Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Finances Corporatives Logo del portal

Trajectòria temporal de les tres principals criptomonedes per capitalització de mercat: bitcoin, Ether i XRP (per Vicente Esteve).

Vicente Esteve imparteix l'assignatura d'Entorn Econòmic en el Màster en Finances Corporatives. És Catedràtic d'Economia en la Universitat de València i investigador associat en l'Institut Universitari d'Anàlisi Econòmica i Social de la Universitat d'Alcalá.

Visita el seu blog en http://vicenteesteve.blogspot.com/

19 de de desembre de 2020

Una "criptomoneda" o "criptodivisa" és una moneda virtual creada gràcies a un codi informatitzat i que es demanda com un actiu financer alternatiu. De la mateixa manera, una criptomoneda és una cadena de dades que indica una unitat. La principal diferència d'aquestes últimes amb les monedes convencionals és que les criptodivises estan completament descentralitzades, és a dir, no són controlades, ni supervisades per cap govern o banc central, sinó que són monitorades per un protocol d'Internet P2P i es regeixen per la credibilitat que mantenen els seus inversors.

El seu preu vària diàriament en funció de la demanda i oferta com qualsevol altre actiu financer, tal i com pot ser una moneda tradicional en el mercat de divises (per exemple, el tipus de canvi del dòlar amb l'euro) o una acció en el mercat de valors (per exemple, la cotització de Amazon).

En els gràfics següents vam mostrar l'evolució històrica dels preus (escala dreta) de les tres principals criptomonedes per capitalització de mercat (market cap, escala esquerra): bitcoin, Ether i XRP.

Bitcoin és la primera criptomoneda descentralitzada descrita originalment en un document tècnic de 2008 per una persona o grup de persones, utilitzant l'àlies Satoshi Nakamoto. Es va llançar poc després, al gener de 2009. A partir de 2020, es desconeix la vertadera identitat de la persona, o organització, que està darrere de l'àlies.

El preu de Bitcoin va aconseguir els 22.912 dòlars el 19 de desembre de 2020 i la seua capitalització de mercat els 426.849 milions de dòlars.

 

Ethereum és un sistema de cadena de blocs de codi obert descentralitzat que presenta la seua pròpia criptomoneda, Ether. ETH funciona com a plataforma per a moltes altres criptomonedes , així com per a l'execució de contractes intel·ligents descentralitzats. Ethereum té un total de huit cofundadors, sent el rus-canadenc Vitalik Buterin el més conegut del grup. 

El preu de Ether va aconseguir els 650,6 dòlars el 19 de desembre de 2020 i la seua capitalització de mercat els 74.184 milions de dòlars.

 

XRP és la moneda que s'executa en una plataforma de pagament digital anomenada RippleNet. La idea darrere de la plataforma de pagament Ripple va sorgir per primera vegada en 2004 impulsada per Ryan Fugger. Posteriorment, Jed McCaleb i Chris Larson es van fer càrrec del projecte en 2012 abans de començar la seua marxa en la pràctica.
 
El preu de XRP va aconseguir els 0,57 dòlars el 19 de desembre de 2020 i la seua capitalització de mercat els 26.200 milions de dòlars.

Els riscos d'operar amb criptomonedes estan relacionats principalment amb la volatilitat del mercat de criptomonedes.
 
Amb més detall, els riscos més comuns que s'associen amb les criptomonedes són quatre: a) la volatilitat del seu preu: els canvis inesperats en les expectatives del mercat poden provocar fluctuacions sobtades i contundents del preu; b) la falta de regulació internacional i nacional: les criptomonedes actualment no estan regulades ni per governs ni per bancs centrals; c) existeix un perill potencial d'errors humans i d'atacs informàtics; d) poden veure's afectades per bifurcacions o interrupcions. En el cas de bifurcacions dures pot haver-hi prou volatilitat en els preus i és possible que se suspenguen sense previ avís les operacions si no hi ha preus fiables del mercat subjacent.
 
L'auge del mercat de les criptomonedes ha posat nerviós a governs i banc centrals. Europa no vol quedar-se arrere en la carrera per les monedes digitals, a la qual ja es van llançar en manera de prova la Reserva Federal estatunidenca o el Banc Central de la Xina.
 
El Banc Central Europeu (BCE) va publicar el 2 d'octubre de 2020 un informe en el qual assegura que comença a analitzar la possibilitat de crear un euro digital. A diferències de les criptomonedes com el Bitcoin, l'euro digital tindrà un valor fix. El BCE creu que ha de ser l'emissor únic d'un eventual euro digital com ho és dels euros físics. En qualsevol cas seria un pagament anònim, tal com ocorre quan ho fem amb els bitllets d'euros.

Un euro digital podria evitar que un servei de pagament digital, emés i controlat des de fora de l'Eurozona, suplante les solucions de pagament existents, escenari que podria arribar a amenaçar l'estabilitat financera de la sobirania monetària.


 

Etiquetes