Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret, Empresa i Justícia Logo del portal

A un pas del nou Tractat de Lliure Comerç entre Mèxic i la Unió Europea

Mèxic ja ha reaccionat davant l'ofensiva de Donald Trump de construir un mur fronterer entre els dos països i ha accelerat les negociacions per impulsar el nou Tractat de Lliure Comerç entre Mèxic i la Unió Europea. Vols conèixer més sobre ell?

3 de de febrer de 2017

Mentre les relacions entre els Estats Units i Mèxic es tensen després de la recent presidència de Donald Trump, la Unió Europea i Mèxic avancen en les seues negociacions per millorar el que va ser el primer acord de lliure comerç entre el continent americà i Europa. Es tracta del Tractat de Lliure Comerç (TLCUEM), en vigor des del juliol de l'any 2000, un acord en el qual Mèxic diposita l'esperança que alleugere al país de la seua elevada dependència comercial dels Estats Units, xifrada entorn del 80%. 

És una de les primeres mesures que Mèxic espera emprendre amb més o menys urgència, de manera que ja hi ha data per a les dues pròximes rondes de negociació: del 3 al 7 d' abril en Brussel·les i del 26 al 29 de juny en Mèxic.

L'ofensiva de Trump obliga a Mèxic a accelerar la negociació del nou Tractat de Lliure Comerç amb la UE al dependre comercialment de Estats Units en gairebé un 80%

 

 

L'objectiu és concloure el procés de modernització del tractat aquest mateix any, segons un comunicat del govern mexicà que a més llança xifres molt positives pel que fa a les relacions comercials entre Mèxic i la UE des que es signara el TLCUEM a l'any 2000. I és que el comerç entre Mèxic i la UE es va triplicar entre 1999 i 2015 en passar de 18,5 milions de dòlars a 62 mil milions de dòlars.

La materialtizació de l'acord es va traduir en la reducció o eliminació dels aranzels que la UE i Mèxic aplicaven sobre les importacions de béns. Això vol dir que tant Mèxic i la UE gaudien de cert avantatge comparatiu, ja que altres tercers països sí havien de pagar els aranzels per aquests béns. 

Amb el nou tractat que presumiblement quedarà tancat aquest any Europa també espera obtenir beneficis perquè s'estudia que es rebaixen els aranzels i que hi haja nous productes que queden exempts.

Productes liberalitzats

  1. Béns industrials: Tots els productes tenen accés preferent en els dos mercats.

  2. Béns agrícoles:  El 62% del comerç agrícola entre la UE i Mèxic ha estat completament liberalitzat. Entre els productes es troben vins, begudes alcohòliques i oli d'oliva, per a les exportacions de la UE. Mèxic per la seua part va obtenir l'eliminació d'aranzels sobre exportacions com fruites i verdures tropicals, entre d'altres.

  3. Serveis: El tractat contempla tots els serveis. Entre ells, el financer, telecomunicacions, distribució, energia, turisme i serveis mediambientals. Les úniques excepcions són serveis audiovisuals, cabotatge marítim i serveis aeris.

Productes que no es van liberalitzar

  1. Exportacions agrícoles mexicanes a la UE: animals vius (vaques), carns (bovina, porcs i pernils), productes lactis (com la llet, la crema, la mantega i el formatge i ous), mel d'abella, flors, verdures (espàrrec, blat de moro dolç, papes, chícharos congelats, olives, xampinyons, raïm, pomes, peres, maduixes i plàtans), cereals (blat, sègol, civada, arròs, sorgo, blat sarraí i fècula), oli d'oliva, embotits de carn, sucre, pernil i certs sucs de fruita.

  2. Exportacions agrícoles europees a Mèxic: animals vius (boví, aus, oví), carns, productes lactis (llet, crema, mantega, formatge), ous, patates, fesols, plàtans, pomes, cafè, cereals (blat, sègol, civada, elote, arròs i sorgo, farina, malta i fècula), greixos animals, oli de palma, gira-sol i coco, carns fredes, carns fredes, conserves de carn, sucre i els seus derivats, conserves de tonyina, cocoa, preparacions de cereal, galetes, conserves de jitomate, papes , préssecs, pernil, suc de raïm, rom, preparacions de menjar per a peix i cigars.

  3. Serveis pendents per part de Mèxic: serveis d'àrees com la construcció, la mediambiental (com aigua, clavegueram, i sanejament), assegurances, energia i transports.