Universitat de ValènciaMàster en Història de la Formació del Món Occidental Logo del portal

El llibre ‘Mont Saint Michel i Chartres’ per primera vegada en espanyol

Des d'enguany per fi serà possible gaudir en castellà d'un dels llibres medievals més il·lustres: Mont Saint Michel i Chartres

5 de de juliol de 2016

L'any 2016 els lectors en espanyol per fi tindran l'oportunitat de gaudir d'un dels llibres que millor explica la cultura medieval: Mont Saint Michel i Chartres (Arpa Editors), escrit pel nord-americà Henry Adams. En paraules de l'historiador espanyol José Enrique Ruiz-Domènec: “El llibre que millor ha aconseguit desxifrar la inesgotable saviesa del gòtic com a manera d'entendre Europa”.

Henry Adams planteja el llibre com un relat didàctic dedicat a les seues nebodes: el to és proper i atrapa al lector des de la primera pàgina. L'autor recorre els grans segles de les catedrals i se centra en l'art gòtic i el seu paper transformador de la societat europea medieval. Adams passa de l'arquitectura, l'escultura i els vitralls de Chartres a la religió, la literatura, la política, l'ordre social establit i les Croades dels segles XI a XIII. El seu relat resulta innovador i acosta al lector a l'època dels trobadors i l'amor cortés.

Alguns dels personatges històrics que apareixen en les seues pàgines són Leonor d'Aquitània, de la qual es narra el seu drama; també la història d'amor entre Eloísa i Abelardo i la victòria de Tomás d'Aquino sobre els teòlegs rivals.

Mont Saint Michel i Chartres és tant un repàs cultural a l'edat mitjana com una espècie de guia de viatges per a l'Edat Mitjana. Prenent l'arquitectura com a centre per a exposar les seues idees l'autor debat sobre religió i art i el seu poder transformador de la societat medieval: una època de canvis convulsos explicats segles després amb la visió allunyada i objectiva necessària per a crear un bon relat.

L'escriptor nord-americà Henry B. Adams (1838-1918) a més un il·lustre medievalista, va ser periodista i escriptor, editor de la prestigiosa revista North American Review i professor d'Història Medieval en la Universitat d'Harvard. Va guanyar el premi Pulitzer en 1918 amb L'educació d'Henry Adams, que ha sigut triada recentment com “la millor obra de la literatura nord-americana” per la crítica nord-americana.

Un autor innovador que va decidir plasmar la seua gran passió, l'Edat Mitjana, en un llibre divulgador per a les seues nebodes i que va resultar ser un gran llegat per a tota la societat gràcies a un relat que permet viatjar a l'edat mitjana a través de les seues pàgines.