Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Dret, Empresa i Justícia Logo del portal

Reforma del sistema europeu d'asil per a donar resposta a futures crisis migratòries

Reforma del sistema europeu d'asil per a donar resposta a futures crisis migratòries

La Comissió Europea ha impulsat la reforma del Sistema de Dublín per a crear un sistema “més equitatiu, eficient i sostenible” que repartisca les responsabilitats entre els Estats membres i que protegisca els drets dels refugiats.

16 de de maig de 2016

La Comissió Europea ha presentat una proposta per a reformar el Sistema Europeu Comú d'Asil, conegut com a Sistema de Dublín, amb l'objectiu de crear un marc “més equitatiu, eficient i sostenible”. Aquesta renovació pretén donar resposta a futurs desafiaments migratoris com els quals estem vivint en l'actualitat amb la crisi dels refugiats. La reforma gira entorn de tres grans eixos:

“Gestionar millor les migracions requereix actuar en diversos fronts, gestionar les nostres fronteres exteriors de forma més eficaç, cooperar millor amb països tercers, posar fi al tràfic de persones i reasentar als refugiats directament en la UE”, ha comentat el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans.

Per la seua banda, el comissari de Migració, Assumptes d'Interior i Ciutadania, Dimitris Avramopoulos, ha afirmat que l'actual crisi de refugiats “ha posat de manifest que el nostre sistema europeu comú d'asil ja no és acceptable”.

Espanya acollirà a 200 refugiats dels 160.000 als quals s'han compromès els països que participen en el programa comunitari de reubicació

El sistema de Dublín reuneix les normes necessàries per a decidir què Estats membres s'encarreguen de tractar cada sol·licitud d'asil. No obstant açò, la crisi dels refugiats ha demostrat que les normes no estaven dissenyades per a repartir les responsabilitats ni per a tramitar a temps les sol·licituds. Per a intentar esmenar aquestes deficiències, la reforma inclou:

Un sistema més just basat en la solidaritat. Un país estarà gestionant un nombre “desproporcionat” de sol·licituds quan aquestes superen el 150% de la xifra de referència, que es determinarà sobre la base de la grandària i riquesa del país.

Un mecanisme que també tinga en compte els esforços de reasentament. Es reconeixeran els esforços d'aquells països que faciliten l'arribada de refugiats establint vies legals i segures.

  • Un sistema més eficient. Un termini més breu per a la tramitació i execució de les sol·licituds d'asil, així com el canvi de responsabilitat.
  • Dissuadir que es cometen abusos i moviments secundaris. Límits geogràfics a la provisió de prestacions materials d'acolliment i sancions en cas d'incompliment.
  • Protegir els interessos principals dels sol·licitants d'asil. Majors garanties per als menors no acompanyats i una ampliació de la definició dels membres de la família.

El passat 15 de maig, el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, va anunciar que els primers 87 refugiats procedents de Grècia arribaran a Espanya entre el 24 i el 26 de maig, i que els 63 restants ho faran a principis de juny. D'aquesta forma, Espanya acollirà a 200 refugiats del total dels 160.000 als quals s'han compromès els països que participen en el programa.

Etiquetes acords , asil