals i els tractats de protecció i promoció d'inversions.

Etiquetes TTIP , arbitratge , acords