Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Estudis Hispànics Avançats: Aplicacions i Investigació Logo del portal

El Congrés Internacional Entresiglos se celebrarà a València a l'octubre

Entresiglos

La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació acollirà aquest fòrum global de comunicació i debat sobre les noves formes de definició i articulació de l'humanisme entre els dies 19 i 21 d'octubre d'aquest mateix any 2016.

17 de de juny de 2016

Literatura i Història. Cultura i Societat. Les fronteres dels estudis de l'humanisme es troben en un moment d'important volatilitat, de redefinició fins i tot. Nous escenaris culturals, organitzacions socials, tecnologies... Els nous sistemes de comunicació i intercanvi d'idees dibuixen un panorama en plena reconversió. Reptes contemporanis que requereixen d'idees, debat i, també, una millor comprensió del llegat humanístic creat.

El Congrés Internacional Entresiglos 2016 aterrarà a València el pròxim mes d'octubre per a intentar donar resposta a aquestes múltiples incerteses. La Universitat de València i en concret la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació rebran els dies 19, 20 i 21 d'octubre a investigadors de tot el món. El congrés "aspira a convertir-se en un fòrum de comunicació i de debat sobre les articulacions d'un nou humanisme, capaç de donar resposta als reptes de la  societat global, que situe l'assimilació del llegat cultural humanístic europeu en el marc de reptes de la nova època".

La programació d'aquestes jornades se centrarà entorn de quatre pilars fonamentals:

  1. Cap a una definició del concepte de patrimoni literari i la seua difusió en l'era digital. Les xarrades analitzaran els canvis produïts en la conceptualització i difusió del patrimoni literari fins als nostres dies, quin efecte ha tingut en aquestes variacions l'erosió de barreres socials o polítiques a Europa i com s'ha de definir el llegat humanístic occidental.
  2. La inserció de la literatura en la Història Cultural. El procés d'edició centrarà aquesta temàtica, a més de com han evolucionat els principals agents del camp literari.
  3. Patrimoni i noves tecnologies: les humanitats digitals. Les TIC, tecnologies de la informació i de la comunicació, acapararan aquests debats: noves eines, formes de lectura, difusió, edició, estandardització del llenguatge, repositoris i molt més.
  4. Memoria i compromís: la responsabilitat social de l'escriptor. Aquest nucli final se centra en la figura de l'escriptor en aquesta nova era. En un context de crisi, quin ha de ser la responsabilitat social de l'escriptor?

Ara com ara, està prevista l'assistència d'investigadors de múltiples universitats internacionals de prestigi, entre elles: University of Illinois, University of Syracuse, New York University (EUA); Université de Cauen (França); Università vaig donar Bologna, Università degli studi Roma Tre (Itàlia).

La professora Teresa Ferrer Valls porta la Direcció Científica de l'esdeveniment, mentre que en el comitè organitzador i en el comitè científic es troben diversos professors més del Màster Universitari en Estudis Hispànics Avançats.

Tancat ja el termini per a comunicacions, la inscripció a l'esdeveniment s'obrirà a partir del mes de setembre. Les taxes d'inscripció així com altres detalls del congrés (programa actualitzat, activitats, etc.) es coneixeran pròximament.

Per a tota la informació actualitzada del Congrés Internacional Entresiglos, poden consultar la seua pàgina web ací. A més, existeix aquest portal de literatura (del mateix nom) portat pels professors Teresa Ferrer i Joan Oleza, amb publicacions científiques, bases de dades i altres informacions d'interès per a estudiants i investigadors dels estudis hispànics.