University of Valencia logo Logo Master's Degree in Environmental and Territorial Management Techniques Logo del portal

Acte clausura edició 23-24: Seminari Medi natural, Paisatge i Participació

  • Jaime Escribano Pizarro
  • March 28th, 2024
Image de la noticia

El passat 22 de març va tindre lloc la clausura oficial del nostre màster mitjançant un seminari sobre “Instruments participatius per a la gestió i ús dels recursos paisatgístics en els espais naturals protegits”, en col·laboració amb la Càtedra de Paisatges Valencians i Participació Ciutadana

 

El divendres 22 de març de 2024 clausurem oficialment l'edició actual del nostre màster, la 15ta, corresponent al vigent curs 23-24. Per a això, organitzem un seminari presencial sobre “Instruments participatius per a la gestió i ús dels recursos paisatgístics en els espais naturals protegits”, en col·laboració amb la Càtedra de Paisatges Valencians i Participació Ciutadana.

Esta activitat va comptar, com a principal intervenció, amb la participació de Javier Gómez-Limón, responsable de l'àrea d'ús públic i turisme de la xarxa EUROPARC-España. Javier va centrar la seua ponència a abordar aspectes tan nous com “La conservació privada com estratègia de dinamització d'àrees protegides en el context espanyol”.

EUROPARC-España és, des de 1993 el principal fòrum professional de les àrees protegides a Espanya, on es discutixen i elaboren propostes per a la millora dels espais naturals. Els seus objectius se centren en:

  • Facilitar i donar suport a les relacions entre els espais protegits de l'Estat espanyol, i d'estos amb àrees protegides d'altres països.
  • Promoure projectes comuns.
  • Fomentar la cooperació entre els espais protegits, especialment en el camp de la informació i de la formació.
  • Prestar servicis a les institucions públiques en l'àmbit de la millora dels espais protegits.

Javier Gómez-Limón va aprofitar igualment la seua participació per a mostrar-nos la recent publicació de l'Anuari 2023 sobre l'estat de les àrees protegides a Espanya, publicat en línia eixa mateixa setmana. Javier compta a més amb nombroses publicacions sobre els espais naturals a Espanya i la seua relació amb el turisme. Així, per exemple, cal destacar el seu últim article, titulat: “Espais naturals i pressió turística”, aparegut en el número 132 de Ambienta: la revista del Ministeri de Medi Ambient (pp. 18-32).

 

 

Al costat de la intervenció magistral de Javier Gómez-Limón, el seminari també va incorporar una interessant taula redona sobre el “Ús públic i la gestió dels Parcs Naturals Valencians: pròxims reptes”. Esta va estar moderada pel nostre company en el màster, i Dtor. de la Càtedra de Paisatges Valencians i Participació Ciutadana, el prof. Emilio Iranzo. En la taula van participar els següents actors territorials, cadascun representant diferents visions (i demandes) sobre les àrees protegides valencianes:

  1. María José Modesto, responsable del Servici de Gestió dels Espais Naturals Protegits de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, de la Generalitat Valenciana.
  2. Nieves Prats, presidenta de la Junta Rectora del Parc Natural del Túria.
  3. Rafael Belda, representant del Centre per al Coneixement del Paisatge.
  4. Belén López Precioso, representant de AVINENÇA, Associació Valenciana de Custòdia i Gestió Responsable del Territori.

Les intervencions de cadascun dels convidats es van organitzar al voltant de les següents qüestions: i) Existix una consciència ciutadana respecte als espais naturals protegits?; ii) Quins penseu que són els principals problemes en la gestió i utilitzacions dels principals parcs?; iii) Com valoreu la interacció entre els diferents actors que participen en els parcs naturals?

El seminari va estar inaugurat per Sr. Raúl Mérida Gordillo, Dtor. General de Medi natural i Animal, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, de la Generalitat Valenciana. Entre les seues funcions estan les previstes en matèria d'espais naturals protegits i biodiversitat, la gestió de parcs naturals, la Xarxa Natura 2000, la gestió forestal sostenible, les vies pecuàries, la caça i pesca esportiva, el benestar animal, la restauració hidrològic-forestal, i el control de l'erosió i protecció de sòls.

Raúl és també membre de l'Associació Espanyola de Periodistes d'Informació Ambiental, i representant de la Comunitat Valenciana en el Programa Home i Biosfera de la UNESCO.

Com a activitat final, el seminari comptava amb l'elaboració d'un “Taller de cartografia col·laborativa: PPGIS (Public Participation GIS) Atles Mental i Col·laboratiu dels Paisatges de la Comunitat Valenciana”, a càrrec del prof. Emilio Iranzo i Estefanía de la Vega (tècnica d'investigació de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians).

Entre els assistents a l'acte es trobaven diversos estudiants del Grau en Geografia i Medi Ambient (procedents de les matèries optatives de quart curs “Construcció del Paisatge” i “Espais Naturals Protegits”) i del propi màster. Tant els uns com els altres van valorar el seminari, i per extensió l'acte de clausura, com un èxit:

"Quant a continguts, el seminari em va agradar perquè va tractar la importància de la participació de la societat civil en la implicació de la conservació dels espais naturals, ja que com es va dir durant este, gran part dels municipis espanyols es veuen embolicats per un parc natural. A més, em va agradar que es recalcés la importància que té Espanya quant a la superfície protegida que registra, ja que com es va dir, som el país amb més reserves de la biosfera del món i el que més aporta a la Xarxa Natura 2000. Fins i tot, es va destacar la gran adaptació que es té en l'estat espanyol quant a l'estratègia de biodiversitat per al 2030 de la UE en els objectius *ODS, ja que això demostra que som un país amb una gran consciència ambiental de conservar i protegir els nostres espais naturals. D'igual mode, em va agradar que es parlés de la importància de les associacions i col·lectius per a complementar la labor de les administracions públiques, ja que són molt importants pel fet que també cuiden els espais naturals". Sonia Puig López

La clausura de tota l'activitat es va desenvolupar al voltant d'un vi d'honor, cofinançat pel Vicedegà de Cultura i Participació Estudiantil, de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.

Images: