Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Fisiologia Logo del portal

València instal·la rajoles anti-contaminació

Valencia baldosas contaminacion

La ciutat de València ha instal·lat unes rajoles anti-contaminació que redueixen el monòxid de nitrogen de la zona.

3 de de febrer de 2016

En la ciutat de València s'ha reurbanitzat el carrer Féliz Pizcueta amb unes rajoles anti-contaminació que redueixen el monòxid de nitrogen. Aquest projecte, finançat per la Unió Europea, ha aconseguit netejar el 72% del monòxid de nitrogen en aquesta zona i els nivells de diòxid de nitrogen han disminuït quasi un 30%.

Aquestes innovadores rajoles han sigut instal·lades per la Fundació Inndea i es tracta d'un projecte pilot de Light2cat. El projecte s'ha desenvolupat en diverses ciutats europees, com Copenhaguen (Dinamarca) i Malmö (Suècia) i pretén estudiar l'impacte de la instal·lació d'aquestes rajoles especials que absorbeixen la contaminació atmosfèrica al contacte amb la llum. Els primers resultats han sigut tot un èxit i s'espera augmentar la zona en la qual està instal·lat aquest paviment.

El carrer Féliz Pizcueta es troba entre la Gran Via del Marquès del Turia i el carrer de Colón, en ple centre de la ciutat de València. Una empresa de Castelló ha sigut l'encarregada de la fabricació d'aquestes rajoles i ara pretenen continuar la producció i estendre el projecte a més zones de la ciutat. La importància de mantenir el nucli urbà amb un aire net és vital (pots consultar el mapa de l'aire de la ciutat i la importància de l'aire net ací) ja que la nostra salut depèn directament d'açò. Projectes com a est ajuden a mantenir una ciutat neta i no perjudicial per a la salut.

Entre els contaminants més nocius de les ciutats es troben els automòbils, ja que són el principal focus de monòxid de carboni. En l'aire de la ciutat podem trobar hidrocarburs no cremats, òxids de nitrogen, ozó i altres oxidants fotoquímics, plom i, en menor mesura, les partícules suspeses totals de bióxido de sofre i els compostos orgànics volàtils. Aquests gasos resulten molt nocius per a la salut i poden alterar els processos bioquímics i fisiològics del nostre cos.

Les malalties respiratòries són una de les principals causes de mort en les societats industrialitzades i afecten al nostre cos a totes les edats: en els xiquets solen presentar-se com a infeccions bronquials i en edats més avançades es manifesten com a infeccions que comunament acaben convertint-se en cròniques.

Actualment les polítiques anti-contaminació se centren a crear plans globals per a establir un barem de qualitat de l'aire i la resposta institucional que s'ha de proporcionar quan aquests nivells són alts. Mesures com l'aplicació de rajoles anti-contaminants poden reduir a nivell urbà la contaminació en punts localitzats, però és necessària una política anti-contaminació més àmplia per a mantenir l'aire en bon estat.

Si vols conèixer més sobre aquest projecte, tens més informació açí.

Etiquetes Valencia , Contaminación , Polución
Publicat per: Inés Luján